Vaš svetovalec Milena Paulini

Dobro je vedeti | mar. '10

Na pokojninska vprašanja odgovarja: Milena Paulini

Opravljanje samostojne dejavnosti po upokojitvi

Bralka piše, da se je leta 2001, ko je dopolnila starost 53 let in 33 let in 6 mesecev pokojninske dobe, predčasno upokojila. Zdaj ima možnost, da se zaposli, zaposlitev pa še ni časovno določena, zato bi morala registrirati samostojno dejavnost. Zanima jo, ali to sme spričo statusa upokojenke in da je stara že 62 let.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določa, da uživalec pokojnine, ki na območju Republike Slovenije ali v tujini vnovič sklene delovno razmerje, je izvoljen ali imenovan za nosilca javne ali druge funkcije, za katero prejema plačo ali nadomestilo plače za opravljanje te funkcije, ali začne opravljati dejavnost, na podlagi katere je zavarovan, pridobi lastnost zavarovanca in se mu v tem času ne izplačuje pokojnina. Zakon tudi določa pogoje, pod katerimi zavarovanje ni obvezno. Šteje se, da samozaposleni ne opravlja dejavnosti kot edini ali glavni poklic, če je izpolnil pogoje za pridobitev pokojnine in določeno starost (za moške 63 let, za ženske pa letos 56 let in 8 mesecev, pri čemer se vsako leto starost postopoma zvišuje za 4 mesece vse do starosti 61 let), in da
- ne opravlja dejavnosti z osebnim delom, ker ima za opravljanje dejavnosti zaposlenega vsaj enega delavca,
- je do uveljavitve pravice do pokojnine opravljal enako dejavnost v enakem obsegu, vendar je bil zavarovan na podlagi delovnega razmerja.

Ker bralka teh pogojev, razen starosti, ne izpolnjuje, ne more imeti dvojnega statusa, to je statusa uživalke pokojnine in zavarovanke. Če bo bralka, ki je uživalka pokojnine, začela opravljati delo ali dejavnost, katere posledica je vključitev v obvezno zavarovanje, ne bo več upravičena do izplačila pokojnine, dokler bo imela status zavarovanke. Le če bi bralka kot uživalka pokojnine začela opravljati samostojno umetniško ali drugo kulturno dejavnost, bi se ji na njeno željo izplačevala pokojnina, saj že izpolnjuje prej omenjeni pogoj starosti 56 let in 8 mesecev.

 Datum upokojitve

Bralka C. Š. iz Slovenj Gradca piše, da je stara 50 let in da ima nekaj več kot 31 let pokojninske dobe. Ker je od leta 2008 dalje pri njej ugotovljena invalidnost in dela po štiri ure, jo zanima, kdaj bo izpolnila pogoje za starostno pokojnino. Pri izračunu datuma upokojitve naj bi se tudi upoštevalo, da je rodila in vzgajala dva otroka.

Po veljavnem zakonu zavarovanka pridobi pravico do starostne pokojnine z izpolnitvijo pogojev starosti in pokojninske dobe, to je z dopolnitvijo starosti 58 let in 38 let pokojninske dobe. Ti spremenjeni pogoji za pridobitev pravice do starostne pokojnine seveda niso bili v celoti uveljavljeni že z uveljavitvijo zakona leta 2000, temveč bodo začeli veljati šele po končanem prehodnem obdobju. Pogoj starosti se tako vsako leto povečuje po 4 mesece, pogoj pokojninske dobe pa po 3 mesece na leto, pri čemer se je pokojninska začela zviševati šele leta 2002. Zakon sicer določa tudi možnosti, ki zavarovanki omogočajo izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine z znižanjem starostne meje zaradi otrok, zaposlitve pred 18. letom starosti in zavarovalne dobe s povečanjem.
Ker je bralka rojena septembra 1960, bo pogoje za starostno pokojnino predvidoma izpolnila 31. 12. 2016. Tega dne bo namreč izpolnila pogoj starosti 56 let 3 mesece in 25 dni, upoštevaje pri tem, da se ji zahtevana starost 58 let zniža zaradi skrbi in vzgoje za dva otroka za 20 mesecev ter 6 dni zaradi zaposlitve pred 18. letom starosti. Ob neprekinjenem zavarovanju bo bralka pogoj pokojninske dobe 38 let izpolnila pred pogojem starosti, vendar morata biti za priznanje pravice do starostne pokojnine izpolnjena oba pogoja, to je pogoj starosti in pokojninske dobe.
Zakon delovnim invalidom ne omogoča ugodnejših pogojev starosti in pokojninske dobe za priznanje pravice do starostne pokojnine.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media