Nevidni morilec ogljikov monoksid

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom je najpogostejša zastrupitev v razvitih industrijskih državah, ki se pogosto konča s smrtjo. Enako velja za Slovenijo, saj na leto umre blizu petdeset ljudi.

Ogljikov monoksid je izredno strupen plin, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv ali premoga. V bivalnih prostorih se lahko raven ogljikovega monoksida poveča zaradi napačne namestitve, vgradnje, pomanjkljivega delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode.
Težave nastanejo tudi zaradi nepravilno zgrajenega ali pokvarjenega dimnika ali ventilacijskega sistema; lahko pa ogljikov monoksid prodre v stanovanje tudi iz kleti, kjer je peč, iz garaže, kjer je avtomobil s prižganim motorjem, ali skozi ventilacijski sistem iz sosednjega stanovanja. Zastrupitve so precej pogoste v stanovanjskih blokih, predvsem v majhnih kopalnicah s plinskimi gorilniki za ogrevanje vode, kjer po določenem času gorenja plina začne zmanjkovati kisika in zaradi neustreznega prezračevanja nastaja ogljikov monoksid. Znan je primer, ko se je skupina starejših ljudi zastrupila, ko je praznovala v zastekljenem gostilniškem vrtu, ki so ga ogrevali s plinskimi grelci.

Glavobol, omotica, bruhanje
Ker je plin brez barve, vonja in okusa, ga pogosto zaznamo šele, ko se že pojavijo znaki zastrupitve. Ti so lahko blagi, podobni znakom viroze, zato jih pogosto spregledamo. Gre za glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost, poslabšanje osnovne bolezni (denimo kroničnega bronhitisa ali angine pektoris). Pozorni pa bodimo na to, da se težave izboljšajo, ko smo zunaj stanovanja, in se ob vrnitvi v stanovanje povrnejo.
Na zastrupitev z ogljikovim monoksidom pomislimo tudi ob sočasnem pojavu zdravstvenih težav pri več ljudeh v istem prostoru, kar se dogaja predvsem med kurilno sezono. Znaki zmerne zastrupitve so močan, utripajoč glavobol, zaspanost, zmedenost, težave pri mišljenju, motnje vida, zanašanje pri hoji, hitro bitje srca; izguba zavesti, krči in dušenje pa kažejo na hudo zastrupitev, ki lahko pripelje do smrti.
Če posumimo na uhajanje ogljikovega monoksida, moramo takoj ugasniti gorilne naprave, odpreti okna in vrata ter oditi na svež zrak, kjer pa čim bolj mirujemo. Če že imamo znake zastrupitve, moramo kar najhitreje zapustiti stanovanje in poklicati pomoč na telefonsko številko 112. Pomembno je, da zdravnika opozorimo na možnost zastrupitve, saj jo lahko potrdimo le z določitvijo koncentracije tega plina v krvi.
Zelo pomembno je redno čiščenje, vzdrževanje in servisiranje peči, štedilnikov ter grelcev prostora ali vode, poskrbeti moramo tudi za ustrezno prezračevanje in odvajanje strupenih plinov. Ob vgradnji in popravilu gorilne naprave mora strokovnjak vedno preveriti možno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida, saj se lahko pojavi šele po določenem času delovanja naprave.
Posebej pa je priporočljivo, da v stanovanje namestimo alarmno napravo ali detektor ogljikovega monoksida v zraku. Naprava nas opozori na povišano koncentracijo ogljikovega monoksida v zraku in nam s tem lahko reši življenje.
Koristni nasveti:
V zaprtem prostoru nikoli:
- ne zaspimo s prižganim grelcem na plin, drva ali na kurilno olje;
- ne uporabljamo prenosnih plinskih grelcev, peči in luči, namenjenih taborjenju, ali generatorjev za proizvodnjo elektrike;
- ne delamo z motorno žago ter ne uporabljamo črpalke ali ventilatorja na bencin ali plin.
- ne pečemo na plinskem žaru na plin ali žaru na oglje.
- ne pustimo prižganega avtomobila, zastrupimo se lahko kljub odprtim garažnim vratom.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media