SPROSTITEV OB DIHANJU

Dobro počutje | avg. '08

Slavica Pogačnik-Toličič

Psihologija_dihanjeSte že kdaj pozorno prisluhnili svojemu dihanju? Poskusite to takoj, v tem trenutku. Ne mislite na nič drugega, opazujte zgolj sebe in se pri tem predajte svojim občutkom. Čez nekaj časa boste presenečeno odkrili, kaj pomeni vdih in izdih za vaše telesno in duševno počutje.

Predvsem globok vdih in malce upočasnjen izdih nam dajeta občutek obstoja in prinašata blagodejno sprostitev. Občutek sprostitve pa pomeni, da vnašamo vase energijo in pozornost do vsega, kar počnemo.

Na ustrezno dihanje in ob tem na dihalne vaje sem postala pozorna po nedavnem nasvetu mojega zdravnika, ko mi je po nerodnem padcu (udarec v rebra) in bolečinah, ki so nastale zaradi tega, ob zdravilu svetoval še blagodejen vpliv ustreznega dihanja in dihalne vaje. Zelo sem se poglobila v te vaje, ki so mi izdatno pomagale premagovati bolečine.

Pri vsem tem pa me je tudi navdušilo spoznanje, da moram to izkušnjo posredovati tudi drugim. Ko se naučite poslušati svoja sporočila o dihanju, prestopite na globjo raven svoje duševne rasti. Zaupajte tem sporočilom.

Zadihajmo zdravo: Zdajšnje življenje je za mnoge ne glede na to, koliko so stari, dokaj stresno. Nenehno se je treba prilagajati, vsako prilagajanje pa povzroči telesno, duševno in socialno utrujenost.

Stres je tudi telesni, duševni in čustveno odgovor organizma na kakršenkoli neprijeten dražljaj. Vse, kar nas razburja, razočara, prestraši ali nas ogrozi, zahteva, da se prilagodimo ali reagiramo. Seveda, vsak zase in vsak po svoje.

V takih trenutkih težko dihamo, lahko nam zastane dih, ali pa, kot ugotavlja nemška terapevtka za zdravo dihanje Veronika Langguth, »pozabimo« na pravilno dihanje. Pravilnega dihanja se človek nauči, imeti mora le dovolj dobre volje ne glede na to, koliko je star. Pri starejših ljudeh opaža, da premnogi dihanju ne posvečajo dovolj pozornosti, vzroke za slabo počutje pa iščejo drugje. Zato starejše ljudi na skupinskih pogovorih opozarja na pravilno dihanje z enostavnim nasvetom: »Pri hoji upoštevajte zlato pravilo: naredite dva koraka in ob tem globoko vdihnite skozi nos, nato naredite štiri korake, ter počasi izdihnite skozi usta.«

Vsi, ki to berete, poskusite tudi sami!

Zanimivo, da imajo mnogi ljudje dihanje za samo po sebi umevno dejavnost in da gledajo nanj kot na avtomatično dogajanje, pri katerem zrak vdihujemo in izdihujemo, kot početje, ki prinaša kisik in odnaša ogljikov dioksid ...

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media