Brez bojazni pred soncem

Brez bojazni pred soncem

Dobro počutje | jul. '10

ZA LEPŠI VIDEZ

Brez bojazni pred soncem

 

Poletje in topli sončni žarki ugodno vplivajo na telo in razpoloženje, vendar ta letni čas skriva tudi nekatere pasti, ki se jim moramo izogniti, da bi ohranili zdravje, lepo kožo in dobro počutje.

Soncu se, tudi če bi to želeli, ne moremo povsem izogniti, saj se mu nenamerno izpostavljamo kar v 80 odstotkih primerov, torej med hojo in med posameznimi opravili, zlasti na vrtu. Takrat nas sončni žarki lahko opečejo ali povzročijo druge nevšečnosti, zato se je poleti treba primerno zaščititi.

UVA in UVB sončni žarki ne povzročajo zgolj opeklin, pač pa tudi druge kožne reakcije - od različnih znakov preobčutljivosti do alergij, izsušitve in hitrega staranja pa vse do rakavih obolenj kože. Po drugi strani UVA žarki stimulirajo pigmentacijo in s tem porjavitev kože, UVB žarki pa nastanek melanina in sprožajo sintezo vitamina D, kar pomaga preprečevati nastanek osteoporoze. Poskrbimo torej za to, da bomo izkoristili vse pozitivne strani sončnih žarkov in preprečili delovanje negativnih.

Poleti moramo prav pred vsakim odhodom zdoma obvezno zaščititi vse tiste dele kože, ki jih ne pokrivajo oblačila. Na nezavarovane dele kože nanesemo zaščitno sredstvo vsaj trideset minut, preden gremo na sonce.

Zaščitno kremo izberemo v skladu z naravno pigmentacijo kože, ki je nižja, če je koža svetlejša, in višja, če je koža po naravi temnejša. Višina zaščitnega faktorja je označena na embalaži s kratico SPF (Sun Protective Factor). Dermatologi ne priporočajo uporabe pretirano visokih zaščitnih faktorjev (50 in več), saj lahko določene sestavine povzročajo alergijske reakcije na občutljivih kožah.

Najboljša zaščita je selektivno izbiranje časa sončenja, torej zjutraj od 8. do 10. in popoldne od 15. do 18. ure. V tem časovnem razponu je priporočljivo zmerno sončenje od ene do dveh ur in uporaba zaščitnih krem s faktorji od 12 do 15.

V času med 10. do 15. uro moramo poiskati senco in počivati, kar je še posebej pomembno v zrelih letih. Pri tem ne pozabimo na pitje zadostnih količin vode, ki naj ne bo mrzla, saj želodcu tudi v vročini prija sobna temperatura vode ali mlačna voda. Hladna pijača namreč zlepi zaužite maščobe, upočasni prebavo, povzroča debelost, povečuje holesterol, nastanek ateroskleroze in še kaj.

Če bi kljub previdnosti prišlo do pordelosti kože ali celo do opeklin na njej, lahko uporabimo gel aloe vere ali pripravke, ki vsebujejo olje šentjanževke.

Če boste upoštevale že omenjene previdnostne ukrepe, do takih težav praktično ne more priti. Po sončenju je treba s kože sprati ostanke soli in potu, zato je zvečer vsekakor priporočljivo prhanje z mlačno vodo in uporaba blagega gela ali pene za prhanje.

Posebno pozornost je treba nameniti tudi zaščiti kože po sončenju. V skladu s potrebami kože izberemo hidratantno mleko ali gel, ki kožo pomirja, navlaži in nahrani. Če vam je všeč intenzivnejša porjavelost, lahko izberete mleko po sončenju, ki kožo obnavlja, preprečuje luščenje, intenzivira in poudari pridobljeno porjavelost.

Poletno terapijo kože zaokrožajo prehranska dopolnila z vitamini in antioksidanti, ki varujejo organizem pred prostimi radikali, obenem pa spodbujajo hitro in stalno nastajanje melanina, kar zagotavlja enakomerno in lepo porjavelost. Priporočljivo je jemanje kapsul nekaj tednov pred sončenjem, saj delujejo na obrambni mehanizem kože, ki se tako uspešneje brani pred spremembami, ki bi lahko nastale zaradi izpostavljanja sončnim žarkom. Taki izdelki med drugim vsebujejo betakaroten in koencim Q10. Prvi zagotavlja lepo obarvano povrhnjico, drugi pa varuje kožo pred starostnimi spremembami.

Če jemljete zdravila, se z zdravnikom posvetujte, ali bi lahko katera od sestavin povzročila preobčutljivost kože na sončne žarke ali kako drugo neželeno reakcijo. Pazite na prehrano, ki naj bo pretežno presna in naj vsebuje veliko vitaminov, ti pa so predvsem v svežem sadju in zelenjavi. Lahka in vitaminsko bogata hrana razbremeni želodec in prebavila, kar tudi pripomore k dobremu počutju.

J. Š. F.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media