Ko nas »trga« v sklepih

Dobro počutje | dec. '08

Zdravje_VAS_lestvicaLaični izraz revmatizem ima svoj koren v latinski besedi rheumatismus, ki pomeni oteklino, otekanje in vnetje. Pod tem imenom vse prepogosto tlačimo več različnih bolezni, ki si med seboj niso niti malo podobne, imajo pa en sam skupni imenovalec: težave z gibali, povezane z bolečinami. Vendar vsaka bolečina v hrbtenici, kosteh, sklepih ali mišicah še ni revmatična bolezen. Največkrat gre za nezdrav način življenja, in to od neprimerne drže, predolgega sedenja, telesne neaktivnosti, prevelikih obremenitev sklepov in kosti (teža, športna aktivnost), presnovne boleni, poškodb itd.

Najpogostejše težave, ki jih uvrščamo med revmatične, je revmatoidni artritis (RA). Ponavadi so prizadeti mali sklepi (prsti, zapestje), in to simetrično, lahko pa tudi oboli en sam večji sklep, ki oteče, postane boleč, je rdeč, napet, se težko premika in izgublja svojo normalno funkcijo. Kasneje so prizadete tudi mišice, kite in vezi. Pri nekaterih bolnikih kronično vnetje povzroči okvaro kosti in s tem tudi deformiranje sklepov. Na rokah to opazimo kot zadebeljene male sklepe in prste, ki jih »vleče« navzven. Čeprav se revmatizem lahko pojavi pri vsaki starosti, se vendarle najpogosteje pojavi med 40. in 60. letom.

Potek bolezni je pri vsakem bolniku drugačen, odvisno pač od stanja in resnosti vnetja tkiv. Ko se tkivo vname, je bolezen aktivna, znakom vnetja sklepov pa se pridružijo še utrujenost, izguba teka, vročina, bolečine, krči v mišicah in otekli sklepi. Mišice in sklepi so ponavadi bolj prizadeti zjutraj in po daljši neaktivnosti. Med napadi bolezni so sklepi rdeči, otekli, občutljivi in boleči. Vname se sklepna (sinovialna) ovojnica, ki se zadebeli, poveča se in se vnetno spremeni tudi sklepna tekočina, kar še dodatno poveča bolečino v sklepu in onemogoči, da bi normalno deloval. Ko pa se znaki vnetja zmanjšajo ali celo izgubijo, je bolezen v mirovanju, ki lahko traja različno dolgo: tedne, mesece ali celo leta.

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media