Kam postaviti televizor

Kam postaviti televizor

Prosti čas | mar. '10

V Sloveniji bomo najkasneje do 1. decembra izklopili vse analogne televizijske oddajnike in prešli na digitalno predvajanje televizijskega programa. Uporabnikov kabelske, IP ali satelitske televizije ta prehod na digitalni signal ne bo prizadel, tisti pa, ki televizijski signal sprejemate prek zemeljskega oddajnika in sobne ali strešne hišne antene, boste morali dokupiti ustrezen digitalni pretvornik ali kupiti nov LCD ali plazemski televizor z že vgrajenim digitalnim sprejemnikom.

Poznavalci svetujejo, da z nakupom ne hitite, saj naj bi se v prihodnjih mesecih znižale cene pretvornikov in TV sprejemnikov.

Da boste lahko prek sobne ali strešne antene še naprej spremljali slovenske programe na svojem televizorju, morate kupiti digitalni pretvornik z oznako DVB-T. Pri nakupu ustreznega novega televizorja bo v pomoč tudi nalepka s simbolom DIGI, ki naj bi kupcu zagotavljala, da je naprava združljiva s slovenskim sistemom digitalne televizije. Pri nakupu digitalnega pretvornika ali novega tv sprejemnika bodite pozorni na določene kratice. Najpomembnejše so standard MPEG-4 za digitalni sprejem, standard za sliko AVC oziroma H.264 (videostandard) in standard za zvok AAC (avdiostandard). Kratica DVB-T pomeni, da televizor lahko sprejema digitalni signal prek strešne ali sobne antene. Kratica DVB-C pa označuje zmožnost sprejemanja digitalnega kabelskega signala. Obe označujeta sposobnost sprejemanja digitalnega televizijskega signala le prek različnih sistemov.
Večina televizijskih hiš je že prešla na oddajanje v formatu 16:9, ki označuje razmerje stranic zaslona. Zato je priporočljivo kupiti nov televizor z oznako 16:9. Na našem trgu je na voljo velika izbira najrazličnejših modelov televizorjev, ki omogočajo predvajanje programa v visoki razločljivosti HDTV. Televizorji, ki omogočajo prikazovanje slike velike ločljivosti (resolucije), imajo oznako HD Ready (prikaz HD slike, vendar v nižji ločljivosti od oddajane) ali oznako Full HD (prikaz slike v polni HD ločljivosti, enaki oddajani). Če želite pravo Full HD sliko, morate kupiti televizor z oznako 1080p. Televizorji se nenehno razvijajo in zasloni s polno visoko ločljivostjo niso več nobena novost. Prihajajo televizorji 3D, ki nam bodo z uporabo izpopolnjenih 3D očal omogočali ogled televizijske oddaje ali filma v tridimenzionalni tehniki. Naslednja razvojna stopnja bodo menda brezžični televizorji.
Sodobni ploski televizorji zahtevajo manj prostora tudi pri večjem ekranu. Ker nimajo katodne cevi, ki porabi veliko prostora v globino, jih laže postavimo na regale v dnevni sobi ali vanje, na ožje police ali na komode. Ne glede na to, kakšen televizor imamo, ga moramo nekam postaviti. Uredimo si namenski kotiček za vso video in avdio opremo. Najbolje v neposredni bližini električne vtičnice in tako, da nas ne moti odboj svetlobe na ekranu. Pomembno je, da smo dovolj oddaljeni od TV sprejemnika. Najprej poskrbimo za oči, nato za tehniko. Višinska pozicija TV sprejemnika naj bo prilagojena višini sedežev, s katerih bomo spremljali program.
Stojala za televizorje so zelo različnih oblik in dimenzij ter narejena iz različnih materialov. So fiksna ali premična, kupljena v trgovini ali narejena po naročilu. Lahko so del pohištvenega regala, lahko so to manjši tv regali ali tv mizice. Lahko pa so tudi stenska ali samostoječa stojala. Ponavadi imajo TV elementi poleg police ali nosilca za televizor še police za drugo audio in video opremo. Stenska stojala sestavljajo nosilec iz kovine in premične police iz stekla ali pleksi stekla, da lahko poljubno nastavimo višino ekrana. Za manjše prostore je najprimernejše premično stojalo na kolesih. Paziti moramo le na žice, da se ne spotikamo obnje. Enako velja za prostostoječa stojala sredi prostora, ki lahko pregrajujejo prostor, kjer vso potrebno napeljavo položimo pod talne obloge. Nekatera stojala so gibljiva, tako da lahko gledamo TV z različnih strani. Sodobni televizorji LCD postajajo vse tanjši, nekatere so lahko kot slike obešeni na zid. Ekrani so vse večji, kar je primerno predvsem za starejše in ljudi, ki imajo težave z vidom.
Pred nakupom dobro preverimo, ali izbrani model televizorja ustreza standardom slovenskega sistema digitalne televizije. Če se odločamo med dvema modeloma ali med plazma TV in televizorjem LCD, poiščimo nasvet strokovnjaka, ki mu zaupamo. Koristne informacije dobimo v specializiranih revijah, na internetnih strokovnih straneh ali pri usposobljenem prodajalcu. Pozanimajte se, ali ima trgovec ali proizvajalec center za tehnično podporo strankam. Pomembno je, da se odločite za velikost zaslona, ki bo optimalna za vaše potrebe. Če je prostor, v katerem bo stal televizor, velik in razporeditev opreme omogoča pogled z več zornih kotov, je pomemben zorni kot gledanja, ki je pri LCD sprejemnikih 175 stopinj, pri plazmah pa 160 stopinj. Če bomo televizor premikali, je pomembna tudi njegova teža. Plazma televizorji so težji kot LCD in zahtevajo še dodatno okovje. LCD TV so manj občutljivi kot plazme. Minimalna debelina plazma TV je približno 7,5 centimetrov (3 palci), LCD TV pa 5 centimetrov (2 palca). Plazemski televizor mora pred prvo uporabo nastaviti strokovnjak, LCD pa je zelo enostavno nastavljiv, tako da ga lahko nastavite tudi sami. Pred nakupom kateregakoli televizorja si pozorno oglejte kakovost slike, ki se kaže zlasti v splošnem kontrastu in globini črne barve, naravnosti barv in hitrosti spreminjanja barv. Vendar boljši modeli televizorjev LCD z LED  osvetlitvijo zaslona (osvetlitev s svetlečimi diodami) ne zaostajajo več za plazemskimi. Pomembna lastnost je tudi energetska varčnost, saj nekateri televizorji v stanju pripravljenosti (stand-by) porabijo kar 5 do 10 vatov na uro!
Na vašem koncu lahko pride do izklopa analognega signala že pred 1. decembrom 2010. Zato pozorno spremljajte sporočila na televiziji in v tisku, da vas ne bo presenetil prehod na digitalni signal. Če ne boste pravočasno kupili digitalnega pretvornika za svoj dosedanji televizor ali novega televizorja, lahko ostanete brez slike in zvoka. Na koncu ponovimo, na kaj morate biti pozorni pri nakupu nove tv naprave za sprejem digitalnega zemeljskega signala prek katerekoli hišne antene. Digitalni pretvornik za naš dosedanji televizor ali novi digitalni televizor morata imeti oznako DVB-T in oznako MPEG4 ter oznako H.264 ali AVC in oznako AAC. Za uporabnike kabelske, satelitske ali IP televizije se z izklopom analognih oddajnikov ne bo nič spremenilo. To bi se zgodilo le, če bi operaterji zamenjali zdajšnjo tehnologijo.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media