Vene ne marajo sonca

Vene ne marajo sonca

Dobro počutje | jul. '10

V poletnih tednih nas ne ogrožajo le nevarni ultravijolični žarki in premočno sonce, pač pa visoke temperature poslabšajo tudi kake druge težave. Bolečine, otekanje nog, mravljinčenje, krči ali občutek težkih nog – vse te nevšečnosti vročina le še poslabša.

Če nam otekajo noge, se moramo izogibati položajev, ki preprečujejo dobro cirkulacijo nog. To pa so dolgotrajno stanje ali sedenje, sedenje s prekrižanimi nogami, izpostavljanje vročini (sonce, savna, sedenje ob grelnih telesih, vroče kopeli, …), pa preozka oblačila, ki nas »vežejo«, slabo pa na ožilje vplivajo tudi visoke pete in prevelika telesna teža.

Zato je dobro, da se veliko gibljemo, zlasti hodimo, še posebej po stopnicah. Doma poskušamo čim večkrat »voziti kolo«, stati na prstih in raztezati mišice meč. Če se dolgo vozimo v avtomobilu, se večkrat ustavimo, naredimo nekaj korakov in vaj za boljšo prekrvavitev (migajmo s prsti, krožimo v gležnjih, izmenično se postavljamo se na prste in pete). Ob dolgih potovanjih z letali ali avtobusi pa poskusimo sede razgibavati noge, kolikor le moremo.

Medtem ko počivamo, je dobro noge podložiti z blazino, da ležijo više od telesa. Oteklim in bolečim nogam prijajo masaže (od stopal do stegen) s kremami ali geli, ki spodbujajo delovanje krvnega obtoka, pospešijo absorpcijo tekočine ter zmanjšujejo nadležen občutek utrujenih in težkih nog. Pomaga tudi namakanje nog v hladni kopeli, ki ji lahko dodamo ustrezne zeli.

Zelo pomagajo mazila z izvlečki:
- divjega kostanja (escin zmanjšuje poškodbe kapilar, krepi njihove stene in varuje pred edemi),
- vinske rutice (rutin ojača stene kapilar in zmanjšuje oteklost, deluje kot  antioksidant),
- arnike (deluje protivnetno in antiseptično, spodbuja krvni obtok),
- navadne medene detelje (eterično olje s kumarini ter flavonoidi deluje protivnetno, zavira nastanek edemov ter pospešuje cirkulacijo krvi in limfe),
- ginka (izboljšujejo krvni obtok).

Vedeti pa moramo, da je otekanje nog lahko prvi znak kroničnega venskega popuščanja. Pozorni moramo biti na pojavljanje drobnih, razširjenih modrikastih žilic in oteklin ob gležnjih, kar po navadi napoveduje pojav krčnih žil.

Krčne žile

Po predvidevanjih ima pri nas težave z venami že več kot polovica ljudi po 60. letu starosti, v večini obolevajo ženske. Krčne žile ali varikozne vene so pravzaprav razširjene površinske vene na nogah, ki se kažejo kot modrikaste brazgotine.

Velik vpliv na nastanek krčnih žil ima dednost, pogosto se pojavljajo pri nosečnicah, bolezen pa še pospeši kajenje, čezmerna telesna teža, starost, premalo gibanja in prehrana, ki ima premalo vlaknin.

Venske žile potekajo po dveh sistemih, globoko v mišicah spodnjih okončin in v podkožju. Prav tu pa pogosto pride do okvar, kar imenujemo kronično vensko popuščanje. Največkrat gre za oslabelost žilnih sten ali okvaro zaklopk, ki zagotavljajo, da kri teče navzgor in ne navzdol. V veni se zaradi razširjenosti žile in vnetnih procesov zaklopka ne more pravilno zapreti, tako da kri steče v napačno smer. Zaradi oslabelih žilnih sten in zaklopk v venah nog se v njih kopiči kri, kar nam daje občutek težkih in utrujenih nog. Da nekaj ni v redu z venami, nas opozarjajo popokane žilice v predelu gležnja. Zvečer gležnji otekajo, noge so težke, utrujene, mravljinčaste in srbijo. Sčasoma se lahko pojavljajo pekoče bolečine, zlasti v mečih, in nočni krči.

Znaki kroničnega venskega popuščanja:

-  Bolečine v nogah ali gležnjih, ki jih občutimo ob dolgotrajnem sedenju ali stanju.
-  Otekanje: zlasti proti večeru, pojavi se tudi občutek močne utrujenosti v nogah.
-  Srbenje: če je koža topla ali ko si sezujemo nogavice, nas srbi v spodnjem delu nog in okoli gležnjev.
-  Nočni krči.

Občutek težkih, utrujenih in napetih nog se še poveča, kadar se kopamo v vroči vodi ali se sončimo. Poleti je priporočljivo tuširanje nog s hladno vodo od prstov proti trupu. Če imamo krčne žile, se ne izpostavljajmo sočnim žarkom, ne obiskujmo savne in nosimo dolge hlače ali krila.

 Bolezni venskega ožilja nog

Poleg krčnih žil so pogoste bolezni venskega ožilja nog še:

Thrombophlebitis-  vnetje povrhnje vene, koža in žila sta pordeli v ozkem pasu ob žili, na tem mestu  se pojavijo bolečine. Za zdravljenje uporabljamo kompresijsko terapijo (elastični povoj), mazila, ki umirjajo vnetje in hladne obkladke. To bolezen ljudje pogosto zamenjujejo z globoko vensko trombozo.
Globoka venska tromboza - je zapora v ven globokega venskega sistema, ki se kaže kot oteklina dela noge ali vse noge. Povzroča bolečine, še zlasti pri hoji, koža je rdeča. Potrebna je takojšnja kompresijska terapija z elastičnim povojem in mirovanje, pregled z ultrazvokom in zdravljenje v bolnišnici, saj lahko pride do komplikacij.
Golenja razjeda - je najhujša oblika obolenja ven. Najpogosteje se pojavlja ob gležnjih in na spodnji polovici goleni. Razjeda, ki jo povzroči razpad tkiva, ni boleča, se pa zelo počasi celi. Tudi po zacelitvi rane mora bolnik stalno nositi elastični povoj ali elastične nogavice.

 Ajda krepi ožilje

Dobro je, da se ob prvih težavah čim prej posvetujemo z zdravnikom. Učinkovito pomagajo zdravila, ki krepijo žilne stene, ko pa se krčne žile že pojavijo, nam zdravnik predpiše kompresijsko zdravljenje, torej nošnja medicinskih kompresijskih nogavic in povijanje nog z elastičnimi povoji. Pri tem moramo biti dosledni in vztrajni. Če pa so vene močno prizadete, je potreben operativni poseg ali zdravljenje z laserjem.

Raziskave so pokazale, da flavonoidi, ki so znani naravni antioksidanti, zelo ugodno vplivajo tudi na ožilje. Zlasti rutozid zmanjšuje preveliko prepustnost kapilar in povečuje pretok krvi, zatesnjuje stene krvnih žil, napenja vezivno tkivo in odplavlja vodo iz tkiva. Veliko flavonida rutozida vsebuje ajda, največ ga je v listih in cvetovih.

V ljudski medicini se ajda že dolgo uporablja kot tonik za vene in kapilare. Za lajšanju težav, kot so utrujene, težke noge, bolečine, krči v mečih, pa tudi pri diabetični retinopatiji in hemoroidih uporabljamo čaj iz ajde. Pripravimo ga tako, da prelijemo eno do dve čajni žlički zeli ajde s skodelico vrele vode in pustimo stati 10 minut. Pijemo tri do štiri skodelice čaja na dan, in to kar nekaj tednov. Dobro je vedeti, da največ rutozida vsebuje ajda, ki raste na soncu, in sicer do časa cvetenja, nato pa se njegova vsebnost vse do dozoritve plodov močno zmanjša. Če ajdo takoj po žetvi hitro posušimo (le 20 do 40 minut pri temperaturi 105 do 135 °C), ohrani nespremenjeno vsebnost rutozida. Raziskave so pokazale, da dolgotrajno uživanje poparka iz ajde zmanjšuje nastajanje edemov.

Dejstvo pa je, da težav, ki jih povzroča kronično vensko popuščanje, ni mogoče popolnoma odpraviti, lahko le lajšamo značilne simptome in znake ter upočasnimo napredovanje bolezni.

Pomagajmo venam:

z uporabo kompresijskih nogavic
z izogibanjem dolgotrajnemu stanju in sedenju
z gibanjem (kolesarjenje, plavanje, tek, hoja po stopnicah, razgibavanje stopal, raztezanje mišic meč, »vožnja kolesa«)
s knajpanjem ali tuširanjem nog s hladno vodo
s pravilno prehrano, bogato z vlakninami (zaprtje namreč povišuje pritisk v venah) in z malo soli
z znižanjem telesne teže
z izogibanjem alkoholu in nikotinu


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media