Zaposlitev krepi samozavest

Zaposlitev krepi samozavest

V Republiki Sloveniji deluje približno 150 invalidskih podjetij, v katerih je blizu 14 tisoč zaposlenih. Za invalidsko šteje podjetje, ki ima med svojimi zaposlenimi najmanj 40 odstotkov invalidov. Eno večjih in bolj prepoznavnih je zagotovo podjetje za usposabljanje in zaposlovanje invalidov Želva, ki prav te dni praznuje dvajsetletnico dela.

Želva je od leta 1991, ko jo je ustanovilo Sožitje - Zveza društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije, iz majhne rehabilitacijske delavnice zrasla v srednje veliko podjetje. Sedež ima v Ljubljani, poslovne enote pa tudi v Škofji Loki, Novem Mestu in v Novi Gorici. Približno 200 invalidov z motnjami v duševnem in telesnem razvoju je vključeno v njihove programe - za nekatere od njih imajo tudi državno koncesijo – v katerih invalidi ohranjajo in pridobivajo socialne in delovne veščine, 80 invalidov pa je dobilo stalno zaposlitev.
Več kot 142 odraslih z motnjami v duševnem razvoju ali z več motnjami je vključenih v sedem varstveno-delovnih centrov (VDC). Invalidi najpogosteje izdelujejo izdelke iz gline, voščilnice in darilne vrečke, šivajo igrače in druge izdelke iz blaga. Invalidi delajo vsak po svojih zmožnostih, za kar dobijo tudi simbolično nagrado, predvsem pa zelo radi hodijo »v službo«, ki jo tudi vestno opravljajo.
Za tiste z zmerno in hujšo motnjo je Želva ustanovila tri bivalne skupnosti, ki jim nadomeščajo dom in družino in kjer živijo karseda samostojno. Bivalne enote imajo na Igu, v Višnji gori in v Murski Soboti. Pod vostvom mentorjev in mentorjev – varuhov opravljajo vsa gospodinjska in druga dela ter pomagajo drug drugemu.
Med najpomembnejše dejavnosti pa v Želvi štejejo zaposlitvene programe in programe za poklicno rehabilitacijo, kjer imajo invalidi možnost, da se usposabljajo za ustrezno delo, se lahko zaposlijo in celo napredujejo. Z usposabljanjem pridobijo delovne navade, naučijo se samostojnega dela in si pridobijo delovne veščine, hkrati pa so bolj motivirani za delo in tudi bolj samoiniciativni pri iskanju zaposlitve.

Možnost napredovanja
»Pri nas ni bogatenja, pač pa ohranjamo položaj invalidov in njihovo redno zaposlitev v socialno-varstvenih storitvah, jim pa tudi nudimo vodenje, varstvo in zaposlitev pod posebnimi pogoji ter institucionalno varstvo. Zdi se mi pomembno poudariti, da je zaposlovanje velika prednost, ljudje pridobijo samozavest, predvsem pa s tem, ko imajo svoj denar, sami skrbijo zase, plačujejo davke in prispevke, si lahko kupijo stanovanje in s tem veliko vlagajo nazaj v državno blagajno,« je kritičen direktor podjetja Dominik Presen do nove zakonodaje, ki nastaja prav zdaj. Prav tako si prislužijo pokojnino, tako imajo v podjetju že 25 upokojencev »vseh profilov«.
Zelo so ponosni na program preverjanja  in potrjevanja nacionalnih poklicnih kvalifikacij. »Tako lahko osebe, ki že delajo pri nas in delajo dobro, pridobijo verificirano izobrazbo in tako tudi napredujejo«, pravi direktor Presen. Prvim desetim invalidom, ki so uspešno opravili usposabljanje za poklicno kvalifikacijo pomočnika čistilca prostorov, so 19. aprila slovesno podelili certifikate. V prihodnje pa bodo razvili še program za pomočnice šivilj, pomočnike vrtnarjev in mizarjev.
Invalide s hujšimi motnjami, ki se ne morejo usposobiti za zaposlitev, pa skušajo pritegniti v program socialne vključenosti. Posameznikom poiščejo  primerno obliko zaposlitve, kjer sta delovni čas in tempo dela prilagojena zdravstveni in psihični kondiciji invalidov. Tako invalidi ohranjajo delovne in socialne veščine, so v stiku s sovrstniki, ohranjajo kondicijo, kar je vsekakor bolje, kot da bi živeli doma.
V Želvi opravljajo tudi nekatere gospodarske dejavnosti. Najbolj obsežne so
vrtnarsko-komunalne storitve v Škofji loki in Novi Gorici ter v Ljubljani, kjer med drugim vzdržujejo in urejajo celotno Pot spominov in tovarištva (vključno s spominskimi obeležji, klopmi ...).
»Naši delavci so zanesljivi, pridni in pošteni, ljudje jih imajo radi in kar veliko strank imamo, ki jim pomagamo urejati in vzdrževati vrtove«, pravi Dominik Presen. V Ljubljani, Novi Gorici in Novem Mestu imajo tudi čistilne servise in šiviljske delavnice, v Ljubljani tudi mizarsko delavnico, kjer izdelujejo pohištvo, poleg tega pa upravljajo več kot 3000 stanovanjskih enot in poslovnih prostorov (hišniška opravila, vzdrževalna dela, obračun stroškov).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media