Vrt pred počitkom

Prosti čas | nov. '08

Za zimo pravimo, da je čas počitka. A to je v resnici navidezno mirovanje, saj življenje tudi pozimi ne zaspi popolnoma, kar enako velja tudi za vrtnarja, vrtičkarja, gojitelja in oskrbovalca rastlin. Varovanje občutljivejših rastlin je koristna popotnica za novo pomlad in dobra naložba, saj tako vsaj nekaterih sadik ni treba kupovati vsako leto znova. Tako lahko brez posebnih težav spravimo v svetlo klet čeber z oleandrom, lovorom (Laurus nobilis) ali bugenvilejo. Enako storimo v bolj mrzlih okoljih tudi z rožmarinom, aukubo (Aucuba japonica) ali granatnim jabolkom (Punica granatum). Vsekakor mora na varno priljubljeni krompirjevec (denimo modrocvetna vrsta, znana kot Solanum ranttonetii) ter drevesce oljke, če jo kot posodovko negujemo daleč od prizanesljivo toplega primorja.
Dalije z označenimi sortnimi imeni ali vsaj barve (in drugih pomembnih lastnosti, kot sta višina in oblikovna pripadnost tej ali drugi skupini) zložimo v zabojčke. Kdor ima prostor v kleti s krompirjem, jih lahko shrani v zasipu med peskom, šoto, skobljanci ali žagovino. Enako naredimo s korenikami kan in očiščenimi gomolji gladiol. Ob pomanjkanju prostora lahko gomolje in korenike spravimo ločeno v vreče od šote ali rudninskih gnojil, vendar je treba shranke do pomladi večkrat kontrolirati.

Za naše pernate vrtne pomočnike pravočasno uredimo krmilnice. Krmilnico lahko kupimo ali jo naredimo doma. Najpomembnejše pa je, da pticam pevkam ponudimo njim primerno pičo: nikoli pa jim ne ponujamo česa slanega, krušnih drobtin ali česa podobnega!

Z malo truda lahko samo izdelamo praktičen in okolju prijazen kompostnik, vanj pa vse leto mečemo rastlinske odpadke. Deževniki jih bodo vsaj delno predelali že do jesenske uporabe. Vedno je koristen dodatek bioposta, saj pospešuje razkroj celuloze.

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media