Živahno poletni....

Živahno poletni....

Dobro počutje | jul. '10

GIBANJE

 

Živahno poletni

 

… in predvsem samoiniciativni in aktivni. Pa tudi leni, ko se tako počutite,

predvsem pa veseli, kjerkoli že ste in kjerkoli še boste. Morje je lahko za dodatek, da je vse še lepše - kot je bilo na srečanju v Poreču, kjer so nastale naše fotografije. Užitek je, ko vidiš, da vadeči zastavljajo vprašanja, da želijo vedeti še več. Hvala vsem za izbrane vaje in predvsem za vaše napredovanje.

 

Tokratne vaje ste izbirali sami. Veseli me, da je šlo za tiste, ob katerih je bilo zastavljenih tudi veliko vprašanj. Nanje smo odgovorili, marsikaj še dodali, razjasnili in popravili napake. Nekaj jih objavljamo tudi za vse bralce, ki prav tako pridno vadite z nami.

Vsi vemo, da so roke z zdravimi prsti in spretnimi ter razgibanimi zapestji čudovita stvar. Takšne bomo ohranjali čim dlje tudi s tole vajo. Prste prepletite tako, kot najbolje čutite, in začnite krožiti v zapestjih (slika 1). Ob tem se, kot prikazuje fotografija, sklonite v predklon, počasi dvigujte roke visoko, kot le zmorete, jih nato med kroženjem spustite in se sprostite (predvsem rame). Ob tej in tudi vseh drugih vajah se potrudite in dihajte skozi nos. Vajo popestrite tako, da vrtite v obe smeri (naprej – nazaj), še bolj pa tako, da prste prepletete »narobe« od tistega prvega prepleta prstov. Na ta način sta na zunanji strani »napačna« mezinec in palec.

Ves čas ob dihanju opozarjam tudi na sproščenost ramen (slika 2). Ob tem bodite pozorni na sproščenost dlani in prstov. Iz tega položaja počasi vdihnite in prste potegnite čim bolj med ušesa. Če znotraj poka, naj poka, to je znak lastnega uravnavanja telesa (slika 3).

Tretja vaja je po mojem mnenju tista, ki bi ji morali posvečati več pozornosti (slika 4). Redna skrb za noge in tudi nežno razgibavanje kolen je dobra naložba. Ob pozorni vadbi boste začutili, da močno sodelujejo tudi gležnji in kolki, pa vse telo.

Naslednja vaja je ena tistih, ki ste jo lahko spoznali pred nedavnim. Raztezanje stranskih mišic telesa in pazduhe je še kako pomembno (slika 5). Najprej: čvrsto stopala na tla in enakomerno dihanje. Nadaljevanje je ob izdihu in hkratnem odklonu telesa. Ko ste v odklonu, lahko naredite več kratkih izdihov in obenem tudi več kratkih odklonov. Dvignite se počasi ob enakomernem dihanju.

Nadaljujemo z zasuki telesa (slika 6). Vaja pomaga spodbuditi delovanje jeter in s tem tudi izločanje strupov iz telesa, pa še hrbtenica se dobro »odšraufa«.

Po »zmehčanju« je treba telesu vrniti čvrstost. Slika 7 prikazuje različne možnosti za okrepitev. Pomembno je, da stojite čvrsto in ves čas enakomerno dihate ter ohranjate izbrani položaj ali pa se v napetosti ves čas trudite opravljati gibe čim počasneje. Ob tem je največjega pomena napetost v spodnjem delu trebuha, ki ga po končani vaji obvezno sprostite s sproščenim dihanjem in po možnosti z zviranjem.

Kot mi je povedalo več zdravnikov specialistov, je pri ljudeh z bolj razgibano hrbtenico bistveno manj težav z osteoporozo in tudi z drugimi težavami. Prav čvrstost spodnjega dela telesa in razgibanost v pasu menda povesta največ o tem. Zato bomo še naprej veselo migali in krožili z boki (slika 8).

Izbira zadnje vaje me je razveselila, saj je tista, s katero telo čvrsto poravnate in ob enakomernem dihanju tudi skrbite za kondicijo - po domače (slika 9). Vaja je primerna za vse, kjerkoli in kadarkoli. Spet ponavljam: ob izvedbi enakomerno dihajte skozi nos. Ko pa se začnete »matrati«, prenehajte in se poigrajte z »zviranjem«.

Besedila in fotografije: Savina Vybihal

 

Podpisi pod fotografije:

Slika 1        Prepleteni prsti in kroženje v zapestju osvežijo tudi možgane.

Slika 2        Sproščena ramena so osnova dobrega počutja.

Slika 3        Z rameni lahko migate na različne načine. Poskusite in začutite.

Slika 4        S koleni je treba ravnati nežno, pozorno in z veseljem.

Slika 5        Preden se nagnete na stran in raztegnete telo, se potrudite, da čvrsto in varno stojite.

Slika 6        Čvrsta stoja, nežen zasuk ob izdihu in rahel udarec zadaj ob

boke pomaga k hitremu in boljšemu jutranjemu razpoloženju.

 

Slika 7        Moški so pokazali, da so pravi: dobro in prav aktivni, čvrsti in nežni hkrati. Bravo!

Slika 8        Ob kroženju z boki smo vsi potrdili smisel za zdrav humor. Ta je ključ do zdravja.

Slika 9        Intenziven razteg po svojih sposobnostih.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media