Ušesno maslo je (tudi) nadloga

Dobro počutje | nov. '09

dr_gorkic_532
Pri vsakodnevni higieni ne smemo pozabiti na ušesa. Če jih namreč ne čistimo redno, lahko iz ušesnega masla nastanejo čepki, zaradi katerih slabše slišimo, otežena je uporaba slušnega aparata, povzročijo pa lahko tudi šumenje, glavobole in vrtoglavico.

Ušesno maslo ali cerumen nastane iz izločkov žlez in oluščenih celic v notranjosti sluhovoda. Cerumen je sicer koristen, saj varuje uho pred okužbami, prahom in tujki, poleg tega čisti in vlaži ušesno votlino ter maže kožo zunanjega sluhovoda ter tako omogoča dober prenos zvoka. Izloča se sam, tako da se ob žvečenju pomika proti zunanjemu delu sluhovoda in izteka v obliki goste rumenkaste tekočine.

Za redno higieno zadostuje, če ob umivanju obrišemo uhelj in prst, ovit v brisačo, narahlo potisnemo v notranjost, a le dokler gre. Več škode kot koristi lahko naredimo z uporabo vatiranih palčk, saj z njimi potisnemo ušesno maslo še globje v sluhovod in ga tako »prilepimo« na bobnič. Nikoli pa v ušesa ne potiskamo zobotrebcev, vžigalic in podobnih ostrih predmetov, saj je to izredno nevarno početje.

Težave pa nastanejo, ko zaradi zelo aktivnih žlez nastaja preveč cerumna ali pa je iztekanje oteženo zaradi prevelike poraščenosti, uporabe slušnega aparata in ušesnih čepkov. Maslo se začne strjevati in lahko popolnoma zalepi ušesno votlino, zaradi česar se nam sluh poslabša. Če ušesa ne očistimo, se lahko pojavijo šumenje, srbenje, vrtoglavica, glavobol in hude bolečine v ušesu.

Ušesno maslo lahko odstranimo z različnimi pripravki, najbolje je, da si v lekarni priskrbimo ustrezno raztopino, kapljice ali pršilo, ki bo maslo razmehčalo, da bo lažje odteklo. Tovrstni pripravki po navadi vsebujejo glicerol, razredčen triodstotni vodikov peroksid in/ali oljčno olje. Pomagajo tudi parafinove ali oljne kapljice, ne pa kapljice na vodni osnovi, saj voda ušesnega masla ne topi, pač pa ga le nabrekne. Pri trdovratnih čepkih je najbolje, da se oglasimo pri zdravniku, ki nam bo izpral ušesa in hkrati tudi pregledal uho. Pozorni morajo biti zlasti tisti, ki uporabljajo slušne aparate, ki jih nameščajo v sluhovod, saj lahko ušesno maslo ovira pravilno delovanje aparata (zadušni zvok). Zato vedno, ko vzamete aparat iz ušesa, preverite, ali ga je treba očistiti. Odprtino za izhod zvoka obrišite s suho krpico ali majhno krtačko, nikoli pa vanjo ne posegajte s kakim ostrim predmetom. Pogosto je aparat laže očistiti, ko se maslo posuši. Nekateri aparati imajo tudi posebne ščitnike, nekakšne filtre za ušesno maslo. Tudi te morete redno čistiti in jih pogosto zamenjati.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media