Veliko več kot »klasika«

Veliko več kot »klasika«

Prosti čas | sep. '10

Steklene površine zastiramo na različne načine. Mnogi se še vedno odločajo za klasično kombinacijo nabranih lahkih, prosojno zastiralnih ter težkih, zatemnilnih ali le dekorativnih zaves. Vendar so te zavese »klasične« le po imenu, saj so zanimivih krojev in iz sodobnih materialov, da raznovrstnosti barv in vzorcev sploh ne omenjamo.

 

Sodobna okna so dovolj izolativna, tako da so notranje zavese izgubile vlogo pri zmanjševanju vdora hladu ali vročine v prostor. Tudi za zastiranje pogleda, zatemnitev in senčenje uporabljamo raje učinkovitejša sodobna senčila, kot so žaluzije, roloji in rolete ter podobno. Strogih pravil pravzaprav ni več in v ponudbi lahko vsak najde kaj zase. Na sejmu HEIMTEXTIL v Frankfurtu so kot vsako leto predstavili nove smernice za tekstilno opremljanje prostorov. Med barvami so tokrat dobili prednost naravni pastelni in bež toni ter rjavi zemeljski toni. Modni so različni odtenki modre barve, in to od petrolejske do turkizne, ki naj bi tudi sicer postala prevladujoča barva. Prejšnjo sezono je bila to vijoličasta barva, ki je še vedno dokaj zastopana - od bledo vijoličastih (nežno lila) do močnih vijoličastih odtenkov. Modne so tudi travnato zelena, roza, rdeča, rumena in tudi nekaj oranžne. Seveda tudi večno bela, pa vedno elegantna črna in srebrna barva. Poudarek je na nenavadnih in močnih kombinacijah, denimo zelene in vijoličaste ali modre in rjave barve. Zanimive so kombinacije rjavih odtenkov (od zelo temno rjave do opečnato rjave ali barve bele kave).

 

Tudi pri tekstilu je v ospredju ekologija (eko bombaž). Zelo modne so tkanine preprostega videza iz naravnih materialov (bombaža, lanu ali svile) ali pa strukturirane tkanine. Zavese so lahko vezene (ton na ton ali kontrastna barva), resnično ali samo na videz ročno tkane (reliefni detajli), kvačkane ali pletene mreže in čipke. Še vedno so moderne vrvične, trakaste ali nitaste zavese, ki so lahkotne in zračne ter prefinjeno zastirajo steklene površine, obenem pa prepuščajo veliko svetlobe. Zanimive so unikatne, ročno poslikane zavese. Zavese iz kovinskih elementov zaživijo v minimalistično in moderno opremljenih stanovanjih. Zavese so na različne načine nagubane, preluknjane ali prešite. Tudi pri vzorcih zaves ni enotnih zapovedi. Veliko je geometrijskih vzorcev iz osemdesetih let – karo, krogi, kocke, črte, vijuge, ribja kost in podobno. Veliko je pik – od drobnih do izredno velikih, pa tudi vzorcev iz narave, in to od rastlinskih (trave, listje in rože) pa do živalskih motivov. Priljubljeno je tudi mešanje vzorcev.

 

Klasične zavese so bolj ali manj nabrane. Oblika nabora je odvisna od izbrane tkanine in izvedbe zavese. Za fiksne nabore uporabljamo različne nabiralne trakove, ki ustvarijo različne višine in oblike gub – enojne, dvojne, križne ali v obliki čaše in podobno. Za zelo prosojne zavese so primerni transparentni (komaj vidni) naborni trakovi. Izbira zavese, skladne z notranjo opremo, je povezana z izbiro primerne karnise in obratno. Od tega, ali bo karnisa pritrjena na strop ali na steno nad oknom, je odvisna višina zavese. Na voljo je bogata izbira različnih tirnih karnis ali tirnic za zavese. Razlikujejo se po izvedbi (enotirne, dvotirne in večtirne), obliki (ravne, ukrivljene, brez maske ali z njo, različni drsniki) in površinski obdelavi (bogata paleta barv, videz različnih kovin). Kar zadeva izvedbo, so lahko zavese nevidne ali vidne - dekorativne. Klasične karnise že dolgo niso več samo lesene ali medeninaste (namesto zlate, bleščeče polirane in lakirane medenine je v ospredju elegantna patinasta izvedba). Sodobne kovinske karnise so tudi v »saten krom« (nežno brušeni) izvedbi z dekorativnimi detajli v bleščeče kromirani izvedbi. Železne karnise so lahko v matirani črni ali slonokoščeni barvi s poudarki v zlati, srebrni ali bakreni barvi. Uporabne in estetske so lahke aluminijaste karnise v najrazličnejših izvedbah. Zaključki karnis so lahko bogati in dekorativni ali pa minimalistični in elegantno preprosti. So iz različnih materialov (les, kovine, pleksi steklo in drugo), različno površinsko obdelani in najrazličnejših oblik, od klasičnih do futurističnih. Inox žične pletenice so primerne za moderne zavese, ki niso fiksno nabrane. Pod zgornjim robom zavese so v blago vstavljene dekorativne rinke, skozi katere vstavimo žico ali ozko karniso. Zavese, ki se ne premikajo, z ježkom pritrdimo na karniso.

 

Za vsak bivalni prostor izberimo zavese primernega kroja in izvedbe, ki so stilno usklajene z drugim hišnim tekstilom, pohištvom ter stenami in s tlemi. Zavese in druge tkanine dajo prostoru barvitost, živahnost in drznost, harmonijo in eleganco ali spokojnost in umirjenost. Za spalnico ponavadi izberemo zavese nežnih in pomirjujočih barv in vzorcev. Domačnost kuhinje poudarimo s pisanimi, a barvno usklajenimi zavesami, ki jih lahko izdelamo sami. Enobarvne klasične zavese v dnevni sobi poživimo s satenastimi trakovi ali atraktivnimi dekorativnimi prevezami za spenjanje zaves. Lahko se poigramo z materiali različne prosojnosti. Vsaka izbrana barva zaves ustvari v prostoru svojsko svetlobo. Če imamo lep razgled in ni problemov z zasebnostjo, lahko dekorativne zavese okno samo obrobljajo.

 

Zavese in karnise lahko izberemo sami. Ideje poiščemo v revijah, na sejmih, v trgovinah in drugod. Nekateri zavese sami sešijejo in celo montirajo karniso. Lahko pa obiščemo strokovnjake, ki poskrbijo za celotno izvedbo. Precej podjetij se ukvarja s svetovanjem in izmero na domu ter z montažo in servisom. Pri vzdrževanju upoštevajmo navodila izdelovalca zaves ali nasvet strokovnjaka s tega področja. Ponavadi peremo zavese pri 30 stopinjah z zmanjšanim centrifugiranjem. Pri pranju je priporočljivo uporabiti posebno pralno vrečko za zavese, ki prepreči, da bi tekači poškodovali blago. Zavese obesimo še mokre, likamo jih po potrebi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media