Da ne bo koža žejna ...

Dobro počutje | sep. '10

Po dolgem in dokaj vročem poletju je telo, z njim pa tudi koža zagotovo izgubilo veliko vlage. Poskrbimo, da jo čim prej nadomestimo, da bo koža spet prožna in mehka.

V poletnih mesecih vročina in veter intenzivno izsušujeta kožo, česar pa s hrano, vodo in zaščitnimi kremami ne moremo v celoti nadomestiti. Če pomislite, da tri četrtine telesa sestavlja voda in da je mora biti za gladek otip v povrhnjici vsaj 15-20 odstotkov, je jasno, kako pomembna je skrb za vzpostavljanje zadostne ravni vlage.

Optimalno vlago v telesu in na koži lahko dosežemo s primerno hrano in pijačo v kombinaciji z ustrezno kozmetično nego. Določena zelenjava in sadje vsebuje še posebej veliko vode, zato je pogosto uživanje teh živil zelo priporočljivo (kumare, lubenice itd.) Izogibati pa se je treba preslani hrani, saj sol še dodatno pripomore k izgubi telesne vlage. Zelo priporočljivo, da vsak dan uživamo sveže pripravljene zelenjavne sokove, ki razbremenijo prebavila, hkrati pa telo obilno preskrbijo z vitamini, minerali in encimi, ki so odločilnega pomena za zdravje in lep videz. Zelenjavni sokovi intenzivno dovajajo celicam vlago, obenem pa telo in s tem tudi kožo čistijo in jo razkisajo. Izogibajte se pitju prave kave, pravega čaja in alkohola, pijte pa večje količine navadne vode.

Pri negi izsušene kože je pomembna stopnja izsušenosti. Če izsušenost ni prevelika, bo zadostovala že redna uporaba losjonov, emulzij, vlažilnih krem in mask z dodatki hialuronske kisline, olja grozdnih pečk, sadnih kislin, soje, ceramidov in podobnega.

Če je stopnja izsušenosti kože resnejša, uporabimo kozmetične izdelke s sestavinami, ki so v koži že fiziološko prisotne in predstavljajo naravni vlažilni faktor. To so snovi, ki vežejo nase vodo in tako povečajo naravne zaloge vlage v koži.

Med vsemi znanimi sestavinami, ki tvorijo naravni vlažilni faktor, je urea ali sečnina tista, ki ima največjo sposobnost vezave vode, zato je bistvenega pomena za ohranjanje gladke, napete in voljne kože. Sečnina je v čisti obliki, bele barve in brez vonja. Na roženi plasti kože povečuje sposobnost vezave vode in hkrati preprečuje izgubo vlage v koži.

Intenzivno vlažilno delovanje sečnine v roženi plasti kože je bilo že večkrat klinično dokazano celo pri zdravljenju različnih ekcemov in drugih obolenj povrhnjice, ki so bili posledica močno izsušene kože. Pomembno je, da je ta sestavina brez neželenih učinkov, da alergijskih reakcij praktično ni, zato je primerna tudi za občutljivo kožo.

Vlažilni proizvodi, ki vsebujejo ureo, so najučinkovitejši v obliki emulzije O/V (olje v vodi), kar pomeni, da so maščobni delci enakomerno razpršeni v vodni osnovi. Vlago iz takih emulzij koža hitreje in bolje vsrka kot iz kompaktnejših in bolj mastnih kremnih osnov. Pri izsušeni, starajoči se ali občutljivi koži se pogosto pojavlja tudi srbečica. Emulzije z vsebnostjo uree pomirjajo srbenje in zaradi protimikrobnega delovanja zmanjšujejo možnost nastanka okužb ali vnetij.

Bodite torej pozorni na sestavo kozmetičnih proizvodov, s katerimi boste koži vrnili zadostno količino vlage, pri izbiri pa se odločajte po stanju vaše kože.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media