Varujte osebne podatke

Kraja osebne identitete je hudo kriminalno dejanje, ki v slovenski zakonodaji še ne zaseda posebnega mesta. Pomeni pa, da se nekdo predstavlja v imenu nekoga drugega, da ima ponarejene dokumente in podobno. Ljudje, ki jim je bila ukradena identiteta, porabijo mesece, celo leta in veliko denarja, da si vnovič uredijo življenje ter odplačajo dolgove.

Kljub zelo skrbnemu varovanju, se vam lahko zgodi, da bodo tatovi identitete pridobili vaše občutljive podatke: Tudi pri nas se je že zgodilo, da so zlikovci na bankomate namestili kamere in čitalce magnetnega zapisa in tako prišli do podatkov o bančnih računih ljudi.
Vaše podatke lahko dobijo tudi od podjetja ali ustanove, kjer ste ali ste bili zaposleni, in sicer:
s krajo zapisov na delovnem mestu, kjer so zaposleni
s podkupovanjem zaposlenih, ki imajo dostop do osebnih podatkov
z vdorom v podatkovne baze
z izsiljevanjem zaposlenih, da jim priskrbijo te podatke.
Prav tako lahko kradejo pošto iz vašega nabiralnika, vključno z bančnimi izpiski, izpiski kreditnih kartic, ponudb, novih čekov, davčne pošte, itd., ne da bi sami sploh posumili, da se kaj takega dogaja.
Nekateri brskajo po smeteh ali celo po javnih smetiščih. To vrsto kraje osebne identitete imenujemo »dumpster diving«. Poslovenjenega izraza še ni.
Lahko vam ukradejo denarnico ali torbico in s tem pridobijo vaše osebne podatke.
Če izgubite ali vam je bil ukraden osebni dokument, pošta ali karkoli drugega, kar vsebuje zaupne ali osebne informacije, takoj zaprite ali zahtevajte zamenjavo številke za vse bančne račune, prekličite vse kreditne kartice in zamenjajte vsa gesla z novimi. Ko izbirate geslo, se izogibajte imen, datumov, gesel iz slovarja, celo besed v kateremkoli jeziku. Dobro geslo je sestavljeno vsaj iz osmih znakov, iz malih in velikih črk ter iz številk. Primer slabega gesla: mi03tja12. Dobro geslo: e3F4sm2Q.
O kraji nemudoma obvestite tudi policijo in vse preklice dokumentov objavite v uradnem listu. Bodite pozorni in tudi če samo posumite, da vam je kdorkoli ukradel identiteto, brez oklevanja pokličite policijo.
Podrobnosti lahko najdete v brošuri, ki jo je pripravil Informacijski pooblaščenec »Smernice za preprečevanje kraje identitete, na spletnem naslovu: www.ip-rs.si/fileadmin/user_upload/Pdf/brosure/Smernice_kraja_identitete.pdf.
Za nasvete s področja varovanja, varnosti in preventive lahko pokličete vsak petek med 12. in 13. uro na telefonsko številko 051 671 921 ali pošljete vprašanje na mitja@varovanje.info.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media