Mmmm, kako diši...

Mmmm, kako diši...

Dobro počutje | mar. '10

Cesarjeva postna juha

Potrebujemo:

60 dag fižola
20 dag graha,
20 dag ječmenove kaše
50 dag krompirja
10 dag starega črnega kruha
6 dag masla
1 čebulo
šopek peteršilja
sol, poper
1 žlico kisa

 Čez noč namočen fižol in kašo skupaj z grahom in na kocke narezanim krompirjem skuhamo do mehkega. Medtem na maslu prepražimo čebulo, sesekljan peteršilj in na kocke narezan kruh. Vse to dodamo h kuhanemu fižolu in krompirju in kuhamo na malem ognju še nekaj minut. Solimo, popramo in okisamo.

 

Cmoki na postni juhi

Potrebujemo:

50 dag starega belega kruha
3 žlice belega zdroba
1 dl sladke smetane
1 dl kisle smetane
5 dl mleka
šopek peteršilja
2 jajci
sol
malo moke
olje za cvrenje

Kruh zrežemo na drobne kocke, ki jih zmešamo z zdrobom, prelijemo s sladko in kislo smetano ter mlekom, da se napojijo. Dodamo sesekljan peteršilj in vse premešamo. Z mokrimi rokami oblikujemo cmoke, ki jih povaljamo v moki in skuhamo v slanem kropu. Vreti morajo počasi 15 do 20 minut. Kuhane povaljamo še v razžvrkljanem jajcu in ocvremo. Tako pripravljene cmoke postrežemo v postni juhi.

 

Smetanova polenta

Potrebujemo:

10 dag masla
5 jajc
1 dl kisle smetane
25 dag koruznega zdroba
sol
2 žlici krušnih drobtin

Penasto vmešamo maslo z rumenjaki, smetano in moko (izmenjaje). Zmešamo gladko testo, ki mu dodamo še trdo stepen sneg beljakov. Testo stresemo v namaščen in z drobtinami posut model in kuhamo na pari 30 minut. Kuhano polento zabelimo z drobtinami, prepraženimi na maslu. Ponudimo kot prilogo ali kot samostojno jed s solato.

 

Tunin narastek

Potrebujemo:

90 dag tunine
5 dag zelenih oljk
1 žlica kaper
1 žlica sesekljanega peteršilja
2 jajci
1 dl kisle smetane
1 žlica moke
2 žlici krušnih drobtin
1 žlica parmezana
sol, poper
oljčno olje

 Tunino razrežemo na večje kose, solimo in popramo. Položimo jo v ognja varno posodo ter posujemo z razrezanimi oljkami, kaprami in peteršiljem. Posipamo z moko, drobtinami in naribanim parmezanom ter prelijemo s kislo smetano, v katero smo zamešali jajci. Pečemo 25 minut pri 160 stopinjah. Tunin narastek lahko postrežemo topel ali mrzel.

 

Ribja rižota

Potrebujemo:

30 dag dolgozrnatega riža
15 izkoščičenih oljk
24 očiščenih sardelic
6 žlic oljčnega olja
3 stroke česna
2 vejici peteršilja
ščep origana in rožmarina
4 pelate
sol, poper
2 dag naribanega parmezana
juha za zalivanje

Riž popražimo na dveh žlicah oljčnega olja in ga zalijemo z juho (ali z ribjo osnovo). Dodamo narezane pelate in vse dišavnice, popramo in solimo, dodamo oljke in jih dušimo do mehkega. V preostalem olju spečemo posoljene sardelice. Spečene položimo na riž in jih tako pustimo stati deset minut. Postrežemo tako, da na krožnik najprej položimo sardelice, čeznje pa naložimo riž, ki ga potresemo s parmezanom.

 

Šarkelj

Potrebujemo:

15 dag masla
3 rumenjake
4 dag kvasa
15 dag sladkorja
4 dl mleka
70 dag bele moke
10 dag rozin
pol dl ruma
1 jajce
sol
limonina lupinica
sladkor v prahu
vaniljev sladkor

 Iz decilitra mleka, kvasa in dveh dekagramov sladkorja pripravimo kvasec ter ga pustimo vzhajati. V skledi penasto umešamo sladkor rumenjake in maslo, nastrgano limonino lupinico, vaniljev sladkor in malo soli. Na to presejemo moko. Dodamo vzhajan kvasec in mlačno mleko. Testo dobro stepemo in pustimo pokritega na toplem eno uro. Vzhajanega še enkrat pregnetemo in vanj vgnetemo v rum namočene rozine. Testo stresemo v namaščen in z moko potresen model za šarkelj. Ko naraste za še enkratno višino, ga premažemo z žvrkljanim jajcem in pečemo v pečici pri temperaturi 200 stopinj.

Pečenega zvrnemo iz modla in potresemo s sladkorjem v prahu.

 Recepte za postne jedi, ki naj bi jih uživali od pepelnične srede pa vse do velike noči smo vzeli iz knjige Dobra meščanska kuhinja. Knjigo je uredil, pa tudi posodobil recepte, dr. Boris Kuhar.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media