Poletje vabi v naravo

Prosti čas | jul. '10

Poletje vabi v naravo

Na deželi nas razveseli pogled na marjetice in mak, ob morju nas prevzame omamni vonj cvetoče sivke. V prijetni senci na domačem vrtu ali balkonu pa se sprostimo ob kvačkanju.

 

Ljubek okras

Tudi pikapolonici je všeč ljubek prtiček, ki se lepo poda k stilskemu in tudi k modernemu pohištvu.

Velikost: premera 23 cm.

Potrebujemo: 40 g belega bombaža, primernega za kvačko št. 1,25 ali 1,5.

Izdelava: skvačkamo 8 verižnih petelj in jih s polgosto petljo sklenemo v krog. Z dvema verižnima petljama nadomestimo 1. polšibično petljo. Nato kvačkamo v krog še 15 polšibičnih petelj. Končamo s polgosto petljo v 2. verižno petljo z začetka kroga. Nadaljujemo po vzorčni risbi. Na začetku vsakega kroga skvačkamo označeno število verižnih petelj, s katerimi nadomestimo 1. petljo v vsakem krogu,  sklenemo pa ga s polgosto petljo v označeno začetno petljo. S polgostimi petljami preidemo tudi v vse naslednje kroge. Narisan  je le del vzorca, ki ga smiselno sklenemo v celoto.

Izdelan prtiček napnemo, vsak pikot pritrdimo z buciko. Prtiček pokrijemo z vlažno krpo in pustimo, da se posuši. Po želji ga poškrobimo.

 

Delovni znaki:

= verižna petlja

= polgosta petlja

= gosta petlja

= polšibična petlja

= šibična petlja

= pikot (3 verižne opetlje, 1 gosta petlja v 1. verižno petljo)

Kjer se znaki stikajo zgoraj, petlje odkvačkamo skupaj. Kjer se znaki stikajo spodaj, vbadamo petlje v isto vbodno mesto

 

Pisane marjetice in rdeči maki

Naj bo poletni šopek marjetic oranžno rumen, nežni maki pa sijoče rdeči, da nam bodo polepšali tudi najbolj puste jesensko - zimske dneve.

Z marjeticami ali maki lepo okrasimo dolge, ozke nadprte ali pa sestavimo nov vzorec, ki bo krasil velik prt, zaveso, okrasno blazino ipd.

S pomočjo kopirnega stroja povečamo vzorec na želeno velikost. Vzorec prerišemo na svilen papir. Med papir in blago vstavimo kopirni papir za tkanine in vzorec prerišemo na eno stran nadprta, na drugi strani ga prerišemo v zrcalni sliki.

Za vezenje pisanih marjetic potrebujemo rumeno, oranžno, svetlo zeleno in zeleno prejico. Vezemo z dvema ali tremi nitkami deljive prejice.

Lističe marjetic vezemo v palestrinskem vbodu z oranžno in rumeno prejico, krog ob spodnjem delu lističev vezemo s svetlo zeleno prejico v stičnem vbodu, stebla in liste pa z zeleno prejico v stebelnem vbodu.

Za vezenje makovega šopka potrebujemo svetlo rdečo, rdečo, svetlo zeleno, zeleno in črno prejico. Vezemo z dvema ali tremi nitkami deljive prejice

Stebla vezemo v stebelnem vbodu s temnejšo zeleno, lističe in cvetove pa v polnem vbodu, in sicer s svetlejšo barvo na notranji strani, s temnejšo pa na zunanji strani. Prašnike v cvetovih vezemo s črno prejico v stebelnem in cvetličnem vbodu.

 

Sivka ali lavanda

Vseeno, kako jo imenujemo, všeč nam je njen omamni vonj, ki traja in traja .... do naslednjega poletja. Z vejicami sivke okrasimo robove ozkega, dolgega nadprta.

Blago preganemo po dolgem in počez in vse štiri sredinske zagibe označimo s prednjimi vbodi. Preštejemo križce na vzorčni risbi, nato preštejemo niti na tkanini. Na vzorčni risbi poiščemo sredino vzorca in začnemo vesti od sredine navzven. Križce vezemo čez 2 x 2 niti s 3 nitmi deljive prejice v označenih barvah. Na obeh ožjih stranicah vezemo po tri vejice. Vejico 1 vezemo na sredini, vejico 2 pa v enakomerni razdalji levo in desno od sredinske vejice. Na drugi strani vezenje ponovimo v zrcalni podobi.

 

1   2

sredina

sredina

sredina

sredina

 

= bela

= sinje modra

= svetlo modra

= svetlo lila

= lila

= svetlo olivno zelena

= olivno zelena

= temno olivno zelena

= smaragdno zelena

Linijski vbod:

= temno lila

= smaragdno zelena

 

Pisani metulji in ribice

S pomočjo križcev smo 'ujeli' pisane metulje in ribice, ki nas bodo še dolgo spominjali na lepo poletje.

Vzorca metuljev in ribic uporabimo za borduri na nadprtu, na manjših in večjih prtičkih ipd.

Potrebujemo prejice v označenih barvah in vezemo, kot smo opisali pri sivki.

 

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media