Predpomladansko pretegovanje

Predpomladansko pretegovanje

Dobro počutje | mar. '10

Slabi trije tedni nas ločijo od uradnega začetka pomladi. Ta nas bo po zimskem pobeljenem hladu še bolj vabila h gibanju in pretegovanju. K bolj prožnemu koraku nas bodo popeljale tudi tokratne vaje. 

Za pozdrav prvemu pomladnemu mesecu vas pošteno ožarjamo s soncem. Vse to za boljše razpoloženje in več volje za začetni zagon. Priporočam pa vsem, da z bosimi nogami počakate na mesece, ki v svojem imenu nimajo črke r, in da vaje delate bosi doma na toplih tleh.
Kot je vidno iz fotografij, so tudi tokratne vaje čisto za vse, predvsem pa za tiste, ki so medvedje mesece preživeli bolj za zapečkom.
Ogrevanje tokrat ni potrebno, saj se boste z vajami pošteno ogreli. Seveda, če se jih boste lotili zbrano. Predlagam, da vaje delate (če je le mogoče) na trdem sedalu. Na njem boste namreč veliko bolj stabilni kot v mehkem fotelju.
Izhodiščni položaj je za vse vaje enak: sedite sproščeno in vzravnano. Pozorni bodite na spuščena ramena in nekajkrat sproščeno vdihnite in izdihnite. To naredite pred vsako vajo in po njej. Med dihanjem se morate počutiti dobro.
Poteg kolena k prsim (slika 1) je izjemno učinkovita in na videz zelo enostavna vaja. Pa se je kar lotimo! Vdihnite in v sedenju najprej stisnite mišice v spodnjem delu trebuha. Nato med dvigovanjem enega kolena, ki ga objemite z rokama in čim bolj pritegnite k prsim, izdihnite. Obenem bodite pozorni, da bodo ramena spuščena, nos pa čim bolj približajte dvignjenemu kolenu. Potem koleno počasi spuščajte, vdihnite in se vzravnajte. Vajo naredite še z drugo nogo in jo nato izmenično ponavljajte, dokler lahko pravilno povezano dihate.
V premoru si privoščite 5 povezanih globokih in sproščenih vdihov in izdihov v začetnem položaju.
Druga vaja bo še posebej blagodejno delovala na sredino hrbta, obenem bo tudi okrepila roke in pomagala pretegniti celotno hrbtenico, prsni koš spredaj in trebuh. Slika 2 prikazuje iztegnjeno-uleknjen položaj v opori z rokama ob sedalo. Pomembno je, da ste ob vdihu in vzravnavi čvrsti, da je vrat iztegnjen in brada rahlo dvignjena in potisnjena naprej. Pazite na rame: »Rame dol in dolg vrat« je moja priljubljena besedna zveza. Med izdihovanjem se vrnite v izhodiščni položaj. Vajo naredite vsaj trikrat ali tolikokrat, da boste po njej začutili olajšanje. Morda se boste sprva teže vzravnali ali vas bodo celo mučile bolečine med vdihovanjem. Takrat se potrudite vdihniti čim bolj v trebuh in v celotno telo ter zelo sproščeno izdihnite.
Zadnja vaja je pravzaprav preizkus vaše gibljivosti v predklonu. Iz izhodiščnega položaja se med izdihom sklonite naprej (slika 3) k eni nogi, ki ste jo bolj ali manj iztegnili. Vse je v vašem dobrem občutku in sposobnostih. V prikazanem položaju vztrajajte nekaj trenutkov in medtem se potrudite sproščeno dihati. Med vdihom nežno dvignite glavo, med izdihom jo malce spustite, roki pa naj bosta iztegnjeni proti stopalu iztegnjene noge. Ko začutite, da imate dovolj, počasi pokrčite koleno iztegnjene noge in se prav tako počasi med enakomernim dihanjem dvigujte. Vajo ponovite z vsako nogo vsaj dvakrat.
Če se boste zdaj še pretegnili s kroženji v bokih, vam manjka samo še kratek sprehod v naravi in pohvala samega sebe za vloženo delo, kar se bo pokazalo tudi v vašem boljšem počutju. Največ pa je vredno to, da boste z njim »nalezli« tudi druge.     


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media