Ribe se lovi na trnek ...

Ribe se lovi na trnek ...

okt. '10

Kar je v človekovi naravi, ostane v njej, pa če se še tako trudi, da bi to spremenil. Kot pri tistem škorpijonu, ki je prosil žabo, da bi ga prepeljala čez reko. Žabi se to ni zdelo pametno, saj bi jo škorpijon sredi reke najbrž pičil. A škorpijon jo je prepričal, da tega ne bi storil, ker bi potem v reki utonila oba. Seveda jo je sredi reke škorpijon pičil in žabi pojasnil: tak pač sem, to je v moji naravi.

Človek tako kot škorpijon ne more iz svoje kože. Če ga zanima politika, bo težko izstopil iz nje. Edina izjema, za katero vem in ki najbrž samo potrjuje pravilo, je bil Veliki gobar, kot so rekli Dolancu, potem ko je končno odložil svoje politično žezlo in se umaknil v zasebnost gozdov in nabiranja gob. Drugi pa ... No, pa saj v tem ni nič slabega. Če te politika zanima, kar! Časopisi, televizija, dnevniki, radijska poročila, internet - vse je na voljo za zadovoljevanje vsakodnevnega interesa. Moja prateta, ki je umrla malo pred svojim stotim letom, je ob mojem obisku na Bokalcah, kjer je preživljala zadnja leta življenja, rekla, da vedno prebere Mladino, ker so tako nepopustljivi, tako žolčni, da bi človek šel kar demonstrirat na cesto. Teta, ki je večino življenja preživela nekje v Južni Ameriki, pri sinovih, ki so med drugo vojno ušli tja pred partizani, je pozabila, da v Sloveniji ne demonstriramo niti pogosto niti najraje. In če že demonstriramo, to ni noben karneval.

No, toliko o moji prateti in njenem strastnem zanimanju za politiko. Za aktivnega politika pa je strast prav pogubna. Najboljši primer je italijanski Berlusconi, ki bi rad dolgo živel, dolgo tako kot njegov Don Verze, devetdesetletni duhovnik in eksperimentator, ki si s pomočjo Berlusconijevega zasebnega in državnega denarja prizadeva namešati eliksir življenja. Tretje tisočletje je v marsičem podobno srednjemu veku. A tako pač je v Italiji, kjer je vse mogoče. To je treba imeti pred očmi, ko prebiraš italijanske časnike ali brskaš po njihovih internetnih straneh. Na eni od njih, ki se ukvarja s starejšimi ljudmi, je v začetku septembra pisalo, da je Evropska komisija, zaskrbljena zaradi hitrega in naraščajočega staranja evropske družbe, v kateri se število ljudi, starejših od 65. leto, vsako leto poveča za dva milijona, predlagala, da bi leto 2012 posvetili aktivnemu staranju. Verjeti ali ne?

Novica, stara tri dni, ni na spletnih straneh Evropske komisije dala nobenega rezultata.

No, torej še ena italijanska medijska raca.

Teden dni pozneje je tudi evropska komisija objavila v spletnem prostoru svoj sklep:

»Evropska komisija je 6. septembra predlagala, da se leto 2012 razglasi za Evropsko leto aktivnega staranja (angl. European Year for Active Ageing).«

Zaključek: pri Italijanih res nikoli ne veš, pri čem si, posebno, če gre za politiko; to je pač v njihovi naravi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media