LEPOTA IN ZDRAVJE SAMOPODOBE

Dobro počutje | avg. '08

Azra Kristančič

Povsod dobimo veliko nasvetov, kako svoji zunanjosti - barvi las, tenu, barvi obleke oblikovati še »make up«. Pogosto pa zanemarjamo našo čustveno lepoto in lepoto naših osebnih, intimnih misli - vse tisto pač, kar sestavlja samopodobo vsakega človeka.

Podobo si gradimo od rojstva do smrti. Seveda ta proces rasti in zorenja spremljajo vzponi in padci - tako kot spremljajo življenje slehernega med nami. Pravzaprav so vzponi in padci življenjski izzivi. Od naše samopodobe, samozaznave, samospoštovanja in samocenitve je odvisno, kako se bomo odzivali nanje. Med temi življenjskimi izzivi je proces staranja »rdeča nit« življenja, ki se začne z  rojstvom in konča s smrtjo.

Na svet pridemo opremljeni z geni, od katerih vsak po svoje vsebuje kodo, ki je bolj ali manj vgrajena v nas. Ena od pomembnih kod naše osebnosti je temperament. Temperament nas med drugim opremlja predvsem s hitrostjo in barvitostjo naših reagiranj. Toda naša podoba je vzročno oblikovana, kar pomeni, da je v osnovi naših akcij res vgrajen temperament. »Brušenje« naših reagiranj doživljamo v okolju. Temu strokovno pravimo proces socializacije posameznika. Povratne informacije o sebi dobivamo od vseh tistih, s katerimi se srečujemo na naši življenjski poti.

Evolucija človeka poteka od rojstva do smrti in je sestavljena iz različnih obdobij. V teh obdobjih ali odsekih življenja se pri posamezniku porajajo različne potrebe, ki se z leti prestrukturirajo. V pozni zreli dobi so človekove potrebe izredno pomembne, saj tkejo tisto, čemur pravimo samopodoba človeka.

Samopodoba je slika nas, ki smo si jo ustvarili v svoji glavi! Samopodoba je v bistvu osebna identiteta slehernega med nami, ki se oblikuje, bogati ali se zamaje ter izgubi v različnih obdobjih posameznikovega življenja. Osebna identiteta ali samopodoba je pomembna za naše udejstvovanje v različnih obdobjih in na različnih področjih našega življenja. Kakšna bo naša samopodoba ali doživljanje lastne identitete, je odvisno od interakcij - vzajemnega delovanja posameznika in okolja. Lahko se spreminjamo, samo odločiti se je treba ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media