Zaljubljena v frankofonski svet

Zgodbe | sep. '10

Leta 2002 se je v slovenskih osnovnih šolah učilo francoščine kot izbirnega predmeta 350 učencev, čez dve leti že 900, na vrhuncu zanimanja pa so jo poučevali pred začetkom pouka in po njem kar v petinosemdesetih osnovnih šolah. Z uveljavitvijo obveznega drugega tujega jezika je francoščino močno spodrinila nemščina, pri izbirnih predmetih pa španščina. Na srečo pa obstaja nekaj tako izjemnih osebnosti, kot je tri leta upokojena profesorica francoščine in angleščine Hilda Zalokar iz Kranja.

Na letošnjem devetem frankofonskem festivalu v Kranju je sodelovala z osnovnošolci iz OŠ Simona Jenka iz Stražišča Kranj in Davorina Jenka iz Cerkelj ter z dijaki iz kranjske gimnazije in iz ESICA Kranj.

Dejavna je tudi v Slovenskem društvu učiteljev francoščine, ki ga uspešno in prizadevno vodi predsednica dr. Jacqueline Oven. Dobro se ujemata, saj je Hilda skoraj poldrugo desetletje prebila v Franciji, kjer se je v bližini Pariza navzela francoske sproščenosti in širokega dojemanja stvari. To promotivno društveno delo, prevajanje in sodelovanje s predsednikom FD Janeza Puharja iz Kranja in društvenim fotografom Vasjo Doberletom ji zdaj pobere večino ustvarjalnega časa. Kjerkoli pa se dogaja kaj, kar je povezano s francoščino, je zagotovo tudi ona. Ob lanskem praznovanju 200. obletnice Ilirskih provinc je tako spoznala, da Napoleona v matični domovini niti malo ne cenijo in slavijo tako visoko, kot ga cenijo Slovenci.

Hildo smo vprašali, ali bi lahko dedki in babice spodbudili svoje vnuke, da bi se že v rosnih letih odločili za učenje francoščine? »Napačno je mišljenje, da otroci s francoščino nimajo kaj početi. Najbrž zaradi tega, ker ne vedo, kako velik je frankofonski svet. Priporočam, da bi starši v Ljubljani vključili otroke v francoski vrtec,« je dejala.

Ker kot upokojenka ni časovno vezana, kot članica upravnega odbora SDUF uspešno pripravlja projekte, ki naj bi francoski jezik približali mladim in starejšim. Za prve že dolgo piše skeče, s katerimi se najlaže vpeljejo v katerokoli temo. Prisega na to, da je oder najboljša učilnica. Žal pa ji je, da ji še ni uspelo spraviti učenja francoščine v društvi upokojencev Stražišče in Kranj.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media