Preveč kilogramov ogroža zdravje

Dobro počutje | sep. '10

Telesno težo že od nekdaj povezujemo z zunanjim izgledom. A vsake oči imajo svojega »malarja« in kot so bile nekoč najlepše dame z baročnih fresk, nam zdaj naslovnice vsiljujejo lepoto (pre)suhih deklet. Res pa imata pri nas kar dve tretjini odraslih prekomerno težo in tudi debelosti je čedalje več. Pri tem pa že nastopi tveganje za različne bolezni.

Debelost je kronična bolezen. Zaradi kopičenja maščevja prihaja do motenj telesnih funkcij in procesov presnove. Maščobno tkivo namreč ni le pasivno skladišče odvečne energije, ampak predstavlja organ, ki z izločanjem hormonov, vpliva na delovanje procesov v telesu.

Do kopičenja maščevja ne pride kar samo od sebe. Nekateri res lahko brez škode pojedo veliko več kot drugi, glavni razlog pa je, da zaužijemo več, kot »pokurimo«. Pri tem res sodelujejo tudi genetski in drugi dejavniki, a ne glede na to se zredimo le, če je vnos energije večji kot njena poraba. Da bi laže ocenili primernost naše teže v medicinskem pomenu, so iznašli formulo za izračun tako imenovanega indeksa telesne mase – ITM. Izračunamo ga tako, da telesno težo pomnožimo s sto in delimo s kvadratom telesne višine (isti pomen ima tuja kratica BMI-body mass index).

Normalen ITM je od 18,5 do 24,9, o prekomerni telesni teži govorimo, kadar je ITM med 25 – 29,9, v kategorijo debelost pa uvrščamo ljudi z ITM 30 in več. Razporeditev maščevja pretežno na trebuhu predstavlja dodatno ogroženost. Povečano ogroženost predstavljajo obsegi, večji od 94 cm pri moških in 80 cm pri ženskah. Obseg trebuha si lahko enostavno izmerimo tudi sami s šiviljskim merilnim trakom, in to v višini popka in s sproščenim trebuhom.

Za lažjo predstavo radi primerjamo obliko postave z jabolki in hruškami. Postava v obliki jabolka je tista z izbočenim trebuhom, hruškasta pa tista, kjer se maščoba nabira na bokih in zadnjici. Prva oblika je značilnejša za moške (ti se radi izgovarjajo na pivo), druga za ženske.  S stališča ogroženosti za bolezni jo moški odnesemo slabše.

Debelost spremlja več deset bolezni in zapletov:

  • srčno-žilne bolezni (možganska kap, srčni infarkt, visok krvni tlak, venska tromboza …),
  • sladkorna bolezen,
  • rakave bolezni (debelo črevo, danka, prostata pri moških ter dojke in maternica pri ženskah),
  • težave s sklepi zaradi prevelike obremenitve,
  • motnje dihanja,
  • psihične težave.

 

Kako doseči primerno telesno težo

Če nismo med srečneži s primerno težo, imamo dve možnosti: da zmanjšamo vnos kalorij ali povečamo njihovo porabo. Po domače povedano, to pomeni manj hrane ali več gibanja. Kilogram maščevja vsebuje približno 7000 kalorij (kcal). Če ga pomnožimo  z želeno izgubo teže, dobimo vrednost, ki jo moramo prihraniti ali porabiti. Hujšanje je neizbežno povezano z veliko stopnjo discipline in nekaj trpljenja. Bližnjic ni. V določenih primerih lahko pomagamo z zdravili, le v ekstremnih primerih pa tudi s kirurškim posegom.

Izgubljanje in ohranjanje primerne telesne teže je torej velik projekt. Gre za temeljit poseg v naše življenjske navade, za kar potrebujemo veliko motivacije, potrpljenja in tudi znanja. V pomoč nam je lahko osebni zdravnik, različne delavnice nas oskrbijo z znanjem in moralno podporo, a glavno delo ostane na nas. Statistika o pojavljanju zapletov morda res deluje preveč neosebno, a naše počutje je samo naše in že za to se je vredno truditi.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media