Pomoč na domu

Na območju Ljubljane, Domžal in Celja je zaživel projekt SIPA – sistem pomoči na domu, ki je povezal uporabnike, ki potrebujejo pomoč, in izvajalce, ki težko najdejo zaposlitev, to pa so dolgotrajno brezposelni, starejši, manj izobražene ženske ter prve iskalke zaposlitve.

Trenutno je zaposlenih pet strokovnih delavcev in 11 izvajalk, ki so jih primerno usposobili za njihovo delo.
Starejši ljudje ali invalidi ter njihovi svojci se lahko dogovorijo za različne storitve: pomoč pri vsakodnevnih opravilih (pri hranjenju, umivanju, oblačenju); pomoč pri pripravi obrokov ali prinašanje hrane na dom, hranjenje, spremljanje pri opravkih (obisk pri zdravniku, nakupi ipd) ali na prireditvah ter druženje (pogovori, branje, sprehodi, družabne igre). Družinam z majhnimi otroki pa poleg čiščenja ter likanja in kuhanja nudijo varstvo otrok in spremstvo. Cene storitev so dostopne, saj se gibljejo od 4 evrov na uro za več kot 127 ur pomoči na mesec do 7 evrov na uro za občasno pomoč.
Pri iskanju uporabnikov sodelujejo tudi s patronažno službo in z društvi upokojencev. Pri izbiri izvajalk pa pazijo na to, da imajo občutek za delo z ljudmi in da svoje delo opravljajo z veseljem.
Pri projektu SIPA sodelujejo štiri organizacije: družba za svetovanje, socialni razvoj, usposabljanje in založništvo Center Kontura, Ljubljanski zaposlitveni center, Sklad dela Ljubljana in Inštitut Vir za socialno rehabilitacijo in razvoj iz Celja; sofinancirata pa ga slovensko ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in Evropski socialni sklad. Prvi rezultati so ugodni, zato organizatorji razmišljajo o širjenju v mrežo pomoči na domu v večjih središčih po Sloveniji. Tako bi se izboljšal neenakopraven položaj žensk na trgu delovne sile, zagotovo pa bi se zmanjšalo tudi delo na črno, ki ga je precej prav na področju socialnovarstvenih storitev.
Če potrebujete tovrstno pomoč tudi vi, vprašajte po telefonu na št.: 01 280 34 55 ali 031 749 156.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media