SLOVENSKI REKI za uho si jih zapiši

Zgodbe | okt. '10

V vsakem starem reku je skrita resnica o način mišljenja, verovanja in življenja v starih dneh. Mnogim starim rekom ne poznamo njihovega prvotnega pomena. Prekril jih je prah stoletij, a svoje slikovitosti niso izgubili. Ohranili so starosvetno žlahtnost, sočnost in neposrednost ljudskega izraza, ohranili so prikaz nekega davnega resničnega dogodka in ostali zanimiv biser v zakladnici naše ljudske dediščine.

 

Vsake kvatre enkrat - Na redke čase
Že beseda »kvatre« nam pove, da gre za število štiri. Moderni koledarji so sicer ta pojem odstranili, nekdaj pa so bili to v življenju starosvetne slovenske vasi upoštevani mejniki v koledarskem letu. Kvatrni tedni so bili štirikrat na leto – vedno ob začetku letnih časov: prvi teden po pepelnici; drugi teden po binkoštni nedelji; tretji v septembru (okrog 14. septembra, praznik sv. Križa), četrti pa tretji teden v adventu.

 

V vseh štirih kvatrnih tednih je bil zapovedan post v sredo, petek in soboto. Posti so bili strogo spoštovani, saj so bile za prekrške, tako kot ob vseh ljudskih šegah, predvidene kazni. Te kazni niso bile nikjer zapisane, a to ni bilo potrebno, saj bile zapisane globoko v ljudski spomin. Na primer, ena od prekmurskih legend nam pojasnjuje, zakaj so bili kvatrni posti tako nujno potrebni:

V neki tuji deželi je božja pot, kjer imajo vraga na verigi pripetega Vrag si podnevi in ponoči prizadeva, da bi verigo utrgal in ušel. Njegova veriga se od enih do drugih kvatr tanjša in tanjša. Ob začetku naslednjih kvatr je le še za las debela. Če se ljudje ob kvatrih postijo, veriga spet postane močna Če pa bi se ljudje ob kvatrih ne postili, bi vrag ušel in dobil tako moč nad ljudmi, da bi »imeli hudiča«!

 

Vse leto predi, na kvatrni petek pa doma sedi! - ta prepoved preje je veljala po nekem prastarem izročilu.
V kvatrnih dneh in nočeh imajo oblast stara skrivnostna poganska bitja. Med njimi tudi pehtra baba, ki je ravno zato, ker skrbi za spoštovanje kvatrnih tednov dobila tudi ime kvatrna baba ali kvatrnica. Gorenjci jo imenujejo tudi torka, ker je strašila ob kvatrnih torkih in ženskam prepovedovala prejo, pranje in peko kruha.

Ob kvatrnih nočeh je bilo tudi fantom strogo prepovedano vasovat – da ne bi na poti k svojim dekletom srečali kakšnih čarovnic in drugih hudobnežev, ki so ob kvatrih imeli veliko moč. Ob kvatrih naj torej fantje in dekleta ostajajo lepo doma na varnem, saj to ni tako pogosto – le vsake kvatre enkrat!



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media