POLICIJA SVETUJE: Naj bodo prazniki tudi varni

Praznični dnevi so lahko povezani tudi z neljubimi dogodki, predvsem z vlomi v stanovanja ali v vozila ter z različnimi tatvinami. Medtem ko se ob kuhanem vinu družimo s prijatelji ali na različnih sejmih brskamo po stojnicah, so na delu tudi žeparji. Poskrbimo, da bodo nepridipravi imeli čim manj možnosti za veselje in zadovoljstvo.

Policisti PU Ljubljana pravijo, da nas lahko pred žeparji varuje le nenehna pozornost in določena mera nezaupanja do ljudi, zlasti pa previdnost v množici. Zato svetujejo, da nikoli ne nosimo pri sebi večjih količin denarja; denarnice in dokumentov ne nosimo v torbici, najbolje jih je spraviti v notranje žepe oblačil ali v torbico, ki jo pod vrhnjim oblačilom nosimo okoli pasu. Ne razkazujmo vsebino denarnice, kjer je le mogoče plačujmo s plačilno kartico, vendar je ne izpustimo izpred očmi. Osebno prtljago nosimo čim bolj ob telesu, zelo priročni za krajo so, denimo, nahrbtniki. Ročna torbica naj bo vedno zaprta in ne puščajmo je brez nadzora v lokalu, v avtobusu ali na vlaku … Izogibajmo se temnih ulic ali podhodov. Pazimo na mimo vozeče motoriste in kolesarje, saj so znani primeri, ko nepridiprav s kolesom ali na mopedu dohiti žrtev, ji sunkovito iztrga torbico, nato pa hitro izgine v noč. Ob tem pa policisti še posebej svetujejo, da se v primeru napada ne branimo za vsako ceno, naše življenje in zdravje sta dragocenejša od vsebine naše denarnice.

Če se med prazniki odpravimo na lepše, ob odhodu z doma zaklenimo vrata in zaprimo okna ter vključimo alarmno napravo, če jo imamo. Ne puščajmo sporočil na telefonski tajnici ali celo na vratih, da nas dlje časa ne bo. Naj pa nekdo (svojci ali prijatelji) vendarle ve, kje smo in kdaj se bomo vrnili. S sosedi se dogovorimo, da nam praznijo nabiralnik in vsake toliko časa pogledajo okoli naše hiše. Ključev vhodnih vrat nikoli ne puščajmo pod predpražnikom ali v nabiralniku. Dragocenosti ali večjih vsot denarja ne hranimo doma. Avtomobil zaklenimo v garažo, ključe in dokumente pa shranimo na varnem mestu (to velja tudi za rezervne ključe). Če ugotovimo, da so nam med odsotnostjo vlomili v stanovanje, takoj pokličimo policijo, ničesar se ne dotikajmo, da ne bi uničili koristnih sledi, ki bi lahko pripomogle k odkritju storilca.

Ko smo doma, je dobro, da preverimo, ali smo zaklenili vhodna vrata. Policisti svetujejo, da vgradimo varnostno verižico, ki preprečuje nezaželen vstop. Na vhodih uporabljajmo domofone ter kukala in če osebe, ki zvoni na vratih, ne poznamo, ji ne odpirajmo. To velja še zlasti za tiste, ki živijo sami.

 

Če preveč poka ...

Če se na praznične prireditve pripeljemo z avtomobilom, pazimo, da ga parkiramo na varovanem parkirišču ali v garaži. Avtomobil skrbno zaklenimo (tudi volan) in vključimo alarmno napravo. Prepričajmo se, da na sedežih nismo pustili torbic, kovčkov, denarnice, dokumentov ali tehničnih predmetov, kot so telefoni, prenosni računalniki, navigacijske naprave. Zavedajmo se, da je vsaka vrečka ali torba v avtomobilu (pa tudi na strešnem prtljažniku) vaba za vlomilca, pa čeprav so v njej le umazana oblačila.

Med prazniki, žal, okoli nas tudi preveč poka. Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), ogroža dobro počutje in zdravje tako ljudi kot živali ter onesnažuje okolje. Zato je po zakonu uporaba pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok (petarde najrazličnejših oblik in moči), dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in v vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo javna zbiranja. Za kršitelje je predvidena globa od 400 do 1200 evrov.

Pirotehničnih sredstev ne smejo kupovati mlajši od 14 ali 16 let, uporabljajo pa jih lahko le pod nadzorom staršev ali skrbnikov. V gneči bodimo pozorni na petarde, rakete ter morebitne druge »leteče predmete« (kozarci, steklenice) in se po možnosti izogibajmo gneče.

 

OKVIR: Če zaznate kakršnokoli kaznivo dejanje ali metanje pirotehničnih sredstev na prepovedanem mestu, pokličite intervencijsko številko policije 113 (lahko tudi anonimno!). Klice sprejemajo na enajstih policijskih upravah. V večini primerov (odvisno od nujnosti dogodka) je policijska patrulja na kraju dogodka v 10 do 25 minutah. Ob prijavi navedite čim več podrobnosti (kdaj, kje in kaj se je zgodilo, opis storilca, smer pobega, tip, barva in registrska številka vozilo ipd).



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media