ZAPOVEDI ZA DOLGO ŽIVLJENJE

Dobro počutje | avg. '08

Neva Železnik

Zdravje_Hrvatin_OrjanaČe bi Slovenke in Slovenci jedli bolj zdravo in če bi opustili kajenje, bi bilo v naši državi v nekaj letih kar za 30 odstotkov manj rakavih in drugih, tudi kroničnih - obolenj. Če bi opustili še pretirano uživanje alkohola in se več gibali, bi se ta odstotek zmanjšal še za 5 do 10 odstotkov.

Največja dejavnika tveganja za raka in za druge kronične bolezni (predvsem povišan krvni tlak, holesterol, aterosklerozo in krvni sladkor) so nezdrava prehrana (premastna, presladka, preslana in preobilna) ter kajenje. S kajenjem je povezana tretjina vseh smrti zaradi raka. To pomeni vsako leto - samo v Sloveniji - približno 1500 smrti.

Še enkrat toliko jih je zaradi bolezni srca in ožilja, saj strupi v cigaretah žile mašijo in preprečujejo normalno kroženje krvi. »Če boste prenehali kaditi, boste tveganje za raka in tudi za druge kronične bolezni zmanjšali kar za 70 odstotkov,« opozarja Oriana Hrovatin, dr. med. in specialistka splošne medicine iz ZD Koper, kjer dela že osemnajst let.

Vsakemu, ki pride k njej izmeri tudi krvni tlak. Normalen krvni tlak pri odrasli osebi naj bi bil do 140 mm Hg kot zgornja meja zgornjega pritiska ter do 80 mm Hg kot zgornja meja spodnjega pritiska v žili. »Visok krvni tlak je nevaren še zlasti zato, ker uničuje notranje organe (žile, srce, ledvica, očesno ozadje itd.), pri tem pa vrsto let ne povzroča nobenih posebnih težav. Priporočljivi so redni preventivni pregledi ali meritve krvnega tlaka,« poudari.

Če je krvni tlak le malo zvišan, ga lahko vsakdo zniža že z dieto (predvsem manj maščob in soli), s hujšanjem in z gibanjem ter prenehanjem kajenja in prekomernega uživanja alkohola. Prav tako pomaga umirjeno življenje s čim manj stresov.

Če je krvni tlak zelo visok, je treba jemati zdravila do konca življenja redno in po navodilih zdravnika.

Prehrana: Jejmo vsaj trikrat na dan: zajtrk, kosilo in večerjo. Usedimo se za mizo in hrano dobro žvečimo. Hrana naj bo le rahlo soljena. Jejmo veliko sadja, zelenjave (vsak dan vsaj 400 gramov), mleka in mlečnih izdelkov (z manj maščob!) ter žit. Bodimo skromni pri mesu. Izbirajmo predvsem perutnino, kunce in ribe, jejmo manj rdečega mesa, izogibajmo se cvrtju, pečenju na žaru, omakam, bogatim s smetano, pa tudi slaščicam ...

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media