Zveza društev upokojencev Slovenije je proti zamrznitvi pokojnin

Dobro je vedeti | okt. '09

Zveza društev upokojencev Slovenije že od prvih objav v medijih o mogoči zamrznitvi pokojnin ohranja nespremenjeno stališče: razmišljanje o zamrznitvi pokojnin zavrača kot nepremišljeno in neutemeljeno.

ZDUS prav tako zavrača trditve predstavnikov ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, da so pokojnine naraščale celo hitreje kot plače. Omenjeno trditev namreč zanikajo uradni podatki Zavoda za pokojninsko zavarovanje Slovenije in Statističnega urada RS in s katerimi razpolaga tudi MDDSZ. V sedanjih razmerah je potrebno utemeljevati restrikcije na področju pokojnin z verodostojnimi podatki in preprečiti, da bi se ponovile ugotovitve in ocene, ki se podrejajo interesom posameznih strank, v aktualnem primeru nameravane restrikcije pokojnin.

Vlada ima na voljo vrsto drugih ukrepov, ki jih še ni izkoristila, tako na prihodkovni kot odhodkovni strani proračuna, preden poseže v pokojnine, ki niso socialna kategorija, ampak z delom pridobljena pravica.

Upokojenci smo ves čas pripravljeni deliti skupno usodo z delavci, tako v dobrem kot slabem, zato zavračamo zamrznitev pokojnin, ki so nizke, in plač, ki so pod javno objavljenim izračunom življenjskega minimuma, poudarja ZDUS.

Pismo mojemu evroposlancu

Kaj lahko storita novoizvoljeni Evropski parlament in komisija, da upravičita zaupanje in pričakovanja starejših v Evropski skupnosti?

Finančna kriza. Zdajšnja kriza nas je naučila, da finančne institucije potrebujejo ustrezno regulacijo in ukrepe za zaščito prihrankov in pokojnin državljanov. Države članice bi same to težko dosegle, zato je treba dati več pooblastil ustreznim institucijam za zaščito državljanov EU in s tem zagotoviti zdravo delovanje finančnih trgov in povrniti zaupanje državljanov.

Več v reviji ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media