Kako lahko ublažimo staranje kože

Dobro počutje | jun. '09

 

- Vsak dan negujte kožo, nego pa prilagodite tipu kože in starosti.

Izberite blaga mila in kakovostne izdelke. Z mlačno vodo mila povsem izperemo, da kože ne bi izsušila in povzročila lišajev ter srbenja.

- Prehranjujte se zdravo, pomembno je uživanje vitaminov in mineralov ter zadostne količine vode ali negaziranih svežih sadnih sokov (vsaj 2 litra na dan). Antioksidanti lahko upočasnijo proces staranja, zato naj bodo pogosto na jedilniku semena in oreški, morske ribe, ostrige, laneno in oljčno olje, zelenjava in sadje, polnozrnati žitni izdelki, jetra, ledvica in rdeče meso.

- Zdravila lahko povzročijo spremembe na koži, zato si pred obiskom zdravnika vedno pripravite seznam zdravil, ki ste jih zaužili zadnjih 14 dni, preden so se pojavile spremembe na koži.

- Prenehajte kaditi! Poleg negativnih posledic, ki jih pušča kajenje na pljučih, zobeh, slabemu zadahu, negativno vpliva tudi na staranje kože.

- Gibanje, gibanje, gibanje. Med gibanjem se poveča pretok krvi in s tem dovod kisika in hranilnih snovi koži. S potenjem pa se iz telesa izločajo toksini, s čemer se čisti.

- Noč ima svojo moč tudi pri regeneraciji kože. Nezadostna količina spanja pusti na naši koži vidne znake, kot so kolobarji okoli oči, lišaji, suha koža ... Pomembno je tudi, da ponoči spimo v različnih položajih, saj koža na tisti strani, kjer pogosto ležimo, ni prekrvavljena, to pa sčasoma povzroči nastanek gubic.

- Zaščitite se pred soncem. Med 11. in 16. uro se izogibajte neposrednemu soncu. Kožo zastrite, uporabite široke klobuke, sončna očala, ki nudijo 99- ali 100-odstotno zaščito pred UV žarki, gosto tkana oblačila, dolge hlače, dolge rokave. Zaščitite se s sredstvi, ki varujejo pred UVB-žarki (oznaka SPF najmanj 20) in pred UVA- žarki (oznaka PFA). Namažite se vsaj 30 minut pred izpostavljanjem soncu in nato vsaki dve uri ter po vsakem kopanju ali obilnem znojenju.

- Izogibajte se stresnim situacijam. Koža odseva duševno razpoloženje bolj kot katerikoli drug organ. Ko smo v stresni situaciji, se začnejo sproščati hormoni, ki krčijo žile, posledica tega pa je slabša prekrvavljenost in slabši dotok kisika koži.

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media