Obračun davka od delne invalidske pokojnine

Dobro je vedeti | sep. '10

Bralka M. V. iz Velenja piše, da je njen mož od februarja uživalec delne invalidske pokojnine, preostale 4 ure pa je v rednem delovnem razmerju. Delna invalidska pokojnina znaša le 264 evrov, zato ji ni razumljivo, da mora mož od tega zneska plačati še davek v višini 30 evrov.

Kot izplačevalec delne invalidske pokojnine je ZPIZ dolžan upoštevati določbe zakona o dohodnini, ki določa, da so predmet obdavčitve dohodki iz zaposlitve, s tem da se med dohodke iz delovnega razmerja vštevajo tudi pokojnine, nadomestila in drugi prejemki (obvezno, obvezno dodatno in prostovoljno zavarovanje) iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Pri pokojninah, invalidskih nadomestilih in drugih dajatvah iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja se v davčno osnovo šteje usklajeni znesek te dajatve, odmerjen z odločbo zavoda.

Pri bralkinem možu, ki poleg nadomestila iz invalidskega zavarovanja - delne invalidske pokojnine - prejema tudi plačo, se akontacija davka izračuna po stopnji 25 odstotkov od davčne osnove z upoštevanjem »pokojninske olajšave« v višini 13,5 odstotka. Akontacija dohodnine v njegovem primeru torej znaša 11,5 odstotka (25% minus 13,5%) od davčne osnove, ki jo predstavlja neto znesek delne invalidske pokojnine ( 264 EUR x 11,5% = 30,36 EUR).

Zakon o dohodnini omogoča uživalcu nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki je še zaposlen, da uveljavlja znižanje stopnje akontacije do 16 odstotkov. V primeru pozitivne odločitve davčnega organa mu ZPIZ ne bo odtegnil akontacije dohodnine, ker je znesek njegove delne invalidske pokojnine nižji od 800 evrov. Zahtevek za znižanje stopnje akontacije dohodnine je treba na predpisanem obrazcu vložiti pri pristojni izpostavi davčnega urada po kraju prebivališča. Če mu bo izdano pozitivno potrdilo o znižani stopnji akontacije dohodnine, ga mora zavarovanec posredovati izplačevalcu delne invalidske pokojnine, to je


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media