Staranje s hišnim ljubljencem

Staranje s hišnim ljubljencem

Prosti čas | maj '10

Ljudje, ki se vse življenje posvečajo drugim ljudem, živalim in rastlinam, ohranjajo tak način življenja, dokler je le mogoče. Svoje staranje zaznavajo zunaj sebe, v spremembah okrog sebe, ko opazijo, da so vnučki zrasli v vnuke, da je drevo na dvorišču mogočnejše, da je hišna žival postala betežna.

 

Harmonično staranje s hišno živaljo v starejših ljudeh sproža izjemno ugodje, saj je življenje z njo preprosto. S svojo vdano prisotnostjo nas žival dan za dnem motivira, opogumlja in razgibava, vliva nam zaupanje in nas osrečuje. S takim sožitjem posredno privarčuje tudi zdravstvena blagajna, saj so tisti starejši ljudje, ki svoje stanovanje delijo z živalmi, disciplinirani, fizično dejavni in psihično uravnoteženi, mnogi ponosno odklanjajo obiske patronažnih sester, potrebujejo manj zdravil in manj vsestranske podpore potomcev. Veliko se jih do zadnjega brani, da bi odšli v dom za starejše, saj bi se v tem primeru ločili od svoje živali, v teh ustanovah pa tudi ni zaželeno družabništvo s psom in mačko. Nekatere posameznike prav to dejstvo motivira, da ostajajo vitalni in samostojni v visoko starost.

Ljudje se večinoma družimo s psi ali z mačkami. Ti dve vrsti živali sta najbolj prilagodljivi, vešči sta čustvovanja in izražanja svojih potreb na razumljiv, nemoteč način in tudi živita dovolj dolgo, da se človek nanju globoko naveže. Preskrbljeni psi in mačke danes živijo skoraj tretjino dlje, kot so živeli pred osemdesetimi leti. Način staranja je odvisen od genetike in od udobja v življenjskem okolju. Ljudje zanje skrbijo drugače kot nekoč. Živali dobivajo bolj kakovostno hrano, živijo v centralno ogrevanih prostorih, izpostavljene so drugačnim boleznim in mnoge izmed njih je mogoče pozdraviti z novimi, učinkovitejšimi zdravili. Psi in tudi mačke se gibljejo nadzirano in manj, zato se telesno manj obrabljajo in lahko dosegajo višjo starost.

 

Živali se starajo hitreje

Tako psi kot mačke se starajo približno sedemkrat hitreje kot ljudje. Življenjska doba psov je povezana z njihovo velikostjo. Medtem ko se malim psom starost ne pozna pred dvanajstim letom, se srednje velikim začne kazati z desetim letom, veliki psi pa starost kažejo že pri sedmih letih. Mačke živijo od štirinajst do šestnajst let, nekatere celo dlje. Mačke vstopijo v starost med osmim in desetim letom.

Tako psi, kot tudi mačke starost jemljejo sproščeno. Zunanjost se pri nekaterih spremeni bolj kot pri drugih, saj sivenje živali s svetlejšim kožuhom ni tako opazno. Vendar pa sluh, vid, vonjanje, okušanje in refleksi opešajo, dlaka postane tanjša, koža ohlapnejša, mišice postanejo nemočne, sklepi slabše gibljivi, hrbtenica povešena, postava postaja bolj vrečasta in hoja bolj okorna. Stare živali se izogibajo fizičnim naporom, njihov značaj pa pogosto ostane enako mladosten. Stari psi in mačke se zaradi slabovidnosti in naglušnosti skoraj dvakrat bolj glasno izražajo, kot so se v mladih letih, saj se želijo slišati. Večja komunikativnost skrbnike veseli in jih hkrati zavaja, saj zaradi vedrega vedenja živali mnogi sploh ne zaznajo, da je njihov ljubljenec v resnici že star.

Za stare pse in mačke je značilno, da ne kažejo bolečin, da bolezni skrivajo pred ljudmi. Čim starejša je žival, bolj stoično prenaša akutne in kronične bolečine, skrbnik jih pogosto odkrije med božanjem, ko se žival izmakne ali zastoka. Poleg starostnih znakov opešanega telesa imajo nekateri stari psi in mačke tudi resnejše zdravstvene težave, kot so artritis, inkontinenca, diabetes ali senilnost. Skrbniki se najteže soočijo s slednjo, saj lahko živali odtavajo v neznano, pa tudi z izgubo sluha, zaradi česar postanejo plašne ali napadalne.

Starejši človek po navadi poskrbi za starostne težave svojega ostarelega ljubljenca celo veliko bolje kot zase, saj se z njimi zlahka identificira, pri težavah in zdravljenju stare živali ne komplicira bolj, kot je to potrebno, zato se tudi žival trudi, da bi okrevala. 



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media