ZDUS: Enotna stališča do perečih vprašanj

Dobro je vedeti | sep. '10

Vodstvi ZDUS in DeSUS sta se na rednem srečanju, ki je bilo konec julija, izrekli proti napovedovani zamrznitvi pokojnin in odpravi letnega regresa upokojencem.

Razpravljali so tudi o več perečih temah, ki bodo na seji vlade ali v obravnavi v državnem zboru. Moti jih, da vlada v EU predstavlja Slovenijo kot uspešno državo z majhnim številom socialno ogroženih, namesto da bi jasno povedala, da – enostavno nima denarja. Vlada ne more z denarnimi težavami obremenjevati le zdravstvene in pokojninske blagajne, medtem ko še marsikje drugje z lopato meče denar skozi okno.

Vladi bodo zato predlagali, da enakopravno obremeni vse: kapital, javni sektor, zaposlene in upokojence. Pri tem so opozorili, da upokojenci v vladinih očeh predstavljajo predvsem strošek, čeprav že banke vedo, da upokojenci vrnejo gospodarstvu prav vsak evro, ki ga dobijo v obliki pokojnin. Tako so dejali vsaj bankirji, ko so se pogovarjali s predstavniki upokojencev o uvedbi plačilne kartice ugodnosti. Nanjo bankirji gledajo kot na nepotrebno, medtem ko družba Diners meni drugače. S plačevanjem s posebno Diners - ZDUS kartico bi lahko upokojenci Dinersu prinesli zaslužek, z doslednim plačevanjem s to kartico ugodnosti pa bi upokojenci na leto prihranili kar za eno pokojnino denarja! Tako so vsaj izračunali strokovnjaki ZDUS, ki bodo to odločitev še enkrat pretehtali na sestanku gospodarske komisije ZDUS.

V nadaljevanju sta se vodstvi dogovorili, da se bosta sproti obveščali o stališčih in dokumentih, sicer pa imata tako ZDUS kot DeSUS enaka stališča do napovedovane zdravstvene zakonodaje, do t. i. modernizacije pokojninske zakonodaje, kjer so predstavniki ZDUS obljubili, da bodo skrbno preučili predlog DeSUSa o formuli usklajevanja pokojnin, (70 odstotkov po rasti plač in 30 odstotkov po rasti cen. Hkrati so zaskrbljeni spričo združevanja KAD in SOD v novo agencijo, saj zaradi tega utegne priti do prelivanja denarja, čeprav je bil KAD ustanovljen predvsem za pomoč pokojninskemu zavodu! Oboji se tudi bojijo, da bodo upokojenci potegnili krajši konec, na račun denacionalizacije pa se bo debelila predvsem Cerkev.

Do zamrznitve pokojnin ne sme priti (čeprav so že polovično zamrznjene), prav tako ne pride v poštev odprava regresa, tudi selektivna ne; če že ne bo šlo drugače, se mora vlada oddolžiti upokojencem z državnimi obveznicami, ki naj bi jih upokojenci unovčili, ko bi se izboljšale razmere.

Obe vodstvi sta se še poenotili o napovedanem obdavčenju nepremičnin, ki bo močno udarilo upokojence z nizkimi pokojninami, saj je kar 80 odstotkov starejših od 69 let tudi lastnikov nepremičnin!

Vodstvo DeSUS je tudi čestitalo ZDUS za uspešno izvedeno skupščino zavarovalnice Vzajemna, strinjali pa so se s predsednico ZDUS, da obe organizaciji, prva predstavnica civilne družbe, druga politična stranka, podpreta predlog ministra Marušiča, da bi odpravili dodatno zavarovanje in uvedli enotno obvezno zdravstveno zavarovanje, ki bi tudi pravičneje obdavčilo vse državljane.

m. v.

 

 

Vse bliže upokojenski kartici ugodnosti

Člani komisije ZDUS za gospodarstvo so se 4. avgusta letos sestali v hotelu ZDUS Delfin v Izoli, kjer jim je direktor Dinersa za Slovenijo in Italijo Anton Horvatič predstavil Dinersovo okvirno ponudbo. Pogovor s predstavnikom Dinersa je bil prvi od treh pogovorov z lastniki plačilnih kartic, ki so pri nas najbolj razširjene. ZDUS pričakuje, da bodo ponudniki prilagodili ponudbo popustom, ki jih imajo upokojenci že dogovorjene in da bodo v ponudbo vključili še možnost sodelovanja z velikimi ponudniki, kot so Mercator, elektro podjetja, dobavitelji plina, telefonije ipd.

V nadaljevanju so se člani komisije seznanili še s poslovanjem hotela Delfin. Hotel je zaseden skozi vse leto več kot 90-odstotno. Na komisiji so še govorili o razvoju hotela Delfin in počitniškega doma ZDUS v Rogaški Slatini, ki ga je nedavno tega prevzel Delfin.

m. v.

 

Festival za tretje življenjsko obdobje že desetič

Festival za tretje življenjsko obdobje, ki vsako leto privabi v Cankarjevem dom različne generacije, bo potekal med sredo, 29. septembra, in petkom, 1. oktobra. Letos bo že deseti po vrsti in prvič tudi z mednarodno udeležbo, s čemer se bo sporočilo festivala razširilo prek državne meje.

In kaj vse se bo zvrstilo v treh festivalskih dneh?

Osrednja nit festivala bo konferenca z naslovom Pot k blaginji in socialni vključenosti. Prvega dela, ki se bo dotaknil Evropske socialne politike in izzivov starajoče se družbe, se bodo udeležili tudi predstavniki tujih delegacij iz Italije, Avstrije, Češke, Slovaške, Makedonije, Romunije, Hrvaške in Madžarske. Udeleženci bodo tako lahko spremljali izkušnje, poglede in primere dobrih praks iz drugih okolij.

Drugi dan bo tekla beseda o Družbeni vključenosti in blaginji starejših, zaključni dan pa bodo predstavljeni pozitivni zgledi lokalnih skupnosti pri zagotavljanju socialne vključenosti starejših. Konference bodo v Štihovi dvorani.

Zadnji dan festivala bodo prireditelji podelili priznanja ustvarjalcem najbolj izvirnih literarnih, likovnih, fotografskih in raziskovalnih izdelkov ter posameznikom, ki uspešno premoščajo razlike med generacijami.

Naj omenimo, da so Slovenske železnice tudi letos pripravile posebno ugodno ponudbo za vse člane društev upokojencev. Iz vsakega kotička Slovenije se bo lahko skupina šestih upokojencev peljala na festival za samo 3 evre na osebo. Več informacij dobite v najbližjem društvu upokojencev.

 

 

Oglejte si več kot 120 kulturnih nastopov

Na odprtih odrih in na nastopih v dvoranah Cankarjevega doma se bo zvrstilo več kot 2500 nastopajočih vseh starosti iz vse Slovenije. Poleg že tradicionalno slovesnega odprtja in zaključka festivala bodo obiskovalci lahko uživali v pesmi slovenskih in zamejskih pevskih zborov na 10. srečanju pevskih zborov društev upokojencev Slovenije. Prvič bodo nastopili tudi zbori iz Italije, Avstrije in Madžarske.

Na Večeru pesmi in plesa se obetajo zanimivi folklorni nastopi posebej izbranih skupin.

Na dveh odprtih odrih v pasaži Maximarketa in v prvem preddverju se bodo zvrstili pevski, plesni in literarni nastopi. Nastopilo bo več kot 1700 udeležencev, na račun pa bodo prišli tako najmlajši kot najstarejši obiskovalci.

 

Razstavljavci

V tematskih parkih se bo predstavilo več kot 140 razstavljavcev. Obiskovalci se boste lahko vključili v različne delavnice, prisluhnili strokovnim predavanjem ter se pogovorili s ponudniki izdelkov in storitev, ponujeno pa bodo lahko tudi sami preizkusili.

V Parku zdravja si boste lahko izmerili krvni tlak in krvni sladkor, spoznali nove rešitve za svoje zdravstvene tegobe in izvedeli, kako preprečiti nastanek različnih bolezni.

V Parku turizma, športa in prostega časa boste morda našli idejo za naslednji izlet ali potovanje ter za preživljanje prostega časa.

Če vas zanima, kateri dom starejših občanov je najboljši, kam se obrniti po pomoč na domu ali če potrebujete koga, ki bi vam prisluhnil, se napotite v Park družbene skrbi in nevladnega sektorja.

V Parku knjižne ponudbe in drugih tiskanih ter elektronskih edicij boste lahko prelistali knjige in revije, namenjene tako majhnim, kot tudi velikim.

Vsi, ki bi si radi razširili obzorje, ste vabljeni na sprehod skozi Park vseživljenjskega učenja in izobraževanja.

Bi želeli v svoj dom vnesti še več topline? Potem obiščite Park domačnosti, kjer se bodo predstavila podjetja, ki ponujajo izdelke za polepšanje doma.

Razstavo s področja pretekle in polpretekle zgodovine si boste lahko ogledali v Parku domoljubja.

V Parku bančnih in zavarovalniških storitev boste dobili odgovore na vsa vprašanja, ki se vam porajajo ob misli, kaj storiti z vašim premoženjem.

Starejši radi potujejo ter obiskujejo prijatelje in družino. Kako si olajšati potovanja, boste izvedeli v Parku mobilnosti, v Parku varnosti pa bodo predstavljena varovana stanovanja in naselja, v katerih boste varni pred nepridipravi.

V Parku zdrave prehrane boste izvedeli vse o hrani, ki ni le dobra, ampak tudi koristi vašemu zdravju.

Prvič bo postavljen tudi Park kulture, kjer boste dobili informacije o kulturnih dogodkih in dejavnostih v vašem okolju. Vse parke pa bo povezovala Mreža modrih povezav, ki se bo stekala v Park modrih povezav. Tu boste spoznali najnovejše tehnologije, ki vam lahko olajšajo življenje in krajšajo čas.

 

 

Novinarska delavnica

Če vas zanima novinarsko delo, vas vabimo na delavnico, ki jo pripravlja revija Vzajemnost.

Ni potrebno, da je človek »pravi« pisatelj ali novinar, da napiše pismo bralcev, svojo zgodbo za lokalni časopis ali celo roman. Pa vendar ljudje prelijejo svoje misli na papir in pošljejo v medije ponavadi le, če jih kaj pošteno razjezi. Pismo bralca napiše, če je kdo razočaran nad zdravljenjem, če ga opetnajsti obrtnik, če na potovanju ne dobi tistega, kar mu je obljubljala turistična agencija itd. Tedaj pa pogosto opiše to, kar za bralce ni pomembno, na pomembne podatke pa pozabi. Pisanja za medije pa se ne lotimo tudi zato, ker menimo, da tovrstnega pisanja nismo vešči. V naši novinarski delavnici vas bomo s praktičnimi primeri iz revije Vzajemnost naučili, kako napisati pismo bralcev, kakšna naj bo novica, vam povedali, kakšna fotografija je primerna za objavo, da bo »zgovoren« dokaz tistega, o čemer pišemo. Ob tem pa vas bomo poučili tudi o osnovah fotografiranja, saj vsaka fotografija še zdaleč ni dobra niti za domačo uporabo.

Delavnico, ki bo v sredo, 29. septembra, od 12.30 do 14.30 v 2. preddverju, bo vodila Neva Železnik, univ. dipl. novinarka.

Veselimo se srečanja z vami.

 

Iz programa

  1. 29.                      september

10.00: Odprtje 10. Festivala za tretje življenjsko obdobje (Gallusova dvorana)

12.00 Konferenca Pot k blaginji in socialni vključenosti (Štihova dvorana)

16.00 Večer pesmi in plesa (Linhartova dvorana)

 

  1. 30.                     september

11.00 Konferenca Pot k blaginji in socialni vključenosti (Štihova dvorana)

14.00 Srečanje zamejskih pevskih zborov (Kosovelova dvorana)

16.00 10. Srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije (Linhartova dvorana)

 

  1. 1.     oktober

11.00 Konferenca Pot k blaginji in socialni vključenosti (Štihova dvorana)

15.00 Okrogla miza slavnih starejših (Velika sprejemna dvorana)

15.50 Podelitev nagrad zmagovalcem natečajev (Velika sprejemna dvorana)

16.30 Zaključek festivala (Linhartova dvorana)

 

 

Program konference

 

  1. 29.                       september, 12.00 - 16.00

Evropske socialne politike in izzivi starajoče se družbe

Vodja: mag. Martina Trbanc, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

 

  1. 30.                       september, 11.00 – 15.00

Družbena vključenost in blagostanje starejših

Vodja: dr. Jana Mali, Univerza v Ljubljani, fakulteta za socialno delo

 

  1. 1.     oktober, 11.00 – 15.00

V lokalni skupnosti smo sposobni zagotavljati socialno vključenost starejših

Vodja: Anka Ostrman, Zveza društev upokojencev Slovenije

Več informacij o programu, delavnicah, razstavi in medgeneracijskem gibanju, najdete na spletni strani www.f3zo.si

 

Okvir:

Četrti festival veteranskih godb

Kot uvod v jubilejni festival za tretje življenjsko obdobje se bodo 26. septembra od 11. do 14. ure na Prešernovem trgu v Ljubljani predstavile veteranske godbe.

V primeru slabega vremena bo prireditev v Veliki dvorani Konzervatorija za glasbo in balet, na Ižanski cesti 12 v Ljubljani.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media