Ogljikov monoksid – ne pustimo se presenetiti

Ogljikov monoksid – ne pustimo se presenetiti


Od jeseni pa tja do zgodnje spomladi, nas lahko preseneti ogljikov monoksid. Kljub opozorilom na žalost tudi v Sloveniji vsako leto zaradi zastrupitve umre več deset ljudi. Z ogljikovim monoksidom se lahko zastrupimo prav vsi od dojenčkov do starejših ljudi, saj je plin brez barve, vonja in okusa, nastaja pa pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv premoga itd.

V bivalnih prostorih lahko nivo ogljikovega dioksida poraste zaradi nepravilne namestitve, delovanja ali vzdrževanja peči na drva ali premog, kaminov in plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Nivo ogljikovega monoksida lahko naraste tudi zaradi nepravilno grajenega ali pokvarjenega dimnika, ventilacijskega sistema. V stanovanje pa lahko pride tudi iz kleti s pečjo ali iz garaže v kateri je prižgan avtomobilski motor lahko pa tudi iz sosednjega stanovanja skozi ventilacijski sistem.

Zastrupitev

Na zastrupitev pomislimo redkokdaj, saj so znaki pogosto podobni zlasti znakom viroze. Na prisotnost ogljikovega monoksida v zaprtih prostorih pomislimo tedaj, ko nekdo izgubi zavest.

Slabost, glavobol, omotica

Z ogljikovim monoksidom se lahko zastrupijo cele družine. Pri nas je veliko primerov zastrupitve v stanovanjskih hišah. Zastrupitve so veliko bolj pogoste v stanovanjskih blokih, predvsem v majhnih kopalnicah s plinskimi gorilniki za ogrevanje vode kjer je slabo prezračevanje, zaradi česar po določenem času gorenja plina začne zmanjkovati kisika kar povzroča nastajanje ogljikovega monoksida. Ljudje, ki se zastrupijo imajo še nekaj časa težave z glavobolom.

Plinski grelci v gostilniških vrtovih

Na zastrupitev moramo biti pozorni tudi tam, kjer sicer ne bi nikoli pričakovali. Lahko se zgodi v zastekljenem gostinskem vrtu, ki so ogrevani z več plinskimi grelci.

Ne zazna se ga s čutili

Problem pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom je v tem, da lahko ukrepamo šele ob težavah, ki kažejo, da je nekaj hudo narobe. Na srečo po obstaja rešitev, ki nas za morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida lahko pravočasno opozori to je alarmna naprava ali detektor ogljikovega monoksida v zraku. Detektorji za ogljikov monoksid opozorijo na povišano koncentracijo tega plina in nam na tak način rešijo življenje. Alarmne naprave ali detektorji stanejo nekaj deset evrov, imeti pa morajo oznako evropskega standarda IN50291 in glasen zvočni signal. Zato je smiselna vgradnja detektorja v tista stanovanja z gorilnimi napravami še zlasti v novogradnje.

Alarm je drugačen od alarma za požar

Vedeti moramo, da alarmne naprave za požar ne zaznavajo ogljikovega monoksida in alarmne naprave za ogljikov monoksid ne zaznajo požara oz. dima dovolj zgodaj. Ogljikovega monoksida tudi ne zazna alarmna naprava za plin propan-butan, ki je v plinskih napeljavah in jeklenkah.
Alarmna naprava za ogljikov monoksid mora imeti standard EN50291. Vsi ostali alarmni sistemi ne bodo pravočasno zaznali ogljikov monoksid.
Ob morebitni sprožitvi alarmnega sistema moramo takoj zapustiti stanovanje in vrata pustiti odprta, da se stanovanje prezrači, ter poklicati pomoč. O dogodku pa čimprej obvestimo podjetje, ki nem je prodalo napravo, ker ne smemo biti v prostoru, dokler izvor ogljikovega monoksida ni odpravljen.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media