ZPS SVETUJE: Ali veste, kaj pijete?

Bližajo se toplejši dnevi in vedno pogosteje bomo posegali tudi po najrazličnejših pijačah. Nekateri prisegajo na ledene čaje, drugi na gazirane pijače, tretji pa posegajo kar po najcenejši in najbolj zdravi pijači - po vodi. Karkoli že izberete, preden pijačo kupite, preverite njen profil.

Na embalaži pijač lahko potrošniki preberemo, kaj vsebujejo. Zelo pogosto je med sestavinami že na drugem mestu naveden sladkor, kar pomeni, da moramo biti pri uživanju takih pijač še posebej previdni. Ko zdravniki priporočijo, da moramo več piti, naj naša izbira ne postanejo »pijače iz trgovine«, saj se v njih lahko skrivajo »tekoče kalorije«, ki dolgoročno vplivajo na povišanje teže, pridružijo pa se lahko tudi druge zdravstvene težave.

Sok, nektar ali brezalkoholna pijača?
Sadni ali zelenjavni sok je tekoči del sadja ali zelenjave, ki smo ga iztisnili. Nektar imenujemo pijačo, ki je mešanica soka in vode, dodanega sladkorja in kislin, arom ter drugih dodatkov, ki uravnavajo okus. Večinoma vsebuje manj kot 50 odstotkov soka. Brezalkoholna pijača se imenuje pijača, ki lahko vsebuje do 10 odstotkov sokov sadežev, večinoma pa je to raztopina vode in sladkorja ter arom in kislin. Edino hranilo v brezalkoholni pijači je sladkor.
S »semaforjem« za pijače enostavno preverite, koliko sladkorja, maščob, soli … vsebuje vaša pijača.
Pri tej pijači bi luč za sladkor zasvetila rdeče, kar pomeni, da naj bi se ji izogibali.

Koristni nasveti:
-    Raziskave kažejo, da sladkane pijače (tudi tiste z dodanimi sladili) ne potešijo občutka lakote, celo nasprotno, po pitju pijače pojemo več, kot potrebujemo.
-    Potrošniki moramo poznati razliko med sadnim sokom, nektarjem in brezalkoholno pijačo. Tako bomo v trgovini laže in bolje izbirali ter bili pri tem pozorni tudi na ceno, ali je pijača vredna zahtevanega denarja glede na vsebnost sadnega deleža.
-    Trditvi »brez dodanega sladkorja« ali »s sladili« ne pomenita, da živilo ne vsebuje sladkorja, saj sladkor lahko vsebujejo posamezne sestavine živila, denimo sadje. Tega številni potrošniki ne vedo, saj prepogosto ne preberejo, kaj v resnici vsebuje izbrana pijača.
-    Številne industrijske pijače ne vsebujejo le umetnih sladil, pač pa tudi aditive.
-    Raziskave kažejo, da že en napitek sladkane pijače (250 do 300 ml) na dan poveča za 20 odstotkov tveganje za koronarno bolezen.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media