Ohranimo moč, gibljivost in ravnotežje

Ohranimo moč, gibljivost in ravnotežje

Dobro počutje | sep. '10

Z nekaj minut trajajočo, a vsakodnevno vadbo nam bo to zagotovo uspelo. Zato je dobro, da se držimo osnovnega pravila rednosti, ki se vedno izide.

Dnevi pred nami so polni jesenskih sadov. V takšni ali drugačni obliki. Te dobre sadove gibanja in drugih aktivnosti bomo poskušali obdržati in jih tudi dopolniti s tokratnimi vajami. Spet sem izbrala take, da boste na svoj račun prišli tudi tisti, ki ne morete telovaditi stoje. Zaradi izrednega učinka na spodnje trebušne mišice in mišice medeničnega obroča in dna lahko z njimi zmanjšate težave z uhajanjem urina in izboljšate stanje pri povešeni maternici. Vadite postopoma, s pretiravanjem si lahko pridelate tudi dober »muskelfiber«.

Začnimo sede. Nekajkrat povezano vdihnite in izdihnite skozi nos. Nato se ob izdihu počasi sklonite naprej in hkrati pritiskajte brado na prsi, kolikor zmorete raztegnite vso hrbtenico in obenem stisnite spodnji del trebuha (slika 1). Ko vajo zmorete zlahka, stisnite še zadnjično odprtino in presredek, ženske tudi nožnico. Iz izdiha preidite v vdih (slika 2). Počasi dvigujte brado in raztegnite vrat ter nato še vso hrbtenico. Čisto na koncu poleg hrbta še močno stisnite lopatice in komolce. Pri tem bodite pozorni na spuščena ramena. Ta položaj je morda videti zelo skrivenčen, a pomembno je vaše dobro počutje. Vajo naredite tolikokrat, dokler jo zlahka opravljate in ste ob njej dobre volje.

Naslednja vaja zahteva sodelovanje in moč vsega telesa. Način izvedbe je enak kot sede. Zelo pozorni morate biti na vzporeden položaj stopal, ki naj bodo rahlo narazen. Ob izdihu se sklonite naprej po enakem zaporedju kot v sedečem položaju (slika 3). Pri tem se bodo kolena spontano rahlo pokrčila, roke pa obvisele pred telesom. Bodite pozorni na spust ramen in občutek dolgega vratu. Šele ko ta položaj dodobra obvladate, stisnite spodnji del trebuha, zadnjično odprtino ter presredek in ženske nožnico kot pri prejšnji vaji. Takoj po izdihu preidite v vdih (slika 4). Počasi sprostite trebuh, poravnajte lopatice, spustite ramena in stisnite komolce ter nežno dvignite brado in raztegnite vrat. Pri tem lahko tudi rahlo potisnete trebuh navzven in se ob koncu še malce pozvirate. Kar zadeva število ponovitev, je zadeva popolnoma enaka kot pri prejšnji vaji. Kolena naj bodo rahlo pokrčena. Ta položaj je lahko za marsikoga zelo naporen, zato boste vajo laže in večkrat naredili tisti z zdravimi koleni.

Za konec se ozrite še na skupinsko fotografijo (slika 5). Različni položaji, tudi tisti najbolj nemogoči, so izjemni za razvijanje ravnotežja. Igrajte se in uživajte ter se ob tem veselo nasmejte. Kar sami, če vam je nerodno pred drugimi. In ob vsem bodite pozorni na enakomerno in povezano dihanje skozi nos.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media