Pametna hiša za lažje življenje

Pametna hiša za lažje življenje

Prosti čas | maj '10

V pritličju glavne zgradbe Inštituta RS za rehabilitacijo v Ljubljani je urejeno demonstracijsko stanovanje, ki se imenuje Dom IRIS (kratica, sestavljena iz začetnic besed »Inteligentne Rešitve in Inovacije za Samostojno življenje«). S prilagojeno opremo, posebnimi pripomočki in sodobnimi elektronskimi sistemi upravljanja je v njem ustvarjeno okolje, ki stanovalcem z različnimi vrstami invalidnosti in starejšim omogoča funkcionalno samostojnost in neodvisnost bivanja v svojem domu. Računalniške nastavitve pametne hiše zagotavljajo optimalen nadzor okolja in varno ter kakovostno bivanje.

Stanovanje - veliko je 90 kvadratnih metrov - omogoča invalidom in starejšim, da si ogledajo in preizkusijo različne pripomočke in tehnologije ter rešitve za lažje, boljše, predvsem pa za samostojno življenje. V Domu IRIS svetujejo uporabnikom in njihovim sorodnikom ter skrbnikom, kako prilagoditi bivalno okolje posebnim potrebam. Prikazano je mogoče s pomočjo izvajalcev prenesti v lasten dom za bolj samostojno in varno življenje tudi v poznih letih. Ni nujno, da so izboljšave drage ali obsežne, marsikaj lahko naredimo ali preuredimo kar sami. Storitve pametne hiše se vse bolj uporabljajo za povečanje udobno bivanje v vseh starostih obdobjih.

Vsi prikazani bivalni prostori so brez arhitekturnih ovir in prilagojeni gibalno oviranim osebam in osebam s senzornimi okvarami (slepi in slabovidni, gluhi in naglušni ali starejši). Prehodi med prostori so široki, za lažjo orientacijo slepih in slabovidnih je talna orientacijska črta v kontrastni barvi (za orientacijo slepih je struktura črte drugačna od preostalih tal), pohištvo nima ostrih robov. Iz prostornega predprostora s pohištvom, ki omogoča enostaven dostop in uporabo tudi invalidom, pridemo v kuhinjo. Kuhinjski otok je v sredini prostora in stoji na vrtljivem podstavku, ki ga je mogoče zavrteti za 90 stopinj v levo ali desno. Tako ni nujno, da se vedno mi gibljemo okoli njega; lahko stojimo ali sedimo na mestu in si želeni del kuhinje približamo z daljinskim vodenjem. Kuhinjski otok sestavljajo kuhalna plošča, kuhinjsko korito in delovna površina, vse nastavljivo po višini. Pod njimi ni omaric, da jih lahko uporabljamo tudi sede na stolu ali na invalidskem vozičku. Zgornje omarice si lahko približamo tako po višini, kot po globini. Vse to omogoča preprost pritisk na ustrezno tipko na daljinskem upravljavcu, »daljincu« po domače. V kuhinji so različni praktični dodatki za lažjo pripravo hrane – prilagojene deske, noži s posebnimi držali in drugo. V bližini je okrogla jedilna miza, prav tako daljinsko nastavljiva po višini in z vrtljivim osrednjim delom (gretje in hlajenje hrane) ter s pripomočki za hranjenje.

 

V spalnici je elektronsko nastavljivo ležišče z različnimi dodatki (trapez in drugo). Ob postelji je stropno dvigalo. Stropna tirnica vodi do večje kopalnice mimo pohištvenega regala z drsnimi in harmonika vrati. V notranjosti omare so izvlečne police in nagibna obešala za obleko, zunanji in notranji predali, ki se odpirajo na dotik, ter precej zanimivih in uporabnih pripomočkov za lažje oblačenje, od katerih si jih kar nekaj lahko izdelamo sami.

 

V stanovanju sta dve kopalnici. Manjša, s širokim vhodom, ki se zapira z drsnimi vrati, je dostopna iz predsobe. V njej je rahlo poglobljena kabina s tušem in s stenskimi opirali ter sklopnim sedežem, dovolj prostorna, da se v njej lahko stanovalec stušira kar na vozičku. Po višini nastavljiv umivalnik ima varnostno zanko, da se ustavi nad nogami stanovalca na stolu ali vozičku. Na umivalniku je senzorska pipa. Vsi elementi so daljinsko vodeni. Tudi straniščna školjka z dodatki za lažje vsedanje in vstajanje omogoča elektronsko nastavitev v stoječ položaj. V večji kopalnici so poleg nastavljivega umivalnika in prilagojene straniščne školjke, ki je lahko tudi bide, še elektronska negovalna kad s pripomočki in sobno dvigalo. V obeh kopalnicah so nedrseče talne ploščice.

V Domu IRIS so nameščena različna stikala (na hladilniku, brezžično stikalo v kopalnici za osebo v stiski in podobno) in različni senzorji (detektor padca, detektorji gibanja na prehodih med prostori, detektor izliva vode, temperature, detektor CO ali CO2 in podobno). Razdelilnik tablet je mogoče uporabljati s spominom ali brez. Zanimiv in uporaben je skener za slabovidne, ki poskenira tekst in ga prebere, lahko tudi položnice. Hišna avtomatizacija obsega širok nabor storitev upravljanja, nadzora, varnosti in varovanja na daljavo. Med njimi je tudi znani rdeči gumb. Upravljanje bivalnega okolja, ki obsega tudi odpiranje vrat in oken, dviganje in spuščanje senčil, vklop in izklop ogrevanja, upravljanje televizije, radia, telefona, omogoča različne načine – z daljinskim upravljavcem, s pomočjo internetne televizije, z govornimi ukazi, prek komandne ročice invalidskega vozička ali celo z gibanjem očesnih zrkel.

Dom IRIS je opremljen z najsodobnejšo komunikacijsko tehnologijo, prilagojeno uporabnikom, ki omogoča komuniciranje z zunanjim svetom, oskrbo in spremljanjem zdravstvenega stanja na daljavo (telediagnostika) ter prek elektronskih medijev tudi študij, delo in razvedrilo. S pomočjo spleta lahko tudi nakupujemo. Telerehabilitacija poteka na stojki za vadbo ravnotežja po kapi. Stanovalec opravlja različne naloge, ki se odvijajo na televizijskem zaslonu v navideznem svetu. Rezultati in napredek so takoj vidni na televizorju in označeni z zvočnimi signali. Te sodobne metode rehabilitacije lahko z ustrezno opremo opravljamo tudi doma.

Dom IRIS je pomemben projekt tudi za strokovnjake različnih področij, denimo za gradbenike in arhitekte, ki lahko s pomočjo praktičnih spoznanj o potrebah invalidnih in starejših zanje ustrezno načrtujejo gradnjo in opremo stanovanj in drugih objektov.

Moj obisk stanovanja je bil zelo zanimiv in poučen, saj me je po posameznih vsebinah vodila delovna terapevtka Julija Ocepek. Če želite, si lahko po poprejšnji najavi na tel. št.: 01 47 58 589 ogledate Dom IRIS s strokovnim vodstvom. Za strokovno obravnavo pa je potrebna napotnica. Pacienti zavoda za rehabilitacijo lahko v stanovanju prebijejo nekaj časa ali celo prespijo ter tako praktično preizkusijo vse pridobitve in uporabijo različne pripomočke.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media