ČREVESJE POTREBUJE SPODBUDO

Dobro počutje | avg. '08

Ladko Korošec

Zdravje_CrevesjeZaprtje je ena od najpogostejših težav s prebavili in skoraj ni človeka, ki se v življenju ne bi srečal s to nadlogo, ki pa je lahko tudi nevarna. Če poznamo vzroke, preventivo in pravilne ukrepe, si lahko sami ali s pomočjo zdravnika kar kmalu olajšamo težave.

O normalnem iztrebljanje blata govorimo, če moramo na stranišče od trikrat na dan pa do trikrat na teden. Kot zaprtje štejemo odvajanja blata manj kot trikrat na teden, blato pa je ponavadi trdo, suho in v majhnih količinah (bobki), zato je iztrebljanje naporno in boleče. Prizadeti tožijo o napetosti, bolečinah, napihnjenosti, občutku polnega črevesa ter o bolečih krčih. Zaprtje je pogostejši pojav pri ženskah in starostnikih, starejših od 65 let.

Kaj povzroča zaprtje? Ko se tekoča kaša živil in prebavnih sokov pomika po črevesu, debelo črevo iz nje absorbira vodo. Kaša postaja bolj čvrsta in na koncu se tvori blato. Nehoteno mišično krčenje črevesa (peristaltika) pomika blato proti danki.

Zaprtje (obstipacija) se pojavi takrat, ko se iz črevesa absorbira preveč vode ali kadar je peristaltika preblaga ali prepočasna in se blato počasi pomika po debelem črevesu, pri tem pa se osuši in otrdi. Zaprtje se pogosto pojavlja med nosečnostjo, po operacijah v trebuhu, pri spremembah okolja ali na potovanju.

Najpogostejši razlogi za zaprtje so:

Premalo vlaknin v hrani: najpogostejši vzrok za zaprtje je hrana z malo vlaknin ali z veliko maščobe (siri, jajca, meso). Vlaknine so v sadju, zelenjavi, stročnicah in žitaricah (semenih) in niso prebavljive. Topne vlaknine postanejo v črevesu želatinozne. Netopne vlaknine gredo nespremenjene skozi prebavila. Nabreklost in mehka struktura vlaknin pomaga preprečiti nastajanje trdega in suhega blata.

Ponavadi pojemo od 5 do 14 gramov vlaknin na dan, priporočljiva količina vlaknin pa je 20 do 35 gramov. V zadnjem času uživamo vse več predelane (rafinirane) hrane, iz katere so odstranjene vlaknine, kar dodatno pripomore k zaprtju.

Hrana z malo vlaknin je pogost vzrok za zaprtje pri starostnikih. Ti se manj gibljejo, zaradi težav z žvečenjem in požiranjem pa imajo raje mehko hrano, ki pa ne vsebuje dovolj vlaknin.

Premalo tekočine: tekočine v črevesu povečajo peristaltiko in olajšajo pomikanja blata skozi prebavila. Tisti, ki trpijo za zaprtjem, morajo uživati več tekočine ...

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media