Majska krepitev

Majska krepitev

Dobro počutje | maj '10

Čas je, da se v objemu s soncem obsijanih pomladnih dni tudi dobro okrepimo. Pred tem je priporočljivo nežno in dobro pretegovanje ter ogrevanje telesa, denimo s kratkim sprehodom, lahko tudi le s poglobljenim dihanjem (pokukajte v lansko decembrsko številko).

Sonce je vir življenja na Zemlji, je tisti dejavnik, ki ga kaže modro in zdravo uživati. Ob toploti in svetlobi nam ponuja tudi tisto nekaj več, čemur enostavno rečemo »dobro počutje«. O njegovi blagodejnosti, še posebej v jutranjem in večernem času, je bilo že veliko in tolikokrat napisanega, da vas prepuščam iskanju tovrstnega gradiva. Zagotavljam pa vam, da ga boste zlahka našli, če ga boste le hoteli.

Razgibavanje in krepitev na svežem zraku pa zelo priporočamo in tudi tokrat predstavljamo nekaj vaj.

Začnimo z vzravnano in napeto, čvrsto držo v obliki črke T (slika 1). Posnemajte prikazani položaj. Posebej bodite pozorni na vzravnano hrbtenico, spuščena in sproščena ramena, na dvignjeno glavo in na enakomerno dihanje. V tem položaju se potrudite za čvrstost telesa in da ne boste togi in trdi. Takoj ko začutite togost ali ko teže enakomerno dihate, prenehajte z vajo in jo ponovite, ko ste spet sproščeni. Spretnejši se ob koncu tudi zavrtite v smeri urinega kazalca. Bodite pozorni: le do rahle vrtoglavice. Potem počivajte v enakomernem dihanju.

Naslednja vaja je namenjena krepitvi hrbtnih mišic (slika 2). Če ste šibkejši ali imate težave s srcem, jo naredite zelo nežno in le tolikokrat, da se počutite dobro.

Pri vdihu rahlo dvignite zgornji del telesa, glejte v tla ali rahlo naprej, ob izdihu glavo spustite na čelo. Število ponovitev si določite sami. Odsvetujem pretiravanje zaradi možnega zakisanja hrbtnih mišic, ki ima za posledico neprijeten »musklfiber«.

Tretja vaja krepi zadnjico, stegna in spodnji del hrbta. Ob pozornem delu boste začutili učinek tudi v trebuhu (slika 3). Noge so v širini bokov, stopala trdno zasidrana v tla, kolena pokrčena, roke pa ob telesu vzdržujejo stabilnost telesa ob dvigu. Med vdihom, kolikor lahko, dvignite boke in zadnjico, nato za trenutek zadržite dihanje in nato boke zelo počasi spuščajte. Ponovite tolikokrat, da vajo še delate zlahka. Ko končate, se umirite z enakomernim dihanjem, ko s pokrčenimi koleni ležite na hrbtu. Na ta način sprostite vse telo in še posebej spodnji del hrbta in trebuh.

Zdaj pa še k zadnji vaji, ki smo jo predstavili že lani (slika 4). Imenujem jo  »šraufanje hrbtenice«. Zaradi njene blagodejnosti jo ponavljamo. Vsak naj jo naredi po svojih sposobnostih. To konkretno pomeni, da ob izdihu in polaganju nog na eno stran »poslušajte« svoje telo in občutek v hrbtu. Ko se med polaganjem nog na stran dihanje zaustavi, je čas, da kolena počasi dvignete in medtem vdihujete. Vajo nato ponovite na drugo stran. To vajo lahko delate kadarkoli, kjerkoli in kolikor vam prija. Čim večkrat, tem bolje. Pomembno je vaše počutje. Naj vam bo v cvetnem mesecu še posebej lepo!


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media