RECEPTI

Dobro počutje | jul. '10

Lososova juha

(Lohikeitto, Finska)

Za 4 osebe potrebujemo:

1 file lososa (500 ali 600 g)
1,5 litra vode
1 kg krompirja
2 čebuli
2 dl smetane za stepanje
1-2 žlički soli
10 zrn popra
3 žlice sesekljanega kopra
50 dag masla

Krompir olupimo in narežemo na kocke. Čebuli narežemo na četrtine. V kozico nalijemo vodo ter dodamo poper, čebulo in narezan krompir. Zavremo in na majhnem ognju kuhamo približno 15 minut. File lososa narežemo na pet ali šest kosov. Krompirju v kozici dodamo smetano in večino sesekljanega kopra. Nato vanjo položimo kose ribe in kuhamo še približno pet minut. Dodamo maslo in juho okrasimo s preostalim koprom. 

Kebab z jajčevci

(Patlicanli kebab, Turčija)

Za 5 oseb potrebujemo:

1 kg na koščke narezanega ovčjega mesa
0,5 l vroče vode
2 sesekljani čebuli
2 žlici masla
2 paradižnika
4 majhne jajčevce
olje, sol, poper

V ponvi segrejemo olje, popečemo meso (3 ali 4 minute) in ga preložimo v večjo kozico. V isti ponvi prepražimo čebulo. Dodamo ji olupljen in na koščke narezan paradižnik. Začinimo, zalijemo z vročo vodo in kuhamo še minuto ali dve. Prelijemo v kozico z mesom, ter kuhamo uro in pol, da se meso zmehča. Medtem olupimo jajčevce in jih narežemo na tri centimetre velike koščke. Za približno 30 minut jih namočimo v slano vodo, da pri kuhanju ne porjavijo. Nato jih dobro osušimo s papirnato brisačo in nekaj minut pražimo na maslu. Stresemo jih k mesu in vse skupaj kuhamo še 30 do 40 minut. Postrežemo s svežo zelenjavo, jogurtom in kruhom.

 Cmoki z ovčjim sirom

(Bryndzove halušky, Slovaška)

Za štiri osebe potrebujemo:

500 g olupljenega krompirja
100 g gladke moke
100 g ostre moke
1 jajce
1 žličko soli
50 ml mleka
200 g slanine
200 g ovčjega sira
olje, voda

Skuhanemu in naribanemu krompirju primešamo mleko, moko, sol in jajce ter dobro zgnetemo. Testo položimo na desko in oblikujemo male cmoke. Damo jih v vrelo vodo in ves čas mešamo, da se ne prilepijo na dno lonca. Ko cmoki priplavajo na površje, so kuhani. Takoj jih vzamemo iz lonca, splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Narezane koščke slanine popečemo na olju (maščobo shranimo). Ovčji sir narežemo in zmešamo z malo mleka. Cmoke damo na krožnik, jih najprej polijemo z maščobo, nato z mešanico sira in mleka ter nazadnje potresemo s slanino. Slovaki poleg cmokov postrežejo kislo mleko.

 

Jogurtov namaz

(Tzatziki, Grčija)

Za 6 oseb potrebujemo:

300 g gostega polnomastnega jogurta
1 kislo smetano
1 srednje veliko kumaro
3 stroke stisnjenega česna
2 žlici oljčnega olja
Sol, poper,malo kisa
šopek svežega ali dve žlici posušenega kopra
nekaj zrelih oljk

Olupljeno kumaro naribamo in ožamemo. Primešamo jogurt, kislo smetano, česen, oljčno olje, sol, poper, kis in koper. Omako okrasimo z oljkami in jo postrežemo s kruhom ali kot prilogo h mesnim jedem (dobro se ujema z mesnimi kroglicami).

 Kolački z gozdnimi sadeži

(Berry Scones, Združeno kraljestvo)

Za 16 kolačkov potrebujemo:

450 g moke
pol žličke soli
2 žlički pecilnega praška
75 g narezanega masla
75 g sladkorja v prahu
225 g robidnic, črnega ribeza, borovnic ali drugih gozdnih sadežev
2 dl mleka
1 stepeno jajce

V skledi zmešamo moko s pecilnim praškom in posolimo. Dodamo maslo in mešamo, da nastanejo grudice. V mešanico vsujemo sladkor, sadje in mleko in zamesimo čvrsto testo. Nežno ga gnetemo in na pomokani površini razvaljamo na približno 2,5 centimetra. Z modelčki za testo izrežemo okrogle kolačke in pazimo, da ne prerežemo robidnic. Kolačke razporedimo v namaščen pekač in jih premažemo s stepenim jajcem. Pečemo jih približno 10 minut na 220 stopinjah, da narastejo in zlato porjavijo. Ohlajene kolačke postrežemo ob kavi ali čaju.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media