Malo delo tudi za upokojence

Desetega aprila bomo na referendumu odločali, ali bomo imeli zakon o malem delu, kakršnega je sprejel državni zbor. Da bi se laže odločili, ali smo za tak zakon ali ne, smo pripravili nekaj osnovnih pojasnil. Zakon ureja tudi delo za upokojence, za kar se že dalj časa zavzemajo njihovi predstavniki.

Malo delo pomeni začasno ali občasno delo, ki je omejeno tako po višini zaslužka, kot tudi po delovnih urah. To je povsem razumljivo, saj malega dela ni mogoče enačiti z delovnim razmerjem in s pravicami, ki izhajajo iz njega. Malega dela ne smemo obravnavati kot nadomestilo za redne oblike zaposlovanja, saj ureja le oblike občasnega in začasnega dela, ki pa lahko vsebujejo tudi posamezne elemente delovnega razmerja. Z malim delom si bodo študentje, brezposelni in upokojenci lahko izboljšali svoj gmotni položaj. Prepričana sem, da so med nami tudi številni upokojenci, ki so skladno s svojim zdravstvenim stanjem, izkušnjami in znanjem še sposobni opravljati nekatere naloge in si na ta način izboljšati svoj materialni položaj. Ne smemo namreč prezreti, da je v strukturi upokojencev skoraj polovica takih, katerih pokojnine so nižje od 500 evrov, kar 60 odstotkov upokojencev pa prejema pokojnine do 600 evrov. Ob tem velja poudariti, da zaslužek od malega dela ne bo vplival na izplačila pokojnin.

 

Zaslužki in časovne omejitve

Upokojenci bodo po novi zakonski ureditvi lahko opravili na mesec 60 ur malega dela in na leto zaslužili do 6000 evrov (bruto). To velja tudi za brezposelne, medtem ko je za študente in dijake omejitev določena le na letni ravni. Delali bodo lahko največ 720 ur, zaslužili pa prav tako do 6000 evrov na leto (bruto). Kar zadeva brezposelne, je treba opozoriti, da bodo ohranili pravico do nespremenjene višine denarnega nadomestila za brezposelnost, če bodo z malim delom zaslužili do 200 evrov na mesec.

Zelo pomembno je, da se bo tako študentom, kot tudi brezposelnim zaposlitev v obliki malega dela štela v pokojninsko dobo, delo pa jim bo priznano kot delovne izkušnje.

 

Kaj prinaša delodajalcem

Prednost je nedvomno v tem, da bo malo delo delodajalcem omogočalo hitrejši in bolj enostaven postopek najemanja oseb za krajša priložnostna ali druga manjša dela. Bodo pa po novem delodajalci omejeni pri številu ur, namenjenih za malo dela v posameznem mesecu. Omejitve so pogojene s številom redno zaposlenih v delovnem razmerju. Te omejitve so utemeljene in potrebne, saj z malim delom ne smemo ogrožati rednih zaposlitev. Za številne delodajalce, zlasti za tiste zunaj univerzitetnih središč, pa je malo delo prednost tudi zaradi tega, ker bodo zanj lahko poleg študentov najemali tudi druge - brezposelne ali upokojence.

 

Za pokojninsko blagajno, štipendije in domove

Zelo pomembno je, da bodo od malega dela obračunani prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zdravstveno zavarovanje in za poškodbe pri delu, česar doslej za delo študentov niso obračunavali študentski servisi. S temi sredstvi, se bo izboljšala finančna vzdržnost pokojninske in zdravstvene blagajne.

Opozoriti moramo še na zelo pomembno novost novega zakona, ki zadeva delitev sredstev od 14-odstotne posebne dajatve od malega dela. Tako zbrana sredstva bodo v večji meri kot doslej namenjena štipendijam ter sofinanciranju gradnje in vzdrževanja študentskih domov, v manjši meri pa delovanju študentskih in drugih organizacij, ki se ukvarjajo ali se bodo v prihodnje ukvarjale s posredovanjem malega dela na trgu dela.

Posredovanje malega dela

Malo delo bodo lahko posredovale le organizacije, ki bodo na podlagi javnega razpisa pridobile dovoljenje ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Ne zgolj študentskim servisom, temveč tudi upokojenskim organizacijam bo omogočeno, da bodo pridobivale določena sredstva za svoje projekte, namenjene kakovosti življenja starejših in preprečevanju socialne izključenosti. Opravljanje malega dela bo potekalo prek napotnic.

 

Nadzor in kazni

Zavod za zaposlovanje bo vodil centralno evidenco o malem delu, kar je pomembno za nadzor nad opravljanjem malega dela. Po moji oceni je zakon o malem delu korak naprej v primerjavi z zdajšnjo obliko študentskega dela. Rada bi posebej poudarila, da z malim delom, ki ga bodo opravljali tudi upokojenci, nikakor ne bo ogroženo malo delo študentov. Na mnogih področjih starejši že danes opravljajo začasna in občasna dela, v prihodnje pa bodo to lahko počeli na legalen način. Demografski tokovi nedvomno opozarjajo, da bo občasno in začasno delo starejših v prihodnje še kako dobrodošlo za krepitev medgeneracijskega sožitja in solidarnosti kot temeljev za razvoj družbe in za blaginjo vseh državljanov.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media