Praznovali so

Zgodbe | sep. '10

105 let Nuške Kern

28. julija letos je praznovala svoj 105. rojstni dan Ana Marija Kern iz naselja Golovec v zgornjih Trbovljah, ki jo kličejo kar Nuška. Po rodu je Ljubljančanka, v Trbovljah pa živi že več kot 80 let. Starejši Trboveljčani se je spominjajo predvsem kot dolgoletne uradnice na pošti na Vodah in na Trgu revolucije v Trbovljah. Živi sama, po potrebi pa ji priskočijo na pomoč družini sina in hčerke ter vnuki. Ob visokem življenjskem jubileju je prejela številna voščila z najboljšimi željami. V imenu občine Trbovlje jo je na domu obiskal podžupan Mitja Rozina s predstavnico krajevne skupnosti Franceta Fakina.


 

100 let Marije Sukič

Delegacija DU Puconci v sestavi Jože in Mira Časar ter Irena Injac je v okviru projekta Starejši za starejše obiskala stoletnico Marijo Sukič iz Dankovcev in jo skromno obdarila. Kljub letom je Mariška, po domače Marika, za katero lepo skrbijo svojci, prisrčno sprejela goste. Čeprav je bila slavljenka že prejšnji dan na velikem družinskem slavju in vaškem praznovanju, pa ni bilo videti, da bi jo srečanje utrudilo. Jubilantka svojo starost pripisuje trdemu delu in skromnosti, starost pa ji lepšata vnuk Matej in vnukinja Simona.


 

Marija Terezija Mlinar je praznovala sto let

Marija Terezija Levstek se je 9. avgusta 1910 rodila na Dunaju, kamor sta šla njena starša iskat kruh. Žal ji je, ko je bila stara dve leti, umrla mama in zato so se z očetom vrnili na mamin dom v Viševek, kjer jim je ponudila pomoč mamina sestra, ki je kasneje postala tudi njihova nova mama. Prva svetovna vojna jim je očeta odpeljala na rusko fronto, od koder pa se ni vrnil.

Življenjskega sopotnika si je našla Marija Terezija v Ravnah na Blokah. Skupno pot sta začela na njenem domu v Viševku. Rodil se jima je sin, a moža je vzela II. svetovna vojna. Kasneje si je našla novega življenjskega sopotnika in z njim spletla novo gnezdo še za dve deklici. Šestnajst let je vodila svojo obrt in vzgojila kar nekaj dobrih šivilj, kasneje se je zaposlila v tovarni »Brest«. Je dolgoletna članica in častna članica DU Cerknica.


 

90 let Lorančeve mame

Pred nedavnim je svoj 90. rojstni dan praznovala Pavla Kac – Lorančeva mama. Ob tej priložnosti so jo obiskali predstavniki DU Šmartno pri Slovenj Gradcu in ji izročili skromno darilo. Obiska se je zelo razveselila in ob njenem pripovedovanju o svojem življenju, ki je bilo težko, a vendar lepo in bogato, je čas hitro minil.


 

90 let Alojza Doboviška

Sredi junija je 90 let dočakal Alojz Dobovišek iz Prožinske vasi, dolgoletni član DU Šentjur pri Celju in Zveze borcev NOV.

Alojz še vedno živi v hiši, ki sta jo postavila skupaj z ženo Antonijo, ki je umrla pred 25 leti, ima pa štiri otroke, devet vnukov in tri pravnuke. Zanj sicer skrbi sin Marjan in njegova družina.

Alojz se je rodil v družini z 10 otroki, komaj 22-letnega pa so ga 8. decembra 1942 skupaj z bratom Ivanom prisilno mobilizirali v nemško vojsko. Pred rusko fronto ga je rešila huda bolezen, na ruski fronti umrl pa je umrl njegov brat Ivan. Kljub letom se Alojz še vedno živo spomni vojnih dogodkov, imen poveljnikov in sotrpinov, krajev in med drugim tudi zavezniškega izkrcanja v Normandiji, kjer so ga zajeli Angleži. Bil je eden prvih borcev znamenite 5. prekomorske brigade, ki je 9. maja 1945 vkorakala tudi v Ljubljano.

Po vojni se je zaposlil v Železarni Štore, kjer je dočakal invalidsko upokojitev. Zadnja leta v društvu upokojencev ni več aktiven, še vedno pa se redno udeležuje borčevskih srečanj.

 

 

Pri Angeli Mesec – 90-letnici

Članice socialne komisije DU Vrhnika Malči, Milena, Nada in Tatjana so obiskale Angelo Mesec, ki je 31. julija. praznovala svoj 90. rojstni dan.

Obiska se je Angela zelo razveselila, prostovoljke pa so kar nekaj časa poslušale njeno pripoved o tem, kako zaposlena je, čeprav živi sama. Ima namreč svoj vrtiček, ki ga še vedno obdeluje, redno vsak dan obiskuje brata v domu počitka in ga vozi na sprehode, večkrat na teden pa se s kolesom odpelje do Storževega griča in nadaljuje na Planino nad Vrhniko. Lani je bila na Planini skoraj 300- krat! Veliko si da opraviti tudi s pospravljanjem stanovanja. Pravi, da je vsak dan polno zaposlena.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media