Čiščenje naj bo temeljito

Dobro počutje | sep. '10

Pa čeprav so tretji zobje iz umetnega materiala, jih je treba redno čistiti, saj se na njih prav tako kot na zobeh nabirajo zobne obloge.

Po vsaki jedi zobno protezo vzamemo iz ust in speremo z mlačno vodo, da z nje odstranimo ostanke hrane. Nato jo narahlo očistimo s krtačko z mehkimi ščetinami in s posebno zobno pasto. Navadna pasta za zobe ni priporočljiva, saj lahko poškoduje akrilno površino. Prav tako lahko zobno protezo poškodujejo tudi preveč trde krtačke za zobe. Zato je bolje, da uporabljamo posebne ščetke, namenjene čiščenju protez.. Pomembno je tudi, da temeljito očistimo del zobne proteze, ki pride v stik z dlesnimi. Medzobne površine najbolje očistimo z nitko ali s posebnimi krtačkami.

Pozorni moramo biti predvsem na to, da dobro očistimo vse teže dostopne predele, zlasti pri delnih protezah. Na koncu zobno protezo dobro speremo.

Redno moramo čistiti tudi fiksne protetične nadomestke, kot so mostički. Še posebej pomembno je, da zares skrbno očistimo teže dostopne predele pod mostički (manjkajoči zobje, nosilci). Tam se namreč rade zadržujejo bakterije, ki povzročajo razvoj parodontalne bolezni nosilnih zob in gnilobe. Posledica pa je majavost mostička in bolečine.

Najprej jih temeljito skrtačimo z zobno ščetko Čiščenje končamo še zobno nitko. Na voljo so posebne nitke za čiščenje mostičkov in zobnih nadomestkov, ki zlahka izbezajo vse ostanke hrane. Ta nitka je nekoliko drugačna, sestavljena je iz treh delov: tršega, s katerim sežemo pod mostiček, gobastega, s katerim čistimo obloge, tretja pa je debelejša različica klasične zobne nitke.

Pri večerni higieni ne pozabimo dobro skrtačiti jezika, nato pa sperimo usta brez vstavljene proteze. Zobozdravniki priporočajo tudi uporabo ustnih vodic, ker razkužujejo, čistijo in masirajo dlesni. Še posebej dobro jih je grgrati, kadar imamo v ustih izpuščaje (afte).

Zobno protezo je priporočljivo dati čez noč iz ust, da si dlesen in usta  »odpočijejo« od celodnevnega nošenja. Čez noč je protezo najbolje shraniti v posebno posodico. Preden vstavimo zobno protezo v usta, jo je dobro vedno sprati pod tekočo vodo, da je proteza vlažna, saj so taka tudi naša usta.

 

Nabiranje zobnih oblog

Kljub vsakodnevnemu čiščenju se na zobni protezi s časom naberejo nekatere nečistoče ali zobne obloge, ki lahko povzročijo slab zadah. Sčasoma lahko postane proteza hrapava in lahko začne drgniti dlesen, zaradi česar se vam lahko vname ustna votlina. Tudi kava ali kajenje povzroča trdovratne madeže na protezi in jo obarvajo. Vsi ti madeži in nečistoče se v kombinaciji s slino spremenijo v zobni kamen, ki pa se ga ne moremo znebiti doma in zgolj z uporabo zobne krtačke. Zato je bolj, da nam strokovnjak profesionalno očisti protezo s posebnimi napravami, postopki in tekočinami. Tako odstrani tudi zobni kamen, proteza pa je po čiščenju gladka in prijetnejšega okusa ter tako ne povzroča slabega zadaha in ne draži dlesni zaradi hrapavosti. Kako pogosto moramo dati protezo v čiščenje, pa je odvisno od tega, kako hitro se na njej nabira zobni kamen.

OKVIR: Zobna proteza je tujek v ustih, zato traja kar nekaj časa, da se je navadite. Če pa vas proteza po enem mesecu še vedno tišči ali se ne usede dobro, se posvetujete s svojim zobozdravnikom.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media