ZPS svetuje: S čim in kako prati perilo najučinkoviteje?

Sodobni pralni stroji so drugačni, kot smo jih imeli v preteklosti. Prav tako se pojavljajo se nove oblike pralnih sredstev in sredstev proti madežem, v zadnjem času pa proizvajalci in trgovci intenzivno oglašujejo tudi pralne kroglice in oreške. Kaj pa so pokazali testi Zveze potrošnikov Slovenije?

Veliko potrošnikov se sprašuje, ali so praški, ki so naprodaj v Sloveniji, res slabše kakovosti kot tisti, ki jih lahko kupimo v tujini? So boljši tisti, ki jih lahko dobimo tudi pri nas, a so bili izdelani na zahodu Evrope? Pred tremi leti so potrošniške organizacije opravile velik test, v katerem so preizkusile blizu 100 znamk pralnih sredstev. Iz Slovenije je bilo na test poslanih 23 praškov. Prej omenjena domneva ni bila potrjena, saj so se praški z vzhoda Evrope izkazali za enako kakovostne.

Lahko pralne kroglice res operejo brez praška?

Ko so se pralne kroglice pojavile tudi na našem trgu, so zbudile veliko zanimanja predvsem med tistimi, ki želijo živeti okolju prijazno ali pa imajo težave s kožo in alergijami. Marsikdo jih je tudi že preizkusil, a mnenja o njih so močno vsaksebi. Zato so se pri ZPS odločili, da preverijo njihovo učinkovitost v primerjavi s klasičnim detergentom, v test pa so vključili tudi pralne oreške.
Pralne kroglice potrošnikom obljubljajo, da perejo z naravnimi snovmi, torej brez kemije. Nekateri proizvajalci kljub temu priporočajo, da pri trdovratnejših madežih dodamo prašek. Pralni oreški pa v svoji notranjosti vsebujejo pralno učinkovino saponin, ki jih v naravi varuje pred napadi škodljivcev. Pri pranju z njimi naj ne bi potrebovali niti mehčalca. Iste oreške naj bi uporabili do trikrat. Test, ki je v celoti dostopen v januarski številki revije VIP in na www.zps.si, je pokazal relativno dobre rezultate pranja v čisti vodi, kar pa strokovnjakov ni presenetilo, saj danes sploh ne pomislimo več, da lahko z vodo in malo mencanja odstranimo umazanijo s tkanin. Pač pa je bilo rahlo presenečenje, da so bili rezultati pranja s kroglicami in oreški v povprečju slabši kot rezultati pranja zgolj z vodo. Umazanija, ki se med pranjem odstrani s tkanine, se iz kopeli, ki ne vsebuje pralnega praška, vnovič usede na tkanino in po večkratnem pranju je videti, kot bi tkanina »posivela«. V praških so namreč kemikalije, ki odstranjeno umazanijo zadržijo v vodi. Ta podatek potrjuje ugotovitev, da praktično ni razlike, ali kroglice in oreške pri pranju sploh uporabimo ali pa peremo kar z vodo. Z dodajanjem praška pa postajajo kroglice na videz učinkovitejše - seveda zaradi praška.

Glavni napotek: perite s tretjino praška
Pri pranju zmanjšajte količino pralnega sredstva, saj zadostuje že tretjina merice. Zdajšnji praški so učinkovitejši, kot so bili nekoč. Oblačila zaradi večje količine detergenta ne bodo nič bolj čista, neizprani ostanki pa bodo ostali na oblačilih in bodo lahko dražili kožo. Ker danes peremo manj umazano perilo, predpranje največkrat ni potrebno. Peremo pri nižjih temperaturah vode, saj tako tem prihranimo energijo. Na ZPS odsvetujejo uporabo mehčal, saj lahko povzročajo alergije, zmanjšujejo vpojnost tkanin ter po nepotrebnem onesnažujejo okolje. Kot alternativo lahko uporabimo alkoholni kis.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media