Na 11. festivalu bomo odprli svoja srca

Na 11. festivalu bomo odprli svoja srca

Jeseni, natančneje med 27. in 29. septembrom se bo vnovič zgodil največji dogodek za sožitje generacij, Festival za tretje življenjsko obdobje. V treh dneh se v Cankarjev dom zgrne pisana množica obiskovalcev vseh starosti, ki se dogodka udeležijo z željo po zabavi, zanimivih predavanjih in druženju. Najpogumnejši tudi nastopijo pred zbrano množico. Festival pa vsebuje tudi precej globlje sporočilo. Organizatorji si namreč prizadevajo povezati stare in mlade. Eden takih poskusov združevanja dveh popolnoma različnih svetov je medgeneracijski natečaj z naslovom Mlado srce za nasmeh starejših in Plemenito zrelo srce za nasmeh mlajših. Z natečajem, ki letos poteka že tretje leto, organizatorji želijo predstaviti ljudi, ki premagujejo razlike med generacijami in skupaj ustvarjajo temelje za prijaznejšo družbo.
Na lanskem festivalu sta nas med prispelimi predlogi za priznanje Mlado srce za nasmeh starejših najbolj očarali šestnajstletni dijakinji ljubljanske srednje zdravstvene šole Mateja Božnar in Erika Markič. Samoiniciativno in samostojno sta s prostovoljnim delom bistveno izboljšali kakovost življenja starejšim v škofjeloškem centru slepih, slabovidnih in starejših. Sta ustanoviteljici in voditeljici plesne skupine, ki popestri in polepša dan marsikateremu starejšemu, med njimi tudi slepim in slabovidnim ter tistim na invalidskih vozičkih. Njun moto je: »Ni pomembno, koliko si star in kaj ti dopuščajo moči, pomembno je le, kaj si res želiš, in da si vedno mlad, čeprav le po srcu.«
Priznanje Plemenito zrelo srce za nasmeh mlajših pa si je prislužil osemindevetdesetletni Andrej Podgornik iz Trnovega pri Gorici, ki že vrsto let sodeluje z osnovno šolo Solkan, podružnico Trnovo. Sodeloval in pomagal je pri številnih šolskih projektih. Tako je šolarjem razkril, kako so se šemili v njegovi mladosti. Kot najstarejši oglar daleč naokrog jim je pomagal postaviti razstave o življenju trnovskih gozdarjev, ob raziskovanju in iskanju starih vodnjakov je otrokom pripovedoval o ljudeh, ki so klesali kamen in postavljali vodnjake; pri raziskovanju kulturne krajine na Trnovski planoti jih je poučil, kako so nekdaj uporabljali kale. Ko so učenci raziskovali hišna in ledinska imena, se je Podgornik pokazal za pravo zakladnico znanja. Vmes pa je za krajši čas otrokom povedal kako pravljico, jim zapel nekaj pesmic in jih zabaval z igrico prstov.
Bi želeli sodelovati? Še je čas! Če je v vaši bližini kdo, ki nesebično premošča razlike v letih in tako bogati življenje sebe in drugih, pošljite do 30. maja na Inštitut Hevreka!, Beethovnova 9, 1000 Ljubljana ali na e-naslov sanja.hadjur@f3zo.si. kratek opis dejavnosti osebe, ki jo predlagate, sporočite njeno starost in kako je mogoče priti v stik z njo.
Najbolj zanimive posameznike bomo predstavili v Vzajemnosti, najboljši po presoji komisije pa bodo prejeli zanimivo nagrado.
Sodelujte in pomagajte širiti sožitje med generacijami!


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media