Nega izsušenih las

Dobro počutje | okt. '10

Lasje težko prenašajo vročino, znoj, sonce, veter in klorirano vodo, kar nam tudi jasno pokažejo s spremembami svojega videza. Postanejo suhi, lomljivi, motne barve in naelektreni. Po različnih vremenskih preizkušnjah lasje potrebujejo intenzivno nego, ki jim bo povrnila prožnost, lesk in zdrav videz.

Za vitalnost in zdravo rast las lahko največ storimo s primerno vitaminsko prehrano, ki vpliva na zarodno plast lasu v lasišču. Ko las zraste iz lasnega mešička, je njegov vidni del zgolj poroženela luskasta plast, ki obdaja jedro. Za gladek in zdrav videz las se mora luskasta zunanja površina gladko prilegati jedru lasu, kar pa lahko dosežemo s pravilno kozmetično nego.

Torej moramo tako kot pri negi kože tudi pri laseh delovati na dveh ravneh, s pravilno izbiro prehrane in vitaminskih dodatkov ter z izbrano kozmetično nego.

Poskrbimo, da bo našo prehrano sestavljalo čim več živil, ki vsebujejo kompleks vitaminov B, vitamin C, proteine, beljakovine, minerale, cink, magnezij, selen, folno in pantotensko kislino ter železo. Bogat vir esencialnih maščobnih kislin so ribe, orehi, mandlji; folno kislino dobimo s svežo listnato solato, beljakovine pa s perutnino, ribami, školjkami, jajci in mlečnimi proizvodi. Med obroki pijte veliko sveže vode, saj je kot za kožo tudi za lase pomembna vsaj 15-odstotna stopnja vlažnost. Zelo koristen je tudi sveže stisnjen pomarančni sok, ki pomaga pri absorbciji vitaminov in mineralov v organizmu. Odlična prehrana za lasišče, kožo in nohte je prosena kaša, zato si to zdravo jed privoščite čim večkrat.

Za hitro obnovo lasišča je dobro narediti intenzivnejšo, dvomesečno vitaminsko kuro; zato izbranim živilom vsak dan dodajajte tudi prehranske dodatke, ki vsebujejo naštete vitamine in minerale.

Za kozmetično nego las uporabite blage šampone, ki se ne penijo preveč. Z njimi nežno umijte lasišče in lase. Lasišče šamponirajte dvakrat, vsakič dobro in z mlačno vodo sperite šampon z las in lase nežno osušite. Razčesavajte jih previdno, s kakovostnim glavnikom s primerno razmaknjenimi in ne pregostimi zobci.

Najboljši so glavniki iz roževine, ki so rezani ročno, saj taki glavniki mokrih las ne poškodujejo. Ščetke za razčesavanje suhih las pa naj bodo iz naravnih merjaščevih ščetin. Glavnike in ščetke redno čistite v blagi milnici, jih dobro sperite in osušite na zraku.

Če imate beljene ali barvane lase, ki so zelo izsušeni, jih lahko še pred umivanjem natrete z mlačnim arganovim oljem. Arganovo olje je eno najdragocenejših olj in je vsestransko uporabno tako v prehrani, kot pri negi. Na lasišče ga nanašate prečno in z blazinicami prstov nežno masirate od tilnika proti vrhu glave, vedno torej od spodaj navzgor in od temena proti sredini glave. Masirajte vsaj pet minut, saj je masaža zelo blagodejna za lasišče. Nato lase umijte s šamponom, nanesite sredstvo za obnovo las in jih osušite z mlačnim fenom. Lasje bodo sijoči, prožni in lepega videza.

Za lep videz las je potrebno tudi redno striženje konic na približno pet tednov.

Če vam lasje kljub zdravi prehrani in pravilni kozmetični negi pretirano izpadajo, je temu lahko vzrok preobremenjenost jeter s strupi. Vzrok za nenadno, hitro in intenzivno sivenje las pa so lahko pomanjkljive energetske zmogljivosti ledvic. Oboje je mogoče omiliti s primerno dieto, a se je o tem vsekakor treba posvetovati z zdravnikom.


 

Prva pomoč izsušenim lasem je doma pripravljena vitaminska maska:

Banano zmešate z jajčnim rumenjakom, dodate žličko medu, žličko jogurta in 5 žlic mlačnega oljčnega olja. Masko nanesite na lasišče in na lase vse do konic. Glavo pokrijete z ogreto brisačo in masko vsaj dve uri pustite na laseh.

Potem masko sperite z las, oblikujte pričesko in lase osušite z mlačnim fenom.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media