DOBRE NAVADE NAMESTO DIETE

Dobro počutje | okt. '08

 

Andreja Širca Čampa

Uravnotežena prehrana je tista, ki nas nahrani, varuje naše zdravje in, kadar je to potrebno, sodeluje v boju z boleznijo. Ni »dobrih« in »slabih« živil, poznamo le dobro in slabo prehranjevanje. Manjše spremembe v prehranjevalnih navadah vodijo k velikim spremembam v zdravju.

Tako kot drugod po svetu tudi v Sloveniji revije povečujejo svoje naklade z objavljanjem nenavadnih diet, vse več je knjižnih uspešnic o uspešnem izgubljanju telesne mase. Glavnina objavljenih diet, ki pa, žal, dosežejo zelo širok krog populacije, je osredotočena na izboljšanje estetskega videza uporabnika in ne v izboljšanje njegovega dejanskega zdravstvenega stanja ter v preprečevanje kroničnih obolenj, povezanih z motnjami metabolizma zaradi povečane telesne mase ali debelosti.

Za dobre in dolgotrajne rezultate, predvsem pa za ohranjanje dobrega počutja in zdravja je treba najti srednjo pot. Po izkušnjah se kaže kot uspešna prehrana tista z nižjo vsebnostjo ogljikovih hidratov (manj kot polovica), s poudarkom na sveži zelenjavi, sadju in škrobnih živilih z nizkim glikemičnim indeksom (GI), večjim vnosom beljakovin (ne manj kot 20 odstotkov), maščobe pa v varnih mejah (do 30 odstotkov), s poudarkom na kakovostnih maščobah rastlinskega izvora.

Priporočilo, da je treba pojesti štiri ali pet obrokov na dan, se marsikomu zdi preveč preprosto, da bi ga bilo sploh kazalo omenjati. A vendar je izjemno pomembno. Tako opuščanje obrokov na eni strani, pa pretiravanje z vmesnimi prigrizki na drugi strani, sta najpogostejša vzroka za naraščanja telesne mase.

Veliko odraslih se vsak dan sooča s strahom, da se bodo zredili, ker jim zdrav način prehranjevanja in edini pravilni način narekuje štiri do pet rednih obrokov. Da se bomo redili samo zato, ker bomo redno jedli, pa ne drži!

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media