Diplomati iz Slovenske hiše

Diplomati iz Slovenske hiše

maj '10

Srečanja, ki so se nanizala v zadnjih nekaj tednih, so mi ponudila iztočnico za razmišljanje o diplomaciji. Kaj je to in kdo so diplomati? Kaj bi morali biti, pa to niso? Kaj so naša veleposlaništva?

Začelo pa se je z našim Martinom Krpanom, vendar ne na Vrhu pri Sveti Trojici, ampak v čudovitem skedenjskem okolju Škrabčeve domačije pri Ribnici. Tam sva v sedela z Milanom Jazbecem in kramljala o njegovi najnovejši knjigi Martin Krpan - diplomat in vojščak. Milan Jazbec, ki je avtor devetih knjig o diplomaciji, je literarno in strokovno domiselno orisal Levstikovega in našega junaka, ki je znal svojo mesarico, moč in zmago nad Brdavsom povezati s spretnim pogajalskim in diplomatsko uglajenim nastopom pred cesarjem.

Hkrati pa je s svojimi iznajdljivimi in pogumnimi nastopi Slovencem dal trajen zgled za samozavestno in neodvisno nastopanje. Morda Levstik v svojem času in razmerah Krpana ni upodobil v vseh teh razsežnostih, a je Milanu Jazbecu, ki je tudi sam diplomat, vsekakor dal bogato osnovo za predstavitev Krpana v sodobnem soju odnosov med državami ter vloge vojščakove palice in diplomatovega korenčka pri tem.

Malo kasneje sem na Brdu na povabilo predsednika Türka, ki sem ga tudi spoznaval kot diplomata v OZN v New Yorku, imel čast vnovič srečati nekdanjega generalnega sekretarja OZN Kofija Anana. Bilo je tik pred njegovim rojstnim dnevom in v slogu naših druženj v delegatskem salonu v času, ko je bil Annan še pomočnik generalnega sekretarja, sem mu z veseljem zapel Happy birthday, dear Kofi. Anan je v zadnjem desetletju veliko storil za preobrazbo in večjo učinkovitost svetovne organizacije.

A hkrati sem se spomnil našega pokojnega diplomata Ignaca Goloba, ki je v začetku devetdesetih let utiral (uradno kot novinarski dopisnik, ker si je Slovenija šele prizadevala za mednarodno priznanje in članstvo v OZN) pota slovenski diplomaciji v palači ob newyorški East river. »Tu sem in sploh smo vsi Slovenci tukaj zato, da podobo novonastale samostojne Slovenije približamo vsem tukajšnjim diplomatom. Če človek ni navzoč, o njem ne razmišljajo. Daleč od oči, daleč od srca,« mi je pogosto pripovedoval, medtem ko je imel vsak dan tri, štiri pogovore in sestanke z ambasadorji in visokimi funkcionarji iz generalnega sekretariata OZN. Po krpanovsko se mi je tudi nasmehnil, ko mi je razlagal, zakaj nosi kako lepo bonboniero tej ali oni tajnici. »Vsa pota k šefom vodijo mimo njih,« mi je pojasnil.

In ko smo nedolgo tega sedeli pri zajtrku, ki ga enkrat na mesec v Slonu pripravi ameriška gospodarska zbornica AmCham, sem o naši diplomaciji še bolj premišljal, ko sem poslušal našega zunanjega ministra Samuela Žbogarja. Spomnil sem se, kako sem pred dvajsetimi leti v New Yorku razmišljal o odprtju Slovenske hiše in še zdaj mislim, kako prav bi bilo, če bi se naša diplomatska predstavništva iz pisarniških uradnikov in piscev depeš preobrazila v prijazne in tvorne komunikatorje z javnostjo, delujoče iz slovenskih hiš, ki bi nekje v vrhnjih prostorih seveda še vedno imele pisarne, sicer pa bi bile na stežaj odprte za različne razstave, srečanja, degustacije ... Minister Žbogar je v razmišljanju o gospodarski diplomaciji že dal vedeti, da se trudijo, da bi naša veleposlaništva delovala čim bolj kot slovenske hiše in da bi dosledno uresničevala politiko odprtih vrat. Na veleposlaništvu v Londonu, denimo, že deluje center za promocijo slovenskega turizma. To je vsekakor že eden izmed prostorov slovenske hiše.

Da. Slovenska hiša. V njej pa krpanovsko gostoljuben diplomat. Tuj gost bi v tej hiši dobil vse. Dali bi mu pokusiti tudi izvrstna slovenska vina. Če bi bilo tega preveč, bi mu zoper mačka, denimo, lahko ponudili še kake Krkine tablete ...


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media