Sol za zdravje in za nego

Sol za zdravje in za nego

Dobro počutje | mar. '10

Pretirana uporaba soli v prehrani povzroča vrsto zdravstvenih težav, začenši z visokim pritiskom. Po drugi stani pa je sol, ki jo uporabljamo v zdravilne in kozmetične namene, zelo zaželena in priporočljiva. Seveda gre za naravno morsko sol brez kemičnih dodatkov, kakršno uporabljajo v zdraviliščih, lahko pa jo uporabimo tudi v domači kopalnici.

Sol uporabljamo za različne namene: od kopeli, izpiranja grla in nosu do inhalacij, obkladkov in podobno. Osnovno terapijo zagotovo predstavlja kopanje v morski vodi ali v slanici, ki sprošča, osvežuje in telesu vrača življenjsko moč in energijo. Slana voda se spoji z naravnim zaščitnim slojem kože, zato slane kopeli ne izsušijo povrhnjice, tako kot se to dogaja med kopanjem v sladki in klorirani vodi. Slane kopeli pomagajo pri preprečevanju in pri terapiji številnih zdravstvenih težav od luskavice, obolenja ven, oslabelega imunskega sistema, pretegnjenih mišic do težav v meni, motenj v prekrvavitvi, kožnih boleznih itd.
V zdraviliščih potekajo kopeli pod nadzorom strokovnjakov, saj je pomembna tako koncentracija soli, kot tudi čas kopanja. Ta se začenja s 5 minutami, lahko pa ga podaljšujemo do 20 minut, pri čemer naj temperatura vode ne presega 38° C. Ljudje z oslabljenim srčno-žilnim sistemom naj se o kopelih vsekakor prej posvetujejo z zdravnikom.
Če si boste slane kopeli pripravili doma, boste za polno kad vode potrebovali pol kilograma grobe morske soli. Sol najprej povsem raztopite v manjši količini tople vode, nato napolnite kad z vodo, katere temperatura naj ne presega 38°C, in dodajte raztopljeno sol. Če nimate težav s srčno-žilnim sistemom, lahko ostanete v vodi od 10 do 15 minut. Slana kopel blagodejno vpliva na kožo in lajša težave pri luskavici in nekaterih kožnih vnetjih. Prav tako zelo pomaga pri revmi in težavah s sklepi, saj učinek slanih kopeli ni omejen zgolj na površino kože, ampak prek vegetativnega živčnega sistema deluje veliko globlje in pomirja različne vnetne procese v telesu. Če torej trpite za artrozo, putiko in drugimi revmatskimi obolenji, vam bosta dve slani kopeli na teden zagotovo koristili.
Po kopeli se obrišite in počivajte na toplem. Šele po uri počitka se stuširajte in telo zmasirajte z masažnim oljem. Dobro masažno olje, ki vrača mehko in voljno kožo, obenem pa še odpravlja bolečine v mišicah, si lahko pripravite kar sami: slab deciliter mlačnega oljčnega olja zmešajte z majhno žličko olja pomaranče, ki ga dobite v lekarni. Mešanico vtrite v kožo tako, da začnete pri prstih nog in vtirate navzgor proti srcu. Nato masirajte roke od prstov proti srcu. Prsi masirajte tako, kot da bi okoli obeh dojk hotele zarisati vodoravno položeno osmico. Na komolcih, kolenih in petah vtirajte olje bolj intenzivno.
Slanica je koristna tudi za izpiranje nosu pri prehladnih obolenjih, saj preprečuje vnetje sluznice in jo obnavlja. Za izpiranje nosu uporabite plitvo posodico, ki jo napolnite s toplo vodo in dodajte žlico grobe morske soli. Ko se sol raztopi, slano vodo počasi potegnite skozi nos in izpljunite. To večkrat ponovite, nato nos osušite in namažite z oljčnim oljem. Enako raztopino uporabljamo za grgranje pri bolečem in vnetem grlu.
Blatne slane obloge so zelo znane po svojem protibolečinskem in tudi lepotnem delovanju. To naravno mineralizirano, hranljivo blato ogreje telo, sprošča, pomlajuje in blaži kronične bolečine v kosteh in mišicah. Po uporabi obloge je tudi koža po telesu gladka in prožna. Slano blato je zelo učinkovito tudi kot lepotilno sredstvo, saj je po uporabi obrazne maske koža na obrazu in vratu mladostna, čvrsta in enotnega videza.
Izkoristite blagodejne učinke tega povsem naravnega sredstva za lepotno in protibolečinsko terapijo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media