Oko v temi

Oko v temi

Dobro počutje | jul. '10

S starostjo peša tudi vid, čeprav nekateri na začetku še ne zaznavajo tega procesa. Večina pa jih opazi, da za ostrejše razločevanje, denimo za branje, potrebujejo več svetlobe kot prej. Manj ostro vidijo ponoči večinoma vsi starejši ljudje, oko pa se tudi počasneje odziva na intenzivnost svetlobe, kar bi morali upoštevati zlasti vsi udeleženci v prometu.

Oči se prilagajajo mraku in temi z razširitvijo zenice, tako da pride v oko čim več svetlobe. Šarenica, ki obdaja zenico, je sestavljena iz drobnih mišic, ki nadzirajo velikost zenic. Tako kot druge mišice staranje prizadene tudi šarenico, ki v starosti ni več tako prožna, da bi se dovolj razširila in spustila v oko dovolj svetlobe. In tako pri slabi svetlobi ostanemo z majhno zenico. Manj močne in odzivne mišice šarenice zmanjšajo tudi sposobnost prilagajanja očesa, kadar se spremeni intenzivnost svetlobe. Ko nas ponoči, denimo, obsvetijo luči nasproti vozečega avtomobila, pa tudi ko se že odpelje mimo nas, se nekaj časa počutimo, kot da smo slepi. Starejše oči se dalj časa prilagajajo na mrak, kar pomeni, da v temi vidimo slabše, če smo bili pred tem na svetlem. In seveda nasprotno.

Ena od sprememb očesa starejšega človeka je tudi postopna zamotnitev leč. Motne leče so manj prosojne, ker je zmanjšana količina svetlobe, ki doseže mrežnico.

Ker do sprememb vida praviloma prihaja počasi, tako kot vse druge starostne spremembe, se nanje prilagajamo sproti, ne da bi se tega zavedali. Omislimo si očala za branje in menimo, da smo s tem rešili vse težave z vidom.

 

Varno za volanom

Vozniki po 60. letu starosti bi se morali zavedati, da ne vidijo več tako dobro kot so pred tridesetimi leti. Temu primerno bi zato morali prilagoditi zlasti vožnje ponoči. Najbolje se jih je izogibati, še zlasti v slabem vremenu, ko je vidljivost še slabša. Ko vozimo ponoči, moramo imeti še večjo varnostno razdaljo, pa tudi hitrost naj bo manjša kot podnevi, ko je vidljivost boljša. Voziti morate s tako hitrostjo in s tako varnostno razdaljo, da lahko ustavite v območju, ki ga osvetljujejo žarometi vašega avtomobila.

Za boljšo vidljivost so zelo koristna naslednja priporočila:

- Skrbite, da bodo vetrobranska stekla avtomobila čista od znotraj in od zunaj. Presenečeni boste, kako zelo umazano je lahko steklo! Zato jih očistite vsaj enkrat na teden. Umazano vetrobransko steklo razpršuje svetlobo in stopnjuje slepljenje, enako kot pri motnih lečah.

- Redno čistite luči avtomobila. Če je cesta zelo umazana, je pametno, da ustavite na prvi bencinski črpalki in očistite luči. Vedeti morate, da že tanek sloj umazanije zelo zmanjša svetilnost žarometov. Poskrbite tudi, da bodo žarometi pravilno naravnani, zlasti če naravnanost luči spreminjate zaradi večjih obtežitev zadnjega dela avtomobila.

- Očistite tudi vzvratna ogledala avtomobila. Novejši avtomobili imajo ogledala, ki se ponoči samodejno obrnejo tako, da odstranijo odsev svetlobe zadaj vozečih avtomobilov. Če samodejnih vzvratnih ogledal nimate, jih nastavite sami.

- Če uporabljate očala, jih pred vožnjo dobro očistite. Tudi umazana očala razpršujejo svetlobo. Dobro je imeti očala z antirefleksno prevleko.

Več svetlobe, kjer bivate

Če bivate v hotelu ali kje drugje (denimo pri prijateljih, v planinskih kočah), ne poznate tako dobro vseh predmetov v prostoru in okoliščin, ki vas lahko ogrožajo ponoči, ko morate na stranišče. Zato v kopalnici pustite luč, vrata pa priprta. Če ni ob postelji nočne lučke, ki jo lahko prižgete s postelje, imejte poleg sebe baterijo. Prostor naj ne bo razmetan, da se ne spotaknete ob kak predmet. Vedite, da so pasti tudi doma, zato tudi tu ne tavajte v temi, pač pa poskrbite za primerno osvetlitev.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media