V izogib poletnim nevšečnostim

V izogib poletnim nevšečnostim

Dobro počutje | jul. '10

Pri številnih poletnih tegobah si lahko na začetku ali če težave niso prehude, učinkovito pomagamo tudi sami. Učinkovita »pomagala« najdemo na vrtu, v kuhinji, shrambi in v zeliščni lekarni.

Morska bolezen ali potovalna slabost

Vsem, ki ste občutljivi na vožnjo z avtomobilom, vlakom, letalom ali ladjo, svetujemo, da pred vožnjo zaužijete na rezine narezano jabolko, ki ga dobro zgrizete, ali kaj suhega: prepečenec, kreker, grisin ali suh piškot. Koristna je mineralna voda, saj spodbuja bazičnost želodčnega okolja, izogibati pa se kaže zlasti mleku (tudi kislemu) in jogurtu, obenem pa je smotrno upoštevati tudi dejstvo, da so prebavila dopoldne bolj razdražljiva in občutljiva, zato se je na najbolje odpraviti na pot v popoldanskem času. Pred vožnjo pa se nikakor ne smete preveč najesti. Tudi prava kava in alkohol nista primerna za popotnico tistih, ki so občutljivi za vožnjo.

Pomaga tudi ingver – v prahu, kandiran ali korenina, iz katere skuhamo čaj. Če nič ne pomaga, vzemimo naravna zdravila v obliki kapsul, pastil ali žvečilk, lahko pa zaužijemo 3 do 5 kapljic metinega olja na kocki ali jedilni žlici sladkorja.

 

Poškodbe in okužbe

Pri telesni aktivnost in gibanju se pojavljajo tudi poškodbe, pri čemer pomagajo:

- Hladni obkladki (led v brisači, ledene kocke v vrečki, zmrznjena hrana v vrečki, vrečke z gelom za obkladke, mrzla voda). Prvih 24 ur naj bodo obkladki in obloge hladni, saj blažijo vnetne spremembe, nato pa topli, ker pospešujejo zdravljenje in celjenje.
- Počitek. Dokler so bolečine hujše, mirujmo, nato postopoma preidemo v gibanje; najbolje je, da poškodovani ud razgibavamo v vodi.
- Masaža. Blago masažo (na suhem ali v vodi) lahko počnemo sami, pomaga nam lahko kdo od domačih, še najbolje pa je, da se je loti maser ali fizioterapevt. Mišično-vezivno tkivo po masaži postane bolj prožno, elastično, gibljivo, zaradi česar se zmanjša nevarnost zlomov in drugih neprijetnih poškodb kosti, pa tudi izpahov, zvinov in poškodb mišic in tetiv.

 Okužbe. V počitniških mesecih se pred prehladom, virozami, kožnimi in črevesnimi okužbami zaščitimo z rednim umivanjem rok pred jedjo, po igri z živalmi ali s prijatelji na prostem, po vrnitvi iz službe, šole ali trgovine. Namesto trdega mila, na katerem se kopičijo bakterije, priporočamo uporabo tekočih mil in razkužil za roke. V javnih ustanovah uporabljamo le papirnate brisače. Vrata toaletnih prostorov odpiramo in zapiramo s komolcem ali z nogo, z rokavicami ali s koščkom papirja v roki. Ne jemo in ne pijemo iz tujih krožnikov, kozarcev ali steklenic, enako velja tudi za okušanje sendvičev, sladoledov, žvečilnih gumijev ali sladic. Kadar smo prehlajeni ali imamo na ustnicah herpetični izpuščaj, pijmo izključno po slamici in se izogibajmo poljubljanju (tudi na lica). Namesto klasičnih prtičkov, brisač in robčkov iz blaga, na katerih se kopičijo mikrobi in umazanija, raje uporabljajmo papirnate, ki jih sproti menjavamo. Izogibajmo se prenapolnjenih zaprtih prostorov, stanovanje redno zračimo. Če zbolimo, ostanimo v času kužnosti doma in poskrbimo, da ne širimo okužbe.

 Sončne opekline, izsušenost organizma, potenje

Opekline. Če vas kljub previdnosti opeče sonce, ukrepajte takoj. Opečeni del ohladite z mrzlo vodo, ga namažite z navadnim jogurtom, kislo smetano ali mlekom, privoščite si oblogo s svežo skuto, sokom ali gelom iz aloe vere. Pomagajo tudi hladni kamilični obkladki ter obloge z ruskim in zelenim čajem (z mrzlim čajem prepojeno gazo položimo neposredno na opečeno kožo, pustimo, počakamo, da se posuši, nato zamenjamo obkladek), arniko, ognjičem in drugimi zelišči. Uporabljamo tudi laneno, šentjanževo ter oljčno olje. Koristne so tudi obloge ali obkladki s hladno raztopino jabolčnega kisa ali sode bikarbone (lajšajo pekoče bolečine, srbenje in blažijo vnetne spremembe). Težave lajšajo tudi obloge iz surovega, nastrganega korenja (za 2 do 3 ure položimo na opečeni predel), pokrijemo z vlažno tkanino ali surovim nastrganim krompirjem (za 1 do 2 uri damo na opečeni del), pokrijemo z vlažno tkanino in mirujemo.

Če vas opeče sonce, veliko pijte, uživajte hrano in pijačo, bogato z vitamini (zlasti C, A in E), minerali (cink, selen, kalij, kalcij), encimi in koencimi. Privoščite si dovolj sadja in zelenjave, ki nudi z naravno zaščito pred UV žarki, to pa so paradižnik, korenje, lubenica, melona, agrumi, mango itd. Ne hodite na sonce, dokler se koža popolnoma ne pozdravi.

 

Pregretost in izsušenost. Visoke temperature in nizka vlaga v ozračju lahko povzročajo:

- solarni glavobol (razbijanje in bolečine v glavi),
- toplotni udar (organizem se ne more več učinkovito ohladiti; simptomi: vroča suha koža, slabost, bruhanje, glavobol in močno vznemirjenje),
- sončarico (simptomi: glavobol, vrtoglavica, rigidnost tilnika, slabost, redkeje bruhanje),
- vročinski šok (posledica znatne izgube tekočine zaradi prekomernega potenja; simptomi: vlažna in bleda koža, drhtenje, utrujenost, pogosto vsesplošna izčrpanost).

Prva pomoč pri navedenih stanjih: nemudoma se odpravite v čim večjo senco in na hladno, obilica mlačne ali hladnejše (ne ledene) brezalkoholne tekočine (v prvih 24 urah naj bi popili 8 litrov mineralne vode, sadnih sokov ali čajev), mrzli obkladki, obloge, ovitki v mokro mrzlo rjuho ali veliko brisačo in polivi. Pri vročinskem šoku je treba organizem počasi, postopoma ogreti in okrepiti, pri sončarici in toplotnem udaru pa hitro in učinkovito ohladiti (z ledom, mrzlo prho, polivi in kopelmi, hladnimi ovitki in mrzlimi obkladki, pijačo, sladoledom, zmrznjenim sadjem itd.).

Pretirano znojenje. Vroči meseci pospešujejo znojenje in druge oblike izločanja tekočin in v njej raztopljenih koristnih snovi iz organizma. Zeliščna lekarna vsebuje vrsto čajev, ki preprečujejo pretirano znojenje (kamilični čaj z limoninim sokom in sladkorjem, sivkin, žajbljev, iz njivske preslice, hrastove skorje ipd.), limonin sok in bezgovo vino. Učinkoviti so tudi kisovi obkladki, polivi ali kopeli (jabolčni ali vinski kis), pa hrastova skorja, žajbelj in orehovi listi (kopeli z ohlajenim poparkom). Priporočljivo je pitje kamiličnega čaja s sokom polovice limone (vsak večer pred spanjem). Pomembno je uživati veliko tekočine in sočno hrano; neprijeten vonj lahko odstranimo z jedilno sodo bikarbono in z vodo, pa tudi s skrbno higieno in z uživanjem blage hrane brez močnega okusa in vonja. Močno in neustavljivo znojenje, hiperhidroza, pa sodi v zdravniško oskrbo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media