Vdovska pokojnina po zunajzakonskemu partnerju

Dobro je vedeti | sep. '10

Bralec A. L. iz Krškega ima precej mlajšo prijateljico, s katero še nimata skupnega gospodinjstva. Zanima ga, kakšen bi moral biti njen status, da bi po njegovi smrti pridobila pravice do vdovske pokojnine - ali zadostuje že skupno gospodinjstvo ali pa bi se morala poročiti. Sam ni bil nikoli poročen in nima otrok, prijateljica pa ima sina.

Za pridobitev pravice do vdovske pokojnine je z zakonskim partnerjem izenačen tudi zunajzakonski partner, če je s pokojnim živel v življenjski skupnosti, ki je po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo. Tako kot zakonska zveza tudi zunajzakonska zveza temelji na svobodni odločitvi obeh partnerjev, da živita skupaj v partnerskem odnosu, ki temelji na obojestranski čustveni navezanosti, vzajemnem spoštovanju, razumevanju, zaupanju in medsebojni pomoči, s tem da je pomembna tudi ekonomska skupnost partnerjev. Zunajzakonska skupnost se mora kazati tudi navzven na način, kot se kaže skupnost moža in žene. Še posebej morajo biti vidne posebnosti takega partnerskega odnosa pri odločanju o obstoju zunajzakonske skupnosti oseb v zrelem starostnem obdobju ali ko je med partnerjema velika razlika v letih. Samo prebivanje v istem stanovanju ali v skupnem gospodinjstvu še ne pomeni zunajzakonske skupnosti, jasno mora biti, da partnerja živita kot mož in žena. Poleg obstoja zunajzakonske zveze je z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju tudi določeno trajanje zunajzakonske zveze. Oseba, ki uveljavlja pravico do vdovske pokojnine, mora živeti v zunajzakonski skupnosti najmanj tri leta ali zadnje leto pred smrtjo partnerja, če je kadarkoli imela otroka z njim.

Obstoj zunajzakonske skupnosti se ugotavlja na podlagi ustreznih dokazil ter zaslišanja predlagatelja in prič v postopku uveljavljanja pravice do vdovske pokojnine.

Če ima zunajzakonska skupnost bralca enako vsebino kot zakonska zveza, bi bilo zaradi enostavnejšega postopka pri uveljavljanju pravice do vdovske pokojnine smiselno formalizirati to zvezo. Ker je bralec že dopolnil starost, ki je potrebna za pridobitev pravice do starostne pokojnine, to je 58 let, je za pridobitev pravice do vdovske pokojnine poleg pogoja starosti vdove ob smrti (po zdaj veljavni zakonodaji za zaposleno je to 48 let, ko nastopi t. i. čakalne dobe, ali 53 let, za nezaposleno pa 45 let ali 48 let) potrebno, da je zakonska zveza trajala nepretrgoma eno leto, če nimata in ne bosta imela skupnega otroka.

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media