Cvetni prah za zdravje in vitalnost

Cvetni prah za zdravje in vitalnost

Prosti čas | sep. '10

Poleg medu, katerega lastnosti smo predstavili v prejšnji številki, so zelo koristni tudi drugi čebelji proizvodi, denimo propolis, matični mleček in cvetni prah.

Cvetni prah predstavljajo moške oplojevalne celice rastlin cvetnic in je pri vsaki rastlinski vrsti drugačen, lahko rečemo, da podobno kot DNK pri človeku. Potrebujejo ga mlade čebele za svoj razvoj.

Pri letanju s cveta na cvet čebele drobna zrnca prahu lepijo s slino, nektarjem ali medom, pri čemer prah bogatijo z svojimi encimi. Med letom se očistijo in s pomočjo glavnička in »majhne stiskalnice« cvetni prah spravijo na zadnje noge in ga tako prinesejo domov. Da bi nabrale med, čebele odletijo tudi do štiridesetkrat na dan, za nabiranje cvetnega prahu pa le do štirikrat na dan. Cvetni prah čebele znosijo v celice, jih napolnijo do dveh tretjin in nato zaprejo z medom, da se ne pokvari. V zaprti celici shranek fermentira s pomočjo mlečnokislinskih bakterij. Če ga izkopljemo iz celic, mu rečemo izkopanec, ki je najboljše kakovosti, ima pa visoko ceno in ga je stežka dobiti.

Lahko pa čebelarji osmukajo čebelam cvetni prah z nog tako, da pred vhod v panj namestijo posebno napravo, potem ga očistijo in posušijo in dobijo osmukanec. Najboljši cvetni prah naberejo čebele na ajdi, repici, vrbi, detelji, pravem in divjem kostanju in na sadnih drevesih.

Glavne sestavine cvetnega prahu so beljakovine, pri čemer je zanimiv podatek, da 30 g cvetnega prahu nadomesti 7 jajc, in vitamini. Vsebuje zlasti veliko vitamina K (pomaga pri strjevanju krvi), vitamina A (ima antioksidativen učinek, ščiti celice ter očesno veznico) in vitamina E, ki ščiti omega 3 in 6 maščobe pred oksidacijo. Te kisline pomembno vplivajo na stanje žil, srca, možganov in očesne leče. V cvetnem prahu so tudi vitamin D, ki vpliva na zadostno vsebnost kalcija v kosteh, vitamini skupine B in vitamin C. Vsebuje še minerale (kalij, železo, kalcij, cink, selen, mangan); encime, polifenole in fitosterole, ki delujejo protivirusno. Kartenoidi v cvetnem prahu imajo velik vpliv na staranje organizma, likopen pa ščiti prostato.

Cvetni prah ugodno vpliva na stanje prostate pri moških (vnetja, povečana prostata, rak); izboljšuje imunski sistem, zmanjšuje stranske učinke kemoterapij in obsevanj; pozitivno deluje na jetrne celice; znižuje raven holesterola; blaži sklepna vnetja; dobro vpliva na kri (proti anemiji, znižuje trigliceride v krvi); zmanjšuje sklerozo možganskih žil; zavira rast nekaterih rakavih celic in pri daljšem uživanju deluje kot antibiotik, uravnava pa tudi tek in prebavo.

Za ohranitev zdravja naj bi zaužili dve žlički cvetnega prahu na dan. Še bolje je, če ga uživamo v kombinaciji z drugimi čebeljimi proizvodi.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media